გასტროენტეროლოგია - მკურნალი.გე

რუბრიკები

ოჯახის მკურნალის ანონსი

ივლისი 2019

კითხვა-პასუხი

გასტროენტეროლოგია

ძნელად თუ მოიძებნება ადამიანი, კუჭ-ნაწლავს რომ არ შეეწუხებინოს. ტკივილი, გულძმარვა, აირები, ბოყინი - როდის შეიძლება მათი იგნორირება და როდის არის აუცილებელი, ექიმთან ვიზიტზე ვიფიქროთ? მოდი, მოკლედ აღვწეროთ საჭმლის მონელების დარღვევის ეს და სხვა სიმპტომები და ამ კითხვასაც ვუპასუხოთ. გულძმარვათამამად შეიძლება ითქვას, რომ ერთ-ერთი ფართოდ გავრცელებული სიმპტომია გულძმარვა. ეს არის წვის შეგრძნება მკერდის ძვლის უკან და საყლაპავის გასწვრივ, რომელიც უმეტესად საკვების მიღების შემდეგ აღმოცენდება, განსაკუთრებით მაშინ, თუ ცხიმიანი ან ძალიან მძაფრსაკაზმიანი კერძი მივირთვით.
მუცლის ტკივილის მიზეზის ამოცნობა მედიცინის ერთ-ერთ ურთულეს პრობლემად არის მიჩნეული. ამიტომ არის, რომ მსგავს შემთხვევაში სასწრაფო დახმარების ყველა ექიმი პაციენტს საავადმყოფოში გადაყვანას და სტაციონარულ მკურნალობას სთავაზობს. წინააღმდეგ შემთხვევაში არ არის გამორიცხული ისეთი მძიმე გართულებების განვითარება, როგორებიცაა ორგანოთა პერფორაცია (გახვრეტა) და პერიტონიტი. ამ დროს საქმეში უკვე ქირურგია ერთვება, თუმცა ზოგჯერ საქმეს ესეც ვეღარ შველის... მოკლედ მიმოვიხილავთ იმ დაავადებებს, რომლებიც კუჭისა და მის მიმდებარე მიდამოში ტკივილით იჩენს თავს.
ნაღველკენჭოვანი დაავადება ადამიანის ორგანიზმში ნივთიერებათა ცვლის მოშლის შედეგად ვითარდება. ეს ცვლილება, უპირველეს ყოვლისა, ნაღვლის შედგენილობისა და თვისებების შეცვლას განაპირობებს, მერე კი - ნაღვლის ბუშტში კენჭების (ქვების) ჩამოყალიბებას. საქმე ის გახლავთ, რომ ნაღვლის შემადგენლობაში შედის ისეთი ნივთიერებები, როგორებიცაა ქოლესტერინი, ბილირუბინი, ნაღვლის მჟავები და მინერალები. ბილირუბინი და ქოლესტერინი ცუდად ხსნადი ნივთიერებებია, თუმცა ნაღველში ისინი გახსნილ მდგომარეობაში იმყოფება, რადგან მკაცრად განსაზღვრული კონცენტრაციითაა წარმოდგენილი და მკაცრად განსაზღვრულ თანაფარდობაშია ნაღვლის სხვა კომპონენტებთან. თუ ეს კონცენტრაცია და თანაფარდობა დაირღვა, იწყება პათოლოგია. თუმცა, მოდი, დაწვრილებთ განვიხილოთ ყოველივე.
ცელიაკია საჭმლის მომნელებელი სისტემის დაავადებაა, რომელიც აღმოცენდება მცენარეულ პროდუქტებში არსებული ცილა გლუტეინის მიღებისას. ამ ცილას შეიცავს პური, მაკარონი, ნამცხვარი, პიცის ქერქი და მრავალი სხვა პროდუქტი, რომელთა მოსამზადებლადაც გამოიყენება ხორბალი, ჭვავი ან ქერი. ცილა გლუტეინის შემცველი საკვების მიღებისას წვრილ ნაწლავში ვითარდება იმუნური რეაქცია, რომელიც იწვევს წვრილი ნაწლავის შიგნითა ზედაპირის დაზიანებას და განსაზღვრული საკვები ნივთიერებების შეწოვას არღვევს. დაავადების სინონიმებია ცელიაკია სპრუ, არატროპიკული სპრუ და გლუტეინმგრძნობიარე ენტეროპათია.
ნაჩვენებია მე-10 გვერ 14 - დან
დიეტოლოგია
დიეტური კვება აუმჯობესებს ნაწლავის პერისტალტიკას და უზრუნველყოფს მის დროულ დაცლას;
წონის კორექციის მსურველებს დიეტოლოგები რამდენიმე რჩევას აძლევენ - არ შეიძლება ისეთი აბებისა თუ
მკვლევარებმა შეადარეს ეფექტი, რომელსაც დაბალი და მაღალი ენერგეტიკული სიმკვრივის პროდუქტები მადასა
ბალახეული ნაყენები: ბალახეულ ნაყენებს ორგვარად - ცხელი და ცივი მეთოდით - ამზადებენ. ცივი მეთოდი ასეთია: ნედლეულს
ბებიაჩემი გამუდმებით ჩამჩიჩინებს, რომ კანი კოსმეტიკით არ უნდა გადავტვირთო, რომ კონსერვანტები ზამთარშიც ეყოფა, ახლა კი დასვენება და ცოცხალი ვიტამინები სჭირდება. მართლა ასეა თუ არა?


ბაღი ნამდვილად ყველა სახლს დაამშვენებს. ბაღიან ეზოში დასვენება, განტვირთვა ძალიან სასიამოვნო და სასარგებლოა.
აღმოსავლელი მკურნალები გვირჩევენ:

კვების სიბრძნე
+
გახდი რეკომენდებული ექიმი
თუ გსურთ ერთის გარდა რამოდენიმე კლინიკის მითითება დააწექით ღილაკს.
მკურნალის რედაქცია დაგიკავშირდებათ ტექნიკური დეტალების შესათანხმებლად
+
გახდი რეკომენდებული კლინიკა
თუ გსურთ ერთის გარდა რამოდენიმე კლინიკის მითითება დააწექით ღილაკს.
მკურნალის რედაქცია დაგიკავშირდებათ ტექნიკური დეტალების შესათანხმებლად
+
შეტყობინება წარმატებით გაიგზავნა !
მკურნალის რედაქცია დაგიკავშირდებათ ტექნიკური დეტალების შესათანხმებლად