რომელ აუცილებელ ამინომჟავებს შეიცავს თხილი და ამცირებს თუ არა მისი ყოველდღიური მიღება დეპრესიის რისკს
თხილი შეიცავს ფიტოქიმიკატებს. მათ გააჩნიათ ანთების საწინააღმდეგო და ანტიოქსიდანტური თვისებები, რომლებიც დაკავშირებულია ფსიქიკური ჯანმრთელობის გაუმჯობესებასთან.
არაერთი კვლევა ადასტურებს დიეტის გავლენას განწყობაზე. ცხოვრების წესის ცვლილებები, რომლებიც ეხმარება ადამიანს დეპრესიის მართვაში, მოიცავს ალკოჰოლის მიღების შეზღუდვას, ხილისა და ბოსტნეულის მოხმარების გაზრდას, საკმარისი ძილის მიღებას და რეგულარულ ვარჯიშს.
ყოველდღიურად მხოლოდ 30 გრამი თხილის ჭამა ასოცირდება დეპრესიის 17%-ით დაბალ რისკთან, ნათქვამია ბოლო კვლევის მიხედვით, რომელიც გამოქვეყნდა ჟურნალში Clinical Nutrition.
მკვლევარებმა გააანალიზეს გაერთიანებული სამეფოს Biobank-ის მონაცემები. მათ შეისწავლეს 13000-ზე მეტი საშუალო ასაკის და ხანდაზმული ადამიანის მონაცემები. მონაწილეებს მიეცათ კითხვარები მიღებული თხილის რაოდენობის გასაზომად და კვლევის დროს ნაწილს ჰქონდა დეპრესიის სიმპტომები ან იყენებდნენ ანტიდეპრესანტებს, ნაწილს კი არ აღენიშნებოდა დეპრესიის სიმპტომები.
შედეგებმა აჩვენა, რომ შუახნის და ხანდაზმულ ადამიანებს, რომლებიც დღეში 30 გრამ თხილს - ნუშს, ნიგოზს, კეშიუს, თხილს, ფისტას და ბრაზილიურ თხილს მიირთმევდნენ, შემცირდა ანტიდეპრესანტების მიღების ან დეპრესიის განვითარების ალბათობა. მკვლევარებმა აღმოაჩინეს, რომ ეს შედეგი იგივე იყო, მიუხედავად სხვა ცვლადებისა, როგორიცაა სხვა სამედიცინო პრობლემები და ცხოვრების წესი, რამაც შეიძლება გავლენა მოახდინოს ფსიქიკურ ჯანმრთელობაზე.
თხილის ანთების საწინააღმდეგო და ანტიოქსიდანტური თვისებები
თხილი უზრუნველყოფს ბიოხელმისაწვდომ ფიტოქიმიკატების მრავალფეროვნებას, რომლებიც ასოცირდება ანთების საწინააღმდეგო და ანტიოქსიდანტურ აქტივობასთან, რაც, თავის მხრივ, ასოცირდება ფსიქიკური ჯანმრთელობის გაუმჯობესებასთან.
გარდა ამისა, თხილის შემადგენლობაში არსებული ანთების საწინააღმდეგო (ციტოკინის პროანთებითი ექსპრესიის დაქვეითება) და ანტიოქსიდანტურმა (რეაქტიული ჟანგვის სახეობების ნეიტრალიზაცია და ენდოგენური ანტიოქსიდანტური დაცვის გაძლიერება) ეფექტებმა შეიძლება მნიშვნელოვანი როლი ითამაშოს დეპრესიის რისკის შემცირებაში.
თხილი მდიდარია ამინომჟავებით, რაც ხელს უწყობს განწყობის რეგულირებას. ესენია: არგინინი, გლუტამინი, სერინი და ტრიპტოფანი ამ ამინომჟავების დაბალი დონე კი ასოცირდება დეპრესიასთან. თხილი ასევე შეიცავს ანტიოქსიდანტებს, მათ შორის E ვიტამინს და ომეგა -3 ცხიმოვან მჟავებს. ეს ნუტრიენტები ხელს უშლის ანთებას მთელ სხეულში, მათ შორის ტვინში. მკვლევარები თვლიან, რომ თავის ტვინში ანთება არის მრავალი დაავადების მიზეზი, როგორიცაა დემენცია და დეპრესია. ეს კვლევა აჩვენებს კორელაციას თხილის მოხმარებასა და დეპრესიის დაბალ სიხშირეს შორის.
ზოგადად, დადასტურებულია, რომ თხილი ასოცირდება კოგნიტური დაქვეითების დაქვეითებასთან. თხილის მოხმარებასა და ტვინის უკეთეს ჯანმრთელობას შორის კავშირის მიღმა, ის ადამიანები, რომლებიც მეტ თხილს მიირთმევენ, შესაძლოა ჯანსაღ ქცევებშიც ჩაერთონ, რადგან თხილი ასევე მდიდარია: ბოჭკოებით, რომელიც კვებავს ნაწლავებს და ხელს უწყობს ჯანმრთელობას, ომეგა-3 ცხიმოვანი მჟავებით, რომლებიც ამცირებენ ტვინის ანთებასა და დეპრესიის სიმპტომებს.
ექსპერტების რჩევები დეპრესიის მართვისთვის
ექსპერტები აღნიშნავენ, რომ ცხოვრების სტილის მრავალფეროვან ცვლილებას შეუძლია გააუმჯობესოს ადამიანის უნარი, გაუმკლავდეს დეპრესიას.
მათ შორისაა მოწევის შეწყვეტა, ალკოჰოლის მოხმარების შემცირება, ხილისა და ბოსტნეულის მოხმარების გაზრდა, ფიზიკური აქტივობის გაზრდა, ძილის ადეკვატური ხანგრძლივობა და მარტოობის შემცირება.
ნეიროტრანსმიტერ სეროტონინის რეცეპტორების 90%-ზე მეტი, რომელიც პასუხისმგებელია განწყობასა და შემეცნებაზე, განლაგებულია ნაწლავებში, რაც ხაზს უსვამს იმას, თუ რამდენად ძლიერია კავშირი საკვებსა და განწყობას შორის. ჯანსაღი საკვების მაღალი შემცველობა დაკავშირებულია პოზიტიურ ფსიქიკურ ჯანმრთელობასთან, ხოლო დამუშავებული, შაქრიანი საკვების მაღალი დიეტები ასოცირდება ცუდ ფსიქიკურ ჯანმრთელობასთან, რომლის მაგალითებია დეპრესია და შფოთვა.