როგორ მოვამზადოთ თავსისხლას ნახარში? - ვუმკურნალოთ სისხლდენას
სამკურნალო მიზნით აგროვებენ ფესურებსა და ფესვებს შემოდგომით.
რეცხავენ ცივი წყლით, ჭრიან 10-15 სმ სიგრძის ნაჭრებად და აშრობენ.
დასაშვებია მზეზე შრობაც.
თავსისხლას ხალხურ მედიცინაში იყენებენ:
• კუჭ-ნაწლავის დაავადებების;
• შინაგანი სისხლის დენის (ბუასილის, დიზენტერიის) დროს;
• ყელში გამოსავლებად;
• მის ნაყენს იყენებენ ღრძილებში შესაზელად.
თავსისხლას ფესურების ნახარშს იყენებდა ჩინეთის და ტიბეტის მედიცინა სისხლის დენის, ფაღარათების დროს.
თავსისხლას ნახარშის მისაღებად
• აიღეთ 1/2 ჩაის კოვზი წვრილად დაჭრილი ფესურა,
• დაასხით 200 მლ (1 ჩაის ჭიქა, ძლიერი ნახარშის მისაღებად) ან 400 მლ (2 ჩაის ჭიქა, სუსტი ნახარშის მისაღებად) ანადუღარი წყალი.
• გააჩერეთ 8 სთ-ის განმავლობაში, შემდეგ აადუღეთ ნელ ცეცხლზე 30 წთ-ის განმავლობაში, გააცივეთ, გაწურეთ, დაამატეთ ანადუღარი წყალი საწყისი მოცულობის მიღებამდე.
• შეინახეთ გრილ, ბნელ ადგილას არაუმეტეს 2 დღე-ღამისა.
• მიიღეთ 2-3 სუფრის კოვზი დღეში, ჭამის წინ, როგორც სისხლის დენის შემაჩერებელი საშუალება სისხლჩაქცევის, დიდი რაოდენობით მენსტრუაციული სისხლდენის, კუჭისა და ნაწლავებიდან სისხლის დენის, ფაღარათის, დიზენტერიის დროს.