სუპერსასმელი ტვინისთვის - შავი და მწვანე ჩაი
ჩაიში ბევრი კატექინი და თეაფლავინია, რომლებსაც ანთებისსაწინაარმდეგო და ანტიოქსიდანტური თვისებები გააჩნია. ექსპერტების თქმით, მათ შეუძლია ტვინის დაცვა სისხლძარღვების დაზიანებისა და ნეირონების დეგენერაციისაგან.
მეცნიერებმა 12 წლის განმავლობაში 55 წლის ზემოთ ასაკის 957 ადამიანის ჩაის მოხმარების დონე გააანალიზეს. ყოველ 2 წელიწადში ფასდებოდა მოხალისეების კოგნიტიური მაჩვენებლები, ცხოვრების წესი, სამედიცინო გადახრები და ფიზიკური აქტივობა.
აღმოჩნდა, რომ ის ადამიანები, რომლებიც მუდმივად სვამდნენ ჩაის, უკეთესად უმკლავდებოდნენ კოგნიტიურ ტესტებს. მეცნიერები ყავის სასარგებლო თვისებებზეც მიუთითებენ, რომელიც ასევე აქვეითებს დემენციის რისკს.
ლალი ჩხიკვაძე