გარგარი - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

გარგარი

შეიცავს ადვილად ასათვისებელ ნახშირწყლებს (გლუკოზას, ფრუქტოზას, საქაროზას), ორგანულ მჟავებს, მინერალურ (კალიუმის, კალციუმის, რკინის, ფოსფორის) მარილებს, C, B, PP და სხვა ვიტამინებს, A პროვიტამინს, პექტინებს, არომატულ, მთრიმლავ და სხვა სასარგებლო ნივთიერებებს. ამ სასარგებლო ნაერთთა ბუნებრივი კომბინაციის წყალობითაა, რომ გარგარს არა მარტო კვებითი, არამედ სამკურნალო ღირებულებაც აქვს. მის შემადგენლობაში შემავალი ნივთიერებები ძალზე პოზიტიურ გავლენას ახდენს ორგანიზმში მიმდინარე მნიშვნელოვან სასიცოცხლო პროცესებზე.

ნაყოფის კანი გაცილებით მეტ სასარგებლო ნივთიერებას შეიცავს, ვიდრე რბილობი. ხილი განსაკუთრებით სასარგებლოა მაშინ, როცა ცოცხალს ვჭამთ, ოღონდ ის გამდინარე წყალში კარგად უნდა გაირეცხოს. ნაყოფი ხავერდოვანი უნდა იყოს, არომატული და რბილი. რბილობის ფერი ბაცი ყვითლიდან მკვეთრ ნარინჯისფრამდე ვარირებს (რაც მეტია კაროტინის შემცველობა, მით ინტენსიურია შეფერილობა). გარგარი ცუდად ინახება და მალე ფუჭდება. უმჯობესია, თუ მას მაცივარში კი არ შეინახავთ, არამედ ჰორიზონტალურ ზედაპირზე დააწყობთ. გამხმარი გარგარიც ძალიან სასარგებლოა და მთელი წლის განმავლობაში შესანიშნავად ინახება. ახალი, ქორფა გარგარი შეიცავს A, B5, C ვიტამინებს, ციაცინსა და ფოლიუმის მჟავას. მის ტკბილ კურკას ხშირად იყენებენ ნუშის ნაცვლად. ნაყოფისგან ამზადებენ კომპოტს, მურაბას, წვენს, ჟელეს, ჯემს, გულსართს სხვადასხვა ნამცხვრისათვის. აღმოსავლურ სამზარეულოში გარგარით კერძებსაც აზავებენ. ის შესანიშნავად ეხამება ინდაურის, იხვის, ცხვრისა და ღორის ხორცს. ამ ნაზავით უგემრიელესი და პიკანტური კერძები მიიღება. თუ გარგარის მურაბის ან გემრიელი კონფიტიურის მომზადება გსურთ, ხილთან ერთად მოხარშეთ გაფცქვნილი კურკის გული, კურკის ნამტვრევები კი დოლბანდში გამოკარით და ადუღებულ მურაბაში ჩადეთ – ის მკვეთრად გამოხატულ გემოს შეიძენს. ჩაცივებულ ვარდისფერ ღვინოსთან ერთად სუფრასთან შეგიძლიათ მიიტანოთ მაყალზე შემწვარი ქონის ნაჭრებში გახვეული გარგარის ჩირი. ეს, როგორც იტყვიან, ნამდვილი დელიკატესია. შინაურ პირობებში გასახმობად შუაზე გახლეჩილი გარგარი დააწყვეთ თუნუქის ფურცელზე და შედგით ღუმელში, გააცხელეთ მინიმალურ ტემპერატურაზე და კარღია ღუმელშივე დატოვეთ გასაშრობად. სითხე აორთქლდება. გარგარი რბილი უნდა დარჩეს. მისი შენახვა 8-10 დღის განმავლობაში შეიძლება, სასურველია, მაცივარში. მეტად სასარგებლოა გარგარის ჩირი. ის შესანიშნავი სისხლის აღმდგენი საშუალებაა. ნიგოზში, ქიშმიშსა და თაფლში არეული გარგარის ჩირი საუცხოოა ანემიის დროს.

ზოგადი სარგებელი

  • გარგარი სასარგებლოა მასში A ვიტამინის არსებობის გამო, რომელიც ხელს უწყობს იმუნიტეტს და თვალის ჯანმრთელობას.
  • პროდუქტში არსებული ბოჭკო კარგია საჭმლის მომნელებელი სისტემისთვის. როდესაც ნაყოფი მოხვდება ორგანიზმში, ის სწრაფად იშლება, ყველა საკვები ნივთიერება კი ადვილად შეიწოვება.
  • ასევე, ბოჭკოს არსებობა ხელს უწყობს სისხლში ქოლესტერინის დონის ნორმალიზებას, რაც, თავის მხრივ, იცავს გულს და სისხლძარღვებს სხვადასხვა დაავადებისგან.
  • გარგარს აქვს კანისთვის სასარგებლო თვისებები. ვიტამინები, ანტიოქსიდანტები და მინერალები ხელს უწყობს კანის ჯანმრთელობისა და სილამაზის შენარჩუნებას და დაბერების პროცესს აფერხებს.
  • პროდუქტი აუმჯობესებს მეტაბოლურ პროცესებს, ამიტომ გარგარის ჭამა კარგია ტანადობისთვის.

გარგარი ქალის ორგანიზმისთვის

გარგარი შეიცავს იოდის მარილებს, რომლებიც სასარგებლო გავლენას ახდენს ფარისებრ ჯირკვალზე. ალბათ, ყველა ქალმა იცის, რამდენად მნიშვნელოვანია ამ ორგანოს ჯანმრთელობა ქალის ჰორმონების სინთეზში.

C ვიტამინი ახალი ხილის შემადგენლობაში გააძლიერებს იმუნურ სისტემას და ახანგრძლივებს ახალგაზრდობას. რეტინოლთან კომბინაციით ის დადებითად მოქმედებს დერმატოლოგიური პრობლემებისას, კანს ანიჭებს სილამაზეს და ახალგაზრდობას. დიეტაში ასეთი პროდუქტის ჩართვით გამონაყარი ქრება და ჭრილობები უფრო სწრაფად იკურნება. B ჯგუფის ვიტამინები აუმჯობესებს გულ-სისხლძარღვთა სისტემის აქტივობას, არეგულირებს არტერიულ წნევას და ამშვიდებს ნერვულ სისტემას.

მამაკაცის ორგანიზმისთვის

მაკრო- და მიკროელემენტების დიდი ჩამონათვალი გარგარის ნაყოფის შემადგენლობაში იცავს კუნთებს კრუნჩხვებისგან. პროდუქტის ეს თვისება განსაკუთრებით სასარგებლოა სპორტსმენებისთვის. ბოჭკო და მაგნიუმი ხელს უშლის სისხლძარღვების ბლოკირებას და ხელს უწყობს სისხლის ნორმალურ მიმოქცევას. გარდა ამისა, მცირე მენჯში სისხლის მიმოქცევა უმჯობესდება, რაც მამაკაცის ორგანიზმს უროლოგიური დაავადებებისგან იცავს. საზარდულში სისხლის მიმოქცევის გაზრდით პოტენცია უმჯობესდება, რაც ასევე ხელს უშლის პროსტატიტის განვითარებას.

40 წლის შემდეგ ძლიერი სქესის წარმომადგენლები ექვემდებარებიან გულ-სისხლძარღვთა პათოლოგიებს. ამიტომ მათ ურჩევენ გარგარის ჭამას ათეროსკლეროზისა და თრომბოზის თავიდან ასაცილებლად. გამხმარი გარგარის გამოყენება ხელს უწყობს არტერიული წნევის ნორმალიზებას მამაკაცებს შორის, ამცირებს ინსულტის რისკს. ეს გამოწვეულია ნაყოფში ნიკოტინის მჟავას შემცველობით.

ორსულობა

ორსულმა ქალებმა უნდა აკონტროლონ კვება. მათ უნდა მიიღონ ხილი, გარგარის ჩათვლით, რადგან ისინი მდიდარია ყველა ვიტამინითა და მინერალით, რაც ნაყოფსა და ქალს სჭირდება. მათი მიღება რეკომენდებულია ბოლო ტრიმესტრში, ვინაიდან სწორედ ამ პერიოდში განიცდის ქალი ანემიას, რომელიც გამოწვეულია რკინის დეფიციტით.

C ვიტამინი ხელს შეუწყობს იმუნური სისტემის გაძლიერებას და გაციებისგან დაცვას. კალიუმის წყალობით ორგანიზმში წყლის ბალანსი რეგულირდება, ხოლო ფოსფორი უზრუნველყოფს ნაყოფის ჩონჩხის ფორმირებას.

ძუძუთი კვება

ექიმები ამბობენ, რომ მეძუძურ ქალს შეუძლია გარგარის ჭამა. გასათვალისწინებელია გამონაკლისებიც. მაგალითად, ზოგჯერ დედა ან ბავშვი ალერგიულია, გარდა ამისა, პროდუქტმა ჩვილებს შორის შეიძლება გამოიწვიოს კოლიკა.

ასეთი პროდუქტის მიღების ოპტიმალურ პერიოდად ითვლება 4 თვე. პირველ მიღებაზე საკმარისია ნაყოფის ნახევრის გამოყენება. თუ ბავშვს არ აქვს რაიმე გვერდითი მოვლენა, შემდეგ ჯერზე ქალმა შეიძლება უკვე მთელი გარგარი შეჭამოს. ასეთი დელიკატესი ასტიმულირებს რძის წარმოქმნას და აუმჯობესებს მის ხარისხს.

ბავშვებისათვის

პედიატრები ამ მცენარეული პროდუქტის გამოყენებას ბავშვის კვებაში ექვსი თვის შემდეგ გვირჩევენ. ახალი გარგარის მიღება შეიძლება ჩვილებისთვის 10 თვის შემდეგ. უნდა გვახსოვდეს, რომ თითოეული ორგანიზმი უნიკალურია, ამიტომ გამოყენებამდე უნდა მიმართოთ სპეციალისტს. ბავშვებს ხშირად აქვთ ალერგია ასეთ ხილზე.

წონის დაკარგვისას

მიუხედავად იმისა, რომ გარგარის კალორიულობა დაბალია, ის შეიცავს საკმაოდ ბევრ ნახშირწყალს და შაქარს. ამიტომ სიფრთხილით უნდა გამოიყენოთ კვების დროს. დიეტოლოგების რჩევით, გარგარის დღიური ნორმა უნდა იყოს არა უმეტეს 150 გრამისა, მაგრამ ასევე არ შეიძლება ასეთი ხილის რაციონიდან სრულად ამოღება. ის შეიცავს წონის კლებისთვის აუცილებელ ბევრ ვიტამინსაც.

გარგარი მდიდარია დაბალკალორიული საკვები ნივთიერებებით. დიეტის დროს ეს ხილი ნებისმიერი ფორმით უნდა იყოს კვების რაციონში. შეგიძლიათ ხილის სახით მიიღოთ ან მოამზადოთ სალათები, პიურე, კომპოტი და ა.შ.

მწვანე გარგარი

მოუმწიფებელი გარგარი შეიძლება საშიში იყოს ადამიანის ჯანმრთელობისთვის. პირველი – არ შეიცავს სასარგებლო ელემენტებს. მეორეც – შეიძლება ზიანი მიაყენოს ნაწლავებს და საზოგადოდ, მთლიან კუჭ-ნაწლავის ტრაქტს. შეიძლება გამოიწვიოს დიარეა.

გარგარის ფოთლების უპირატესობები და გამოყენება

გარგარის ფოთლებს სამკურნალო თვისებები აქვს – სხეულიდან ტოქსინების გამოდევნა შეუძლიათ. ამიტომ მათ გამოყენებას ტოქსიკურ გარემოში მომუშავეებს ურჩევენ. სასურველია, მათ ყოველდღე მიიღონ 1 ჭიქა გარგარის ფოთლის ნახარში. გარდა ამისა, ეს ხელს უშლის სხეულში ჭიების არსებობას.

სისხლჩაქცევებისას შეგიძლიათ გამოიყენოთ გარგარის ფოთლების კომპრესი.

დღეში ორჯერ გარგარის ფოთლების ღეჭვამ შესაძლოა განკურნოს სტომატიტიც.

გარგარის წვენი

გარგარის წვენი შეიცავს კაროტინს, ბოჭკოს, ორგანულ მჟავებს, იოდს და სხვა ნივთიერებებს. ამ სასმელში შემავალი პექტინი ეფექტურია ქოლესტერინის დონის დასარეგულირებლად. A ვიტამინი აუცილებელია ძვლებისა და კბილების სიჯანსაღისთვის.

გარგარის მურაბის სარგებელი

მურაბის მომზადების დროს გარგარი ინარჩუნებს ნაყოფის სასარგებლო თვისებებს. ასეთი დესერტის მომზადება რეკომენდებულია, რა თქმა უნდა, ზაფხულში, როდესაც ხილი ახალი და ჯანსაღია. ზამთარში მურაბა სასარგებლოა გაციების დროს, ის აუმჯობესებს საჭმლის მომნელებელი ტრაქტისა და გულ-სისხლძარღვთა სისტემის მუშაობასაც. სასურველია მურაბა მოიხმარონ სიმსივნით დაავადებულებმა.

გარგარის ზეთი: თვისებები და გამოყენება

გარგარის ბირთვიდან ცივი წნეხით მიიღება სუფთა და ბუნებრივი ზეთი, რომელიც შეიცავს A, E, C, B ვიტამინებს, მინერალურ ნივთიერებებს, მჟავებს, სტეარინებს, ბუნებრივ ცვილს, მაგნიუმისა და კალიუმის მარილებს. ამ პროდუქტს ახასიათებს ანტიბაქტერიული, ანტისეპტიკური, მატონიზებელი, დამარბილებელი და დაბერების საწინააღმდეგო თვისებები.

ასეთი პროდუქტის რეგულარული გამოყენებით შეგიძლიათ მიაღწიოთ გამაახალგაზრდავებელ ეფექტს. ამავე დროს, ატენიანებს და აღადგენს კანს. კანი გლუვი და ელასტიკური ხდება, წვრილი ნაოჭები სწორდება, ზეთი უზრუნველყოფს მცირედი დამწვრობისა და ჭრილობების სწრაფშეხორცებასაც.

ეს პროდუქტი გამოიყენება წამწამების, წარბების ზრდის გასაუმჯობესებლად.

გარგარის თესლის სასარგებლო თვისებები

  • გარგარის თესლი ფასდება მასში არაერთი ვიტამინისა და მიკრო- და მაკროელემენტების არსებობით. თუ თესლი ტკბილია, მაშინ ბევრ ზეთს შეიცავს. აქვს დიდი რაოდენობით ცილაც.
  • მათ იყენებენ ნაყინის, ნაღების, ვაფლის მისაღებად.
  • გარგარის ბირთვი ითვლება ანტიჰელმინთურ საშუალებად. თუ მისგან ჩაის მოადუღებთ, მიიღებთ სასმელს, რომელიც გულ-სისხლძარღვთა დაავადებებს კურნავს. დასაშვებია დღეში არა უმეტეს 20 გარგარის ბირთვის ჭამა.
  • გარგარის თესლის მთავარი სარგებელი ის არის, რომ ის ხელს უწყობს კიბოს უჯრედებთან გამკლავებას. ეს გამოწვეულია მათში B17 ვიტამინის არსებობით. შეიცავს დიდი რაოდენობით ორგანულ შხამებს, ორგანიზმში ამ ნივთიერების სიჭარბე საშიშია მძიმე მოწამვლის რისკის გამო.

რატომ არის სასარგებლო გარგარის ჩირი?

გარგარის ჩირს, მდიდარი შემადგენლობის გამო, აქვს უნიკალური სამკურნალო თვისებები, რადგან ეს პროდუქტი შეიცავს დიდი რაოდენობით ასკორბინის მჟავას, ნიაცინს, B1 , B2 და B5 ვიტამინებს. ის შეიცავს Ca, K, Mg, Fe, Cu, Co მინერალებს.

ჩირი სასარგებლოა გულისა და სისხლძარღვების პათოლოგიის მქონე ადამიანებისთვის. კალიუმის მარილების გამო სასიკეთოდ მოქმედებს გულის კუნთის აქტივობაზე, არტერიულ წნევას არეგულირებს და სისხლში ჰემოგლობინის დონეს ზრდის. გარგარის ჩირის მოხმარება რეკომენდებულია ანემიით დაავადებულთათვის.

შარდმდენების მიღებისას რეკომენდებულია დიეტაში ასეთი ჩირის შეტანა – კალიუმის ორგანიზმიდან გამოდევნის ასარიდებლად. გარდა ამისა, ამ პროდუქტს აქვს საფაღარათო მოქმედება, რაც ხელს უწყობს ნაწლავების გაწმენდას და მათი პერისტალტიკის აღდგენას. პექტინები და ბოჭკოვანი ნივთიერებები ააქტიურებენ წმენდის პროცესს. ეს დელიკატესი სასარგებლოა თირკმელებისა და ფარისებრი ჯირკვლის დაავადებების დროსაც.

ჩირის კომპოტი ეფექტური წამალია ავიტამინოზის დროს.

შაქრიანი დიაბეტით დაავადებულთათვის

დიაბეტით დაავადებული ადამიანები სიფრთხილით უნდა მოეკიდონ გარგარის მიღებას (დღეში არა უმეტეს 4 გარგარისა).

დიაბეტით დაავადებულებმა, სასურველია, ახალი ხილი გამხმარი გარგარით შეცვალონ. ამ ფორმით ისინი ნაკლებად შაქრის შეცველია.

მნიშვნელოვანია: გარგარის გლიკემიური ინდექსი – 30 ერთეულია.

პანკრეატიტი

პანკრეასის ანთების დროს გარგარი შეიძლება საშიში იყოს იმის გამო, რომ მას აქვს გაძლიერებული საფაღარათო მოქმედება, რამაც შეიძლება გააუარესოს სიტუაცია. ეს ეხება გამწვავების პერიოდს. რემისიის ფაზაში შეგიძლიათ მიიღოთ მცირე რაოდენობით ხილი, მაგრამ ჭამის შემდეგ.

გასტრიტი

გასტრიტი, რომელიც მიმდინარეობს მაღალი მჟავიანობით, გულისხმობს ამგვარი ხილის სრულ უარყოფას. თუ მჟავიანობა დაბალია, დროდადრო შეგიძლიათ ჭამოთ გარგარი. ამასთან, პირველ რიგში, უნდა მიმართოთ სპეციალისტს.

ნაწლავებისთვის

ხილის წვენის გამოყენება შეიძლება ნაწლავის მუშაობის აღსადგენად ნაწლავის დაავადებების დროს. დღეში ერთი ჭიქა გარგარის წვენი, ორ დოზად (დილით და საღამოს) გაყოფილი, დაგეხმარებათ კოლიტის, მეტეორიზმისა და დისბიოზის მოცილებაში.

შეკრულობისთვის

გარგარის გამოყენება სასარგებლოა ყაბზობის სამკურნალოდაც. ამ შემთხვევაში აუცილებელია კომპოტის მომზადება. ამ წამალს აქვს მსუბუქი საფაღარათო მოქმედება. უნდა დალიოთ დღეში სამჯერ ჭამის შემდეგ.

პოდაგრა

პოდაგრის მქონე ადამიანებმა უნდა შეამცირონ მარილიანი საკვები. მათ რაციონში აუცილებლად უნდა შეიტანონ ზოგიერთი ხილი, მათ შორის გარგარიც. ამ ნაყოფს აქვს პურინის ნაერთების დაბალი კონცენტრაცია.

ღვიძლისთვის

ზოგიერთი ექსპერტის აზრით, გარგარი ძალიან ჯანსაღი პროდუქტია ღვიძლისთვის. ფაქტია, რომ ის შეიცავს უამრავ პექტინს, რომელიც შექმნილია პესტიციდების, მძიმე მეტალის მარილების ორგანიზმიდან მოსაცილებლად, რაც ამ ორგანოს დატვირთვას ამცირებს. ამის მიუხედავად, სიფრთხილეა საჭირო, რადგან ის აკრძალულია ჰეპატიტის დროს.

ბუასილი

ეს მდგომარეობაც სიფრთხილეს მოითხოვს გარგარის გამოყენებისას. თუ ნაყოფი მოუმწიფებელია, შესაძლოა ნაწლავის მწვავე გაღიზიანება მოჰყვეს. ბუასილით დაავადების დროს აუცილებელია მცენარეული პროდუქტების მიღება ცოცხლად, რადგან მხოლოდ ამ მდგომარეობაშია დაცული ყველა ვიტამინი და სასარგებლო ბოჭკოვანი ნივთიერება. ამ შემთხვევაში ხილი სითბურად არ უნდა დამუშავდეს.

ქოლეცისტიტი

ნაღვლის ბუშტის ანთების დროს ნაღვლის წვენის გადინება ირღვევა. ეს ამცირებს პანკრეასის აქტივობას და უარყოფითად მოქმედებს საკვების მონელებასა და მის ნაწლავში მოძრაობაზე.

გარგარი შეიძლება შევიდეს დიეტურ რაციონში ასეთი დაავადების დროს. ამასთან, ეს ეხება მხოლოდ ახალგამოწურული ხილის წვენს. ერთდროულად შეგიძლიათ დალიოთ არა უმეტეს 1 ჭიქისა.

ეს ხელს უწყობს ნაღვლის წვენის გამოყოფის ნორმალიზებას, აუმჯობესებს საჭმლის მონელებას. გარდა ამისა, ამ შემთხვევაში მტკივნეული შეგრძნებები მცირდება, აღარ ხდება საჭირო დიდი რაოდენობით მედიკამენტის გამოყენება.

გარგარი კოსმეტოლოგიაში

რადგან გარგარის ნაყოფი გამოირჩევა დიდი რაოდენობით სასარგებლო თვისებებით, ისინი ფართოდ გამოიყენება კოსმეტიკურ სფეროში. ნაყოფის რბილობს და თესლის ზეთს ნიღბების დასამზადებლად იყენებენ.

ნიღბები ძალიან ეფექტურია და სწრაფშედეგს იძლევა. ეს გამოწვეულია ვიტამინების მდიდარი შემადგენლობით. ბუნებრივი გარგარის ნიღბები შესანიშნავი სამკურნალო საშუალებაა, მათი გამოყენება შესაძლებელია ყველა ტიპის კანისთვის.

სახეზე

  • კლასიკური ნიღბის მოსამზადებლად საჭიროა, კარტოფილის პიურეს შეურიოთ გარგარის რბილობი და წაისვათ სახეზე. შეგიძლიათ დაასველოთ ქსოვილი ნატურალურ წვენში და გამოიყენოთ ნიღბად.
  • შეგიძლიათ მოამზადოთ მკვებავი ნიღაბი. ხაჭოსა და გარგარის რბილობის თანაბარი წილებით მიღებული ნარევი 15-20 წუთის განმავლობაში წაისვათ სახეზე.
  • გამაახალგაზრდავებელი ნიღბისთვის დაგჭირდებათ: 2 ს. კ. გარგარის პიურე, 1 ჩ. კ. თაფლი, ერთი კვერცხის გული, 0,5 ჩ. კ. მარილი, 1 ს. კ. სქელი „სემოლინას“ რძიანი ფაფა.
  • გამაგრილებელი ნიღაბი: 2 სუფრის კოვზი გარგარი, 1 ს. კ. არაჟანი, 1 ჩ. კ. მცენარეული ზეთი და 1 კვერცხის გული. წაისვით ნარევი სახეზე 20 წუთის განმავლობაში, შემდეგ ჩამოიბანეთ თბილი წყლით.
  • ცხიმიანი კანისთვის ეფექტური იქნება ნიღაბი: 2 ს. კ. გარგარის პიურე და 1 ს. კ. ლიმონი.
  • მგრძნობიარე კანისთვის გამოიყენება 2 სუფრის კოვზი გარგარის რბილობი და 1 ს. კ. თაფლი, რძე და დაჭრილი შვრიის ფაფა.

თმისთვის

გარგარის ზეთი კოსმეტოლოგიაში შეუცვლელი ინგრედიენტია. ის ხელს უწყობს სებორეის მოცილებას, აღადგენს თმის სტრუქტურას და აჯანსაღებს მას. პროფილაქტიკისთვის გარგარისგან დამზადებული ნიღბები გამოიყენება კვირაში ერთხელ. თუ აღდგენის მიღწევა გსურთ, კვირაში ორჯერ უნდა ჩატარდეს 15 პროცედურა. აღსანიშნავია ისიც, რომ მშრალი თავის კანისთვის პროდუქტი გამოიყენება თმის მთელ სიგრძეზე, ცხიმიანი კანის დროს კი – მხოლოდ ბოლოებზე.

გაყოფილი ბოლოების მოსაშორებლად თმა ჩაყავით გაცხელებული გარგარის ნახარშში რამდენიმე წუთის განმავლობაში. ამ მეთოდის გამოყენება შესაძლებელია ყოველდღე, ორი კვირის განმავლობაში.

ცხიმიანი თმისთვის სასარგებლო იქნება ნიღაბი, რომლის მოსამზადებლად საჭიროა: 1 ს. კ. რძე, 1 ს. კ. გარგარის ზეთი და 1 ჩ. კ. თაფლი, კარგად შეურიეთ ყველა კომპონენტი, წაისვით თმაზე და გაიჩერეთ დაახლოებით ერთი საათის განმავლობაში.

ნიღბები მზადდება არა მხოლოდ ზეთისგან, შეგიძლიათ გამოიყენოთ თავად ხილის რბილობიც. მაგალითად, შეგიძლიათ გააკეთოთ შამპუნი, რომელიც მუშაობს ყველა ტიპის თმაზე. ამისათვის ბლენდერში მოათავსეთ 0,5 კგ გარგარის რბილობი და 100 გ მარწყვი. შემდეგ 100 გ დაქუცმაცებულ ბრინჯს დაასხით მდუღარე წყალი 10 წუთის განმავლობაში, შემდეგ კი შეურიეთ. გამოიყენეთ ეს ნარევი შამპუნის ნაცვლად, შეიზილეთ თმის ძირებში. ბრინჯი შთანთქავს ჭუჭყს და ცხიმს და თმას ანიჭებს ბზინვარებას. ამის შემდეგ მიზანშეწონილია ჩამოიბანოთ თავი სამკურნალო მცენარეების ან წყლის ნარევით, ვაშლის ძმრის დამატებით.