ის, რაც აქამდე მანდარინის შესახებ არ იცოდით - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

ის, რაც აქამდე მანდარინის შესახებ არ იცოდით

ბავშვებს უყვართ. ის ორგანიზმისთვის ძალიან სასარგებლოა, მდიდარია უნიკალური ნივთიერებებით, რის გამოც სამკურნალო თვისებებსაც ფლობს.

დიეტოლოგები გვირჩევენ სეზონზე რეგულარულად მივირთვათ მანდარინი, რადგან მასში ბევრია კაროტინი, ვიტამინი C და B6, მაგნიუმი, რკინა, კალიუმი, სპილენძი, ფოსფორი და სხვადასხვა მიკროელემენტი. ამასთან, 100 გრამი მანდარინი მხოლოდ 53 კალორიას შეიცავს.

მანდარინის 8 სასარგებლო თვისება:

1) აძლიერებს იმუნიტეტს და ორგანიზმს იცავს სიმსივნური პათოლოგიისგან - მანდარინში უხვად შემავალი C ვიტამინი და სხვა ანტიოქსიდანტები ხელს უშლის კანცეროგენულ ნივთიერებებს უჯრედთა დაზიანებასა და გადაგვარებაში, აძლიერებს იმუნურ სისტემას. მანდარინის წვენის მიღება ღვიძლის კიბოს საპროფილაქტიკო უნიკალური საშუალებაა;

2) წმენდს სისხლძარღვებს, აქვეითებს ქოლესტერინის დონეს - ეს იმ შემთხვევაში თუ მანდარინს თეთრი მემბრანებით (ხიდებ-გარსიანად) მიირთმევთ. ბევრი ამ ნაწილებისგან ათავისუფლებს (ასე ვთქვათ წმენდს) ლებნებს და ისე მიირთმევს წვნიან რბილობს, რაც არასწორია;

3) აქვეითებს გლუკოზის დონეს სისხლში – ამ თვისების გამო მანდარინის მოყვარულებს შაქრიანი დიაბეტი ტიპი 2-ის განვითარება არ ემუქრებათ;

4) აუმჯობესებს მხედველობას - მანდარინი მდიდარია A ვიტამინით, რომელიც ზრუნავს და იცავს მხედველობის ორგანოს;

5) აუმჯობესებს სისხლის შედგენილობას – მანდარინში შემავალი რკინა და სხვადასხვა მიკროელემენტი ხელს უშლის ანემიისა და სისხლის პათოლოგიების განვითარებას;

6) ხელს უშლის სიმსუქნის განვითარებას – ამ ციტრუსის ცალკეული კომპონენტები ხელს უშლის ქოლესტრენისა და გლუკოზის შეწოვას სისხლძარღვთა კედლებიდან, შესაბამისად, აფერხებს ჭარბი წონის განვითარებას;

7) ამშვიდებს ნერვებს - მაგნიუმი და B6 ვიტამინი ნერვული სისტემის ფუნქციურ სტაბილურობას უზრუნველყოფს, მანდარინის მოყვარულებს, მიუხედავად სტრესებისა, “მშვიდი და გაწონასწორებული“ ნერვები აქვთ;

8) განამტკიცებს ძვლებსა და კბილებს.

თინათინ გოცაძე