ქოქოსის ცხიმის ხშირი გამოყენება გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების პროვოცირებას იწვევს
ქოქოსის ცხიმის ხშირად გამოყენება ზრდის გულ-სისხლძარღვთა სისტემის დაავადებების განვითარების რისკს, რადგანაც მასში შემავალი ცხიმების 82% ნაჯერია. ეს უკანასკნელი კი ხელს უწყობს სისხლძარღვებში ჩანართების წარმოქმნას, ზრდის „მავნე ქოლესტერინის“ დონეს და გულისა და სისხლძარღვების დაავადებების პროვოცირებას იწვევს. მაგალითად, ნაღების კარაქში 63% ნაჯერი ცხიმებია, საქონლის ცხიმში - 50%, ღორის ქონში კი - 39%. ქოქოსის ცხიმი ამ კუთხით ყველა კონკურენტს უსწრებს.
ნაჯერი ცხიმების მაქსიმალური დღიური ნორმა მამაკაცებისთვის 30 გრ, ხოლო ქალებისთვის 20 გრ-ია. ექიმები გვირჩევენ შევზღუდოთ კარაქის, ცომეულის, ტკბილეულის, შოკოლადისა და ცხიმიანი ხორცის მიღება. ისინი შეიძლება ჩავანაცვლოთ ავოკადოთი, თევზით, ნიგოზით, სელის თესლით, იმ პროდუქტებით, რომლებიც სასარგებლო ცხიმებს შეიცავს.
ლალი ჩხიკვაძე