ეს დიეტების ყველა მიმდევარმა უნდა წაიკითხოს - მკურნალი.გე

რუბრიკები

ოჯახის მკურნალის ანონსი

მარტი 2019

კითხვა-პასუხი

ეს დიეტების ყველა მიმდევარმა უნდა წაიკითხოს

ეს დიეტების ყველა მიმდევარმა უნდა წაიკითხოს
ქალბატონების გარკვეული ნაწილი მაქსიმალურად ერიდება ცხიმების მიღებას. არადა ცხიმები სხვა ნივთიერებათა მსგავსად სასარგებლო და აუცილებელია ორგანიზმისათვის.
ისინი საჭიროა:
• შემაერთებელი ქსოვილისა და უჯრედთა მემბრანების ფორმირებისთვის 
• კანქვეშა შრის შესაქმნელად (აღნიშნული შრე ორგანიზმს მექანიკური და ტემპერატურული ცვლილების ზემოქმედებისგან იცავს
• შინაგან ორგანოებს შორის არსებული მაამორტიზებელი ჩანართების ფორმირებისთვის 
• სისხლძარღვთა კედლების ელასტიკურობის შესანარჩუნებლად
• ცხიმში ხსნადი ვიტამინების შესათვისებლად 
• გულის კუნთის მუშაობის ოპტიმიზაციისთვის 
• კანის ტონუსის შესანარჩუნებლად 
• ჰორმონთა (მათ შორის სასქესო) გამომუშავებისთვის.

სწორედ ცხიმის მნიშვნელოვანი რაოდენობა შედის ნერვული ბოჭკოებისა და თავის ტვინის უჯრედთა შემადგენლობაში. ცხიმების გარეშე წარმოუდგენელია ორგანიზმის მრავალი
სისტემისა და ორგანოს ნორმალური ფუნქციობა.

სპეციალისტთა აზრით ზრდასრული ადამიანის სადღეღამისო საკვები რაციონი არ უნდა შეიცავდეს 30 გრამზე ნაკლებ ცხიმს. ცხიმების დეფიციტი დასაბამს აძლევს ისეთი სიმპტომების განვითარებას, როგორებიცაა:

• კანის სიმშრალე და აქერცვლა
• კანისა და ლორწოვანი გარსების მგრძნობელობის მომატება
• თმის ცვენა, მისი სტრუქტურის რღვევა
• მეხსიერების გაუარესება, ყურადღების
დეფიციტი 
• მუდმივად სიცივის შეგრძნება (კანქვეშა ცხიმოვანი შრის განლევის გამო)
• მხედველობის დარღვევები.

ცხიმების დეფიციტის ფონზე იზრდება ალერგიულ რეაქციათა აღმოცენების რისკი, ხშირია თვალების ქავილი და სწრაფად დაღლა, თვალშიდა წნევის მომატება და გლაუკომის განვითარება, გულ-სისხლძარღვთა სისტემის ფუნქციის დარღვევა. 

ასე რომ, გახდომის მიზნით უცხიმო დიეტების დაცვა ყოვლად გაუმართლებელია. საკვები რაციონი აუცილებლად დაბალანსებული უნდა იყოს სათანადო რაოდენობის ცხიმებითაც.

ყველაზე სასარგებლოა პოლიუჯერი ომეგა-3 და ომეგა-6 ცხიმოვანი მჟავების შემცველი პროდუქტები. სწორედ ისინი უნდა იყოს ცხიმების ძირითადი წყარო (ცხიმიანი თევზი, მზესუმზირა, ნიგოზი, ზეთისხილი, მცენარეული ცხიმი-ზეთი). გარკვეული რაოდენობით საჭიროა ნაჯერი ცხიმებიც. მათ შეიცავს ხორცი და რძის ნაწარმი. ნაჯერი ცხიმების დიდი რაოდენობით შემცველი პროდუქტების (ცხიმიანი ხორცი, ღორის ქონი, შებოლილი პროდუქტები და სხვა) მიღება მინიმუმამდე უნდა იყოს დაყვანილი, ხოლო ტრანსცხიმების შემცველი საკვები (ფასტ-ფუდი, ე.წ. სწრაფი კვება, ჩიპსები, კონსერვები და სხვა) საერთოდ უნდა გამოირიცხოს საკვები რაციონიდან.
ასე რომ ნუ შეუშინდებით ცხიმებს, პირიქით, თამამად მიირთვით ჯანსაღი და სასარგებლო ცხიმები!

თინათინ გოცაძე

გააკეთეთ კომენტარი
კომენტარი არ გაკეთებულა
რეკომენდებული პროდუქტები
ამცირებს ქოლესტერინის და ცხიმის დონეს-50მლ
ფასი: 26.9
ჯანმრთელი იმუნური სისტემის ფუნქციონირებისათვის.-60აბი
ფასი: 34.9
მხედველობის ჯანმრთელობისთვის -60 აბი
ფასი: 39.9
მხედველობის ჯანმრთელობისთვის-30აბი
ფასი: 44.9
დიეტოლოგია
მწვანე ჩაისა და სტაფილოში არსებულ ნაერთებს ალცჰაიმერის დაავადების განვითარების შეჩერების უნარი გააჩნია.
როდესაც დიეტაზე ხართ, ძირითადად, იცით, რა უნდა აირიდოთ თავიდან, მაგალითად, ტკბილეული, პური, ცხიმიანი
ათენის ნაციონალურ უნივერსიტეტში აცხადებენ, რომ ჯანმრთელობის შესანარჩუნებლად საჭიროა რეგულარულად მივიღოთ
კატეგორიის სხვა სტატიები
როდესაც დიეტაზე ხართ, ძირითადად, იცით, რა უნდა აირიდოთ თავიდან, მაგალითად, ტკბილეული, პური, ცხიმიანი
ადამიანები, რომლებიც სწრაფად ჭამენ, უფრო მეტს იწონიან მათთან შედარებით, ვინც უპირატესობას ნელა მირთმევას
ილინოისის ტექნოლოგიური ინსტიტუტის თანამშრომლებმა ყურადღება მიაქციეს კენკრების სასარგებლო თვისებებს, რაც
დიეტოლოგები ცალსახედ მიგვითითებენ ცხიმიანი პროდუქტების მავნებლობაზე, თუმცა რაციონში სასარგებლო ცხიმების
ვეგეტარიანული ბურგერები სულ უფრო პოპულარული ხდება, მაგრამ ცოტამ თუ იცის, რამდენად სახიფათოა ისინი.
პომიდორი და მისი სოუსი აქვეითებს ღვიძლის ცხიმოვანი დაავადების, ანთებისა და სიმსივნის განვითარების რისკს.
დაფნის ფოთოლს უძველესი დროიდან იყენებენ ხალხურ მედიცინაში, რადგან მას კულინარიულის გარდა, სამკურნალო დანიშნულებაც აქვს.
გინდათ, თქვენს სამზარეულოში ჭურჭელი ახალივით გამოიყურებოდეს?
არ არსებობს ადამიანი, რომელსაც ერთხელ მაინც არ განუცდია თავის ტკივილი. ეს უკანასკნელი აქვეითებს
გვესაუბრება ექიმ-რეანიმატოლოგი ნინო გრიშაშვილი. - ქალბატონო ნინო, რა არის მოწამვლა, რა ნიშნებით შეიძლება