/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.left */ ado.slave('adoceanadvertlinegemlehhvkgtg', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Right */ ado.slave('adoceanadvertlinegezllnkselsb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.header */ ado.slave('adoceanadvertlinegewmceopopnw', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Top */ ado.slave('adoceanadvertlinegeldphnqspnx', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.C1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbrkgwogih', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რუბრიკები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeuakedjfski', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ოჯახის მკურნალის ანონსი

ჟურნალის გამოწერა შეგიძლიათ საიტიდან
www.elva.ge

-გამარჯობა ჩემი შვილი არის 12 წლის.ჩირქოვანი გლანდები ამოიჭრა 8 წლის ასაკში.ზუსტად არ მახსოვს ზუსტად 8 წლიდან დაიწყო თუ არა მაგრამ დაახლოებით 2 წელი იქნება საერთოდ სიცხე აღარ ჰქონია.პატარაობაში სულ 40 სიცხით ემართებოდა ვირუსები.ამ ბოლო დროს ვირუსი ედება, ახველებს, თავი ტკივა, სისველე აქვს, მოთენთილა, სუსტადაა მაგრამ სიცხეს საერთოდ არ აძლევს. არადა გამიგია ტემპერატურა იმუნიტეტის ბრძოლას მიანიშნებსო.ანუ იმუნიტეტი აქვს დასუსტებული?ისე ადრე როცა სიცხეს ახლევდა 38 ნახევარს სანამ არ გადაცდებოდა მანამდე დამწევს არ ვაძლევდი ვაცადო იმუნიტეტს ბრძოლათქო.არც ანტიბიოტიკებს ვაძლევდი მხოლოდ სითხეს.2-3 წელია ბავშვს სიცხე არ ჰქონია ეს საყურადღებოა?მადლობა პასუხისათვის.

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpqjfspjnr', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeocirjtildc', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

დიეტოლოგია

"სწრაფი კვებით" სიცოცხლეს საფრთხეს ვუქმნით

"სწრაფი კვებით" სიცოცხლეს საფრთხეს ვუქმნით
სწრაფი კვების კერძები ჰქონდათ ძველ ბერძნებს, რომაელებს, ქართველებს და სხვა ხალხებს. ჩვენი წინაპრები მას იყენებდნენ ნორმალური კვების დანამატად

ან საომარი მოქმედებების დროს. თანამედროვეობაში კი ფასტ-ფუდმა შეცვალა ჩვეულებრივი, ჯანსაღი კვება არა მარტო ოფისებში, არამედ სახლშიც კი. ბევრი ჩვენგანი ამით ანაცვლებს საუზმეს, ზოგი კი მშვიდად მიირთმევს ძილის წინ, რაც ნამდვილად დიდ პრობლემებს უქმნის ორგანიზმს.

ექიმები, დიეტოლოგები, სწორი კვების სპეციალისტები ცალსახად მიუთითებენ სწრაფი კვების - ფასტ-ფუდის მავნებლობის შესახებ. მიუხედავად ამისა "სწრაფი კვების" მოყვარულთა რაოდენობა იზრდება. მიზეზი სრულიად ნათელია: უმრავლესობა ქალაქის მცხოვრებია, სადაც ცხოვრების ტემპი სწრაფია, რაც ყველაფერში, მათ შორის კვებაშიც აისახება. ჩვეული გახდა მიკროტალღურ ღუმელში გაცხელებული ნახევარფაბრიკატი. ბევრისთვის გზაზე, სამსახურში, ფეხზე წახემსება სრულიად ნორმალურ რეჟიმად ითვლება.

რატომ არის ჯანმრთელობისთვის საშიში ფასტ-ფუდი

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpmmhkfobb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

მიზეზი რამოდენიმეა. პირველ რიგში ფასტ-ფუდები მაღალკალორიული კერძებია, რომლის მუდმივად მიღება იწვევს სიმსუქნეს. კიდევ ერთი ჯანმრთელობისთვის მავნე ფაქტორია სწრაფი კვების კერძების მომზადებისას ტრანს-ცხიმების გამოყენება. ე.წ. "მკვლელი ცხიმები" იწვევს სიმსუქნეს, კუჭ-ნაწლავის, გულ-სისხლძარღვთა, ენდოკრინული სისტემის და ონკოლოგიური დაავადებების განვითარებას.

ფასტ-ფუდები შეიცავს ბევრ კონსერვანტს, საკვებ დანამატს, არომატიზატორს და ა.შ. ცხადია, მთელი ეს ქიმია ორგანიზმისთვის ძალიან მავნებელია, გარდა ამისა სწრაფი კვების კერძები შეიცავს მარილისა და შაქრის ჭარბ რაოდენობას, რაც ასევე მავნებელია, განსაკუთრებით ქრონიკული დაავადების არსებობის პირობებში. დადგენილია, რომ ფასტ-ფუდების რეგულარული გამოყენება იწვევს მასში შემავალ ტრანს-ცხიმებზე, საკვებ დანამატებზე, არომატიზატორებზე ქიმიურ დამოკიდებულებას. მნიშვნელოვანია ასევე ამ კერძების მომზადების ხარისხიც. ზოგიერთ საეჭვო ადგილებში დამზადებულმა სწრაფი კვების კერძებმა შეიძლება გამოიწვიოს მძიმე მოწამვლა ან ჯანმრთელობისთვის საშიში მდგომარეობა. ამის მიზეზი არის კერძის მომზადების ტექნოლოგიის დარღვევა და სანიტარული პირობები. ამიტომ თუ ნებისყოფას ვერაფერს უშვრებით და არ შეგიძლიათ უარი თქვათ მავნე კვებაზე, ცნობილი ბრენდების ფასტ-ფუდები მაინც მიირთვით.

შეკითხვა ექიმს
<p>-გამარჯობა ვარ დიეტაზე არ ვჭამ პურს პურის მაგივრად ე.წ ხლებცი რომ ვჭამო იგივე პურის შემცველობა გამომივა?</p>

სწრაფი კვების მავნებლობის ყველა ზემოთ ჩამოთვლილი მიზეზი მიეკუთვნება ამ კერძების ინგრედიენტულ შემადგენლობას, თუმცა ჯანმრთელობისთვის საზიანო ისიცაა, რომ ფასტ-ფუდი სწრაფად იჭმევა, რადგანაც ძალიან ხშირად წახემსება ხდება გზაში, საქმეებს შორის. ამიტომ ადამიანს დრო აღარ რჩება კარგად დაღეჭოს საჭმელი, რაც კიდევ ერთი პირობაა სხვადასხვა დაავადების განვითარებისთვის.

რატომ არის სწრაფი კვება პოპულარული, თუ ყველამ იცის მისი მავნებლობის შესახებ?

სწრაფი კვება ნაკარნახევია თანამედროვე ადამიანის ცხოვრების მაღალი ტემპით. სრულფასოვან საუზმეზე, სადილსა და ვახშამზე ადამიანებს უბრალოდ დრო აღარ რჩებათ.

მეორე მიზეზი არის კარგი გემო, რაც განპირობებულია კერძებში სხვადასხვა საკვები დანამატებითა და არომატიზატორებით, შეფუთვაც ლამაზია.

ფასტ-ფუდების პოპულრობა განპიროებებულია ნიჭიერი და კარგი მარკეტინგითაც. აღსანიშნავია ის ფაქტი, რომ ფასტ-ფუდების მარკეტოლოგები კარგად იყენებენ ადამიანურ სისუსტეებს, წარმატებით მოქმედებენ ბავშვთა ფსიქიკაზე, უწევენ რა რეკლამას სწრაფი კვების ობიექტებს, როგორც გასართობ ცენტრებს, მრავალრიცხოვანი საჩუქრებითა და საინტერესო კონსკურსებით.

ავტორი ლალი ჩხიკვაძე

კომენტარები (0)
გააკეთე კომენტარი
სახელი *
კომენტარი *
*კომენტარი, რომელიც შეიცავს უხამსობას, დისკრედიტაციას, შეურაცხყოფას, ძალადობისკენ მოწოდებას, სიძულვილის ენას, კომერციული ხასიათის რეკლამას, წაიშლება საიტის ადმინისტრაციის მიერ.
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ 2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegexcihqsorul', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegezonfnieurf', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

კატეგორიის სხვა სტატიები

რომელ პროდუქტებთან ერთად შეიძლება ბროწეულის ჭამა და რომელთან - არა
რომელ პროდუქტებთან ერთად შეიძლება ბროწეულის ჭამა და რომელთან - არა
ბროწეული არა მხოლოდ გემრიელი, არამედ უაღრესად ჯანსაღი და სასარგებლო ხილია.
სრულად
რატომ გვინდება ზამთარში მჟავე პროდუქტები?
რატომ გვინდება ზამთარში მჟავე პროდუქტები?
რატომაა სასარგებლო ან საშიშიში ფერმენტირებული საკვები ჩვენი ორგანიზმისთვის?
სრულად
დიეტოლოგებმა დაასახელეს  მუცლის ცხიმის საწინააღმდეგოდ მოქმედი საკვები
დიეტოლოგებმა დაასახელეს მუცლის ცხიმის საწინააღმდეგოდ მოქმედი საკვები
რეკომენდაციები განსაკუთრებით აქტუალურია 40 წელზე უფროსი ასაკის ადამიანებისთვის.
სრულად
ღამით არ არის რეკომენდებული კარტოფილის, ბანანისა და მსხლის ჭამა
ღამით არ არის რეკომენდებული კარტოფილის, ბანანისა და მსხლის ჭამა
რეკომენდებულია, რომ ბოლო კვება დაძინებამდე 2-3 საათით ადრე უნდა გვქონდეს.
სრულად
შავი, რძიანი, თეთრი, დუბაისი - რომელ შოკოლადს აქვს ყველაზე მეტი კალორია?
შავი, რძიანი, თეთრი, დუბაისი - რომელ შოკოლადს აქვს ყველაზე მეტი კალორია?
შოკოლადი არ არის მხოლოდ ტკბილეული, არამედ გემოვნების, არომატისა და ტექსტურის მთელი სამყაროა.
სრულად
რომელი საკვების მიღება შეგიძლიათ ღამით
რომელი საკვების მიღება შეგიძლიათ ღამით
შიმშილის გრძნობა, რომელიც ჩნდება საღამოობით, ყველაზე ხშირად ცრუა და უმეტეს შემთხვევაში გამოწვეულია სტრესით, დაღლილობით ან მოწყენილობით.
სრულად
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.b3_desktop */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbhlkrglvj', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

სამკურნალო წერილები

ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
გთავაზობთ მკითხველის მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს, რომელიც ხველის დროს გამოგადგებათ.
სრულად

სამკურნალო წერილები

კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
სრულად

სამკურნალო წერილები

პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
გთავაზობთ მკითხველების მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს.
სრულად

"სწრაფი კვებით" სიცოცხლეს საფრთხეს ვუქმნით - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

"სწრაფი კვებით" სიცოცხლეს საფრთხეს ვუქმნით

ან საომარი მოქმედებების დროს. თანამედროვეობაში კი ფასტ-ფუდმა შეცვალა ჩვეულებრივი, ჯანსაღი კვება არა მარტო ოფისებში, არამედ სახლშიც კი. ბევრი ჩვენგანი ამით ანაცვლებს საუზმეს, ზოგი კი მშვიდად მიირთმევს ძილის წინ, რაც ნამდვილად დიდ პრობლემებს უქმნის ორგანიზმს.

ექიმები, დიეტოლოგები, სწორი კვების სპეციალისტები ცალსახად მიუთითებენ სწრაფი კვების - ფასტ-ფუდის მავნებლობის შესახებ. მიუხედავად ამისა "სწრაფი კვების" მოყვარულთა რაოდენობა იზრდება. მიზეზი სრულიად ნათელია: უმრავლესობა ქალაქის მცხოვრებია, სადაც ცხოვრების ტემპი სწრაფია, რაც ყველაფერში, მათ შორის კვებაშიც აისახება. ჩვეული გახდა მიკროტალღურ ღუმელში გაცხელებული ნახევარფაბრიკატი. ბევრისთვის გზაზე, სამსახურში, ფეხზე წახემსება სრულიად ნორმალურ რეჟიმად ითვლება.

რატომ არის ჯანმრთელობისთვის საშიში ფასტ-ფუდი

მიზეზი რამოდენიმეა. პირველ რიგში ფასტ-ფუდები მაღალკალორიული კერძებია, რომლის მუდმივად მიღება იწვევს სიმსუქნეს. კიდევ ერთი ჯანმრთელობისთვის მავნე ფაქტორია სწრაფი კვების კერძების მომზადებისას ტრანს-ცხიმების გამოყენება. ე.წ. "მკვლელი ცხიმები" იწვევს სიმსუქნეს, კუჭ-ნაწლავის, გულ-სისხლძარღვთა, ენდოკრინული სისტემის და ონკოლოგიური დაავადებების განვითარებას.

ფასტ-ფუდები შეიცავს ბევრ კონსერვანტს, საკვებ დანამატს, არომატიზატორს და ა.შ. ცხადია, მთელი ეს ქიმია ორგანიზმისთვის ძალიან მავნებელია, გარდა ამისა სწრაფი კვების კერძები შეიცავს მარილისა და შაქრის ჭარბ რაოდენობას, რაც ასევე მავნებელია, განსაკუთრებით ქრონიკული დაავადების არსებობის პირობებში. დადგენილია, რომ ფასტ-ფუდების რეგულარული გამოყენება იწვევს მასში შემავალ ტრანს-ცხიმებზე, საკვებ დანამატებზე, არომატიზატორებზე ქიმიურ დამოკიდებულებას. მნიშვნელოვანია ასევე ამ კერძების მომზადების ხარისხიც. ზოგიერთ საეჭვო ადგილებში დამზადებულმა სწრაფი კვების კერძებმა შეიძლება გამოიწვიოს მძიმე მოწამვლა ან ჯანმრთელობისთვის საშიში მდგომარეობა. ამის მიზეზი არის კერძის მომზადების ტექნოლოგიის დარღვევა და სანიტარული პირობები. ამიტომ თუ ნებისყოფას ვერაფერს უშვრებით და არ შეგიძლიათ უარი თქვათ მავნე კვებაზე, ცნობილი ბრენდების ფასტ-ფუდები მაინც მიირთვით.

სწრაფი კვების მავნებლობის ყველა ზემოთ ჩამოთვლილი მიზეზი მიეკუთვნება ამ კერძების ინგრედიენტულ შემადგენლობას, თუმცა ჯანმრთელობისთვის საზიანო ისიცაა, რომ ფასტ-ფუდი სწრაფად იჭმევა, რადგანაც ძალიან ხშირად წახემსება ხდება გზაში, საქმეებს შორის. ამიტომ ადამიანს დრო აღარ რჩება კარგად დაღეჭოს საჭმელი, რაც კიდევ ერთი პირობაა სხვადასხვა დაავადების განვითარებისთვის.

რატომ არის სწრაფი კვება პოპულარული, თუ ყველამ იცის მისი მავნებლობის შესახებ?

სწრაფი კვება ნაკარნახევია თანამედროვე ადამიანის ცხოვრების მაღალი ტემპით. სრულფასოვან საუზმეზე, სადილსა და ვახშამზე ადამიანებს უბრალოდ დრო აღარ რჩებათ.

მეორე მიზეზი არის კარგი გემო, რაც განპირობებულია კერძებში სხვადასხვა საკვები დანამატებითა და არომატიზატორებით, შეფუთვაც ლამაზია.

ფასტ-ფუდების პოპულრობა განპიროებებულია ნიჭიერი და კარგი მარკეტინგითაც. აღსანიშნავია ის ფაქტი, რომ ფასტ-ფუდების მარკეტოლოგები კარგად იყენებენ ადამიანურ სისუსტეებს, წარმატებით მოქმედებენ ბავშვთა ფსიქიკაზე, უწევენ რა რეკლამას სწრაფი კვების ობიექტებს, როგორც გასართობ ცენტრებს, მრავალრიცხოვანი საჩუქრებითა და საინტერესო კონსკურსებით.

ავტორი ლალი ჩხიკვაძე