რატომაა ხურმა სასარგებლო ხანდაზმულთა ჯანმრთელობისთვის
ბევრისთვის ხურმა ცნობილია, როგორც იოდის მაღალი შემცველობის პროდუქტი, რომელიც მნიშვნელოვანია ფარისებრი ჯირკვლის ნორმალური ფუნქციონირებისთვის.
მაგრამ ამ მიკროელემენტის გარდა, ის შეიცავს ბევრ სხვა სასარგებლო კომპონენტს. ნაყოფის ნარინჯისფერი ფერი მიუთითებს მასში ბეტა-კაროტინის შემცველობაზე. ანტიოქსიდანტი კარგია თვალებისთვის, ამცირებს ასაკთან დაკავშირებული დაავადებების რისკს, როგორიცაა კატარაქტა და ბადურის დისტროფია.
სხვა სასარგებლო ნივთიერებებთან ერთად, ხურმა შეიცავს უამრავ C ვიტამინს, რომელიც ეხმარება ხანდაზმული ადამიანების იმუნურ სისტემას და ებრძვის ვირუსებს. თუმცა, ვინაიდან ხურმა შეიცავს ძნელად მოსანელებელ ბოჭკოებს, უმჯობესია ხანდაზმულებმა მიირთვან დღეში არაუმეტეს ორი ნაყოფისა.
გარდა ამისა, პროდუქტი უკუნაჩვენებია მწვავე გასტრიტის, თორმეტგოჯა ნაწლავის წყლულის, არასპეციფიკური წყლულოვანი კოლიტის და კუჭ-ნაწლავის სხვა დაავადებების დროს. არა რეკომენდებული ხურმის ცივ წყალთან და რძესთან ერთად მიღება. ასეთმა „მეზობლობამ“ შეიძლება გამოიწვიოს ნაწლავებში საჭმლის მონელების მძიმე დარღვევა. უმჯობესია ხურმა მიირთვათ სხვა საკვებისგან განცალკევებით - ამ გზით ის მაქსიმალურად კარგად შეიწოვება.