ნუში სასარგებლოა ტვინისთვის, გულისთვის და ძვლებისთვის - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

ნუში: ბუნებრივი აფთიაქი გულისთვის, ტვინისთვის და ძვლებისთვის

რომელსაც არა მხოლოდ კულინარიული ღირებულება აქვს, არამედ გამორჩეული ადგილი უჭირავს ჯანსაღ კვებაში, უამრავი სამედიცინო სარგებლის გამო. ეს პატარა, ენერგიით სავსე ნაყოფი არის ვიტამინების, მინერალებისა და ანტიოქსიდანტების ნამდვილი საგანძური.

ძირითადი შემადგენლობა და კვებითი ღირებულება

ნუში გამოირჩევა თავისი მაღალი კონცენტრაციით:

  • მონოუჯერი ცხიმები: (ოლეინის მჟავა) - ძირითადი კომპონენტი, რომელიც სასარგებლოა გულ-სისხლძარღვთა სისტემისთვის.

  • ცილები (პროტეინი): მცენარეული ცილის მნიშვნელოვანი წყარო, ხელს უწყობს კუნთების აღდგენას და ზრდას.

  • უჯრედისი (ბოჭკო): ხელს უწყობს საჭმლის მონელებას, არეგულირებს ნაწლავების მოქმედებას და უზრუნველყოფს ხანგრძლივ დანაყრებას.

  • ვიტამინი E: მსოფლიოში ერთ-ერთი ყველაზე მდიდარი წყაროა. არის ძლიერი ანტიოქსიდანტი, რომელიც იცავს უჯრედებს ოქსიდაციური სტრესისგან.

  • მაგნიუმი: აუცილებელია არტერიული წნევის რეგულირებისთვის, ნერვული სისტემისა და კუნთების ჯანმრთელობისთვის.

  • კალციუმი და ფოსფორი: მნიშვნელოვანია ძვლების სიმტკიცისა და სიჯანსაღისთვის.

ნუშის მეცნიერულად დადასტურებული სამედიცინო სარგებელი

ნუშის რეგულარული მიღება (რეკომენდებული ულუფა: დაახლოებით 28 გრამი ან ერთი მუჭა) დადებითად აისახება ჯანმრთელობის შემდეგ ასპექტებზე:

1. გულ-სისხლძარღვთა სისტემა

ნუშში შემავალი მონოუჯერი ცხიმები და მაგნიუმი ხელს უწყობს ცუდი ქოლესტერინის (LDL) დონის შემცირებას და არტერიული წნევის სტაბილიზაციას. ეს კომბინაცია მნიშვნელოვნად ამცირებს გულის დაავადებების რისკს.

2. სისხლში შაქრის რეგულაცია

ნუში დაბალი გლიკემიური ინდექსის მქონე პროდუქტია. მაგნიუმი მონაწილეობს ინსულინის ფუნქციონირებაში, რაც ხელს უწყობს სისხლში გლუკოზის დონის რეგულირებას. ის რეკომენდებულია დიაბეტით დაავადებული ან რისკ-ჯგუფში მყოფი პირებისთვის.

3. ტვინის ფუნქციის გაუმჯობესება

ნუში შეიცავს L-კარნიტინსა და რიბოფლავინს (B2 ვიტამინი), რომლებიც სასიცოცხლოდ მნიშვნელოვანია ტვინის ნორმალური ფუნქციონირებისთვის. მას მიაწერენ მეხსიერების გაუმჯობესების და ნეიროდეგენერაციული დაავადებების (მაგალითად, ალცჰაიმერის) რისკის შემცირების უნარს, რაც უკავშირდება მის ანტიოქსიდანტურ თვისებებს.

4. ძვლების სიჯანსაღე

კალციუმის, მაგნიუმის და ფოსფორის მაღალი შემცველობის გამო, ნუში მნიშვნელოვანია ძვლოვანი მასის შენარჩუნებისა და გაძლიერებისთვის, რითაც ხელს უშლის ოსტეოპოროზის განვითარებას.

5. ანტიოქსიდანტური და ანთების საწინააღმდეგო მოქმედება

ნუშის ყავისფერ გარსში კონცენტრირებული ანტიოქსიდანტები, მათ შორის ვიტამინი E და ფლავონოიდები, ებრძვიან თავისუფალ რადიკალებს, ამცირებენ ქრონიკულ ანთებას და იცავენ ორგანიზმს ულტრაიისფერი გამოსხივებისა და კიბოს გარკვეული სახეობების რისკებისგან.

გაითვალისწინეთ

ყველაზე სასარგებლოა ნედლი ნუში, სასურველია კანგაუცლელი, რადგან სწორედ გარსი შეიცავს ანტიოქსიდანტების დიდ ნაწილს. კანგაცლილი ან მოხალული ნუში კვებითი ღირებულებით ჩამოუვარდება ნედლს.

მწარე ნუში შეიცავს მცირე რაოდენობით ციანიდს და არ არის რეკომენდებული უმად დიდი რაოდენობით მიღება. სამედიცინო მიზნით გამოიყენება მხოლოდ ტკბილი ნუში და მისგან დამზადებული ზეთი/რძე.

შეიტანეთ ნუში თქვენს რაციონში - ეს არის მარტივი, გემრიელი და მეცნიერულად დადასტურებული გზა თქვენი ჯანმრთელობის გასაუმჯობესებლად.