ყურადღების კონცენტრაციისა და მეხსიერებისთვის სასარგებლო საკვები
შემოდგომაზე დღის საათების შემცირებამ შეიძლება გამოიწვიოს კოგნიტური უნარების დაქვეითება და დაღლილობა. ამის თავიდან ასაცილებლად, რაციონს დაამატეთ ტვინის გამაძლიერებელი შემოდგომის საკვები, როგორიცაა ვაშლი და გოგრა. ტვინის გამაჯანსაღებელი შემოდგომის რაციონის ძირითადი კომპონენტებია:
- ომეგა-3 ცხიმოვანი მჟავები,
- ანტიოქსიდანტები,
- B ჯგუფის ვიტამინები,
- ცილა.
ომეგა-3 გვხვდება თევზში (ორაგული, ქაშაყი, სკუმბრია), სელის თესლსა და ნიგოზში. ისინი ხელს უწყობენ ნეირონების სტრუქტურის გაუმჯობესებას, აუმჯობესებენ სიგნალის გადაცემას და ამცირებენ ანთებას ტვინში. კენკრაში, გოგრაში, ვაშლსა და ბროკოლში შემავალი ანტიოქსიდანტები იცავს ტვინის უჯრედებს ოქსიდაციური სტრესისაგან და ანელებს ნეირონების დაბერების პროცესს.
გოგრის რბილობი შეიცავს კარნიტინს, რომელიც უზრუნველყოფს ენერგიას და ასტიმულირებს ტვინის ფუნქციას. გოგრის თესლი ასევე მდიდარია ომეგა-3-ით, რომლებიც ასევე სასარგებლოა ტვინისთვის. გარდა ამისა, ვაშლი და გოგრა შეიცავს B ჯგუფის ვიტამინებს.
მაგალითად, გოგრა არის B1 ვიტამინის (თიამინის) წყარო. თიამინი მონაწილეობს უჯრედულ მეტაბოლიზმში, ენერგიის გამომუშავებასა და იმუნური სისტემის განვითარებაში. B ჯგუფის სხვა ვიტამინები - B6, B12 და ფოლატი - მონაწილეობენ ნეიროტრანსმიტერების სინთეზში, რომლებიც გავლენას ახდენენ განწყობასა და კოგნიტურ ფუნქციაზე. ვიტამინების ძირითადი წყაროებია მთლიანი მარცვლეული, ისპანახი, ბროკოლი, სოკო და პარკოსნები. ცილა აუცილებელია დოფამინის, სეროტონინის და აცეტილქოლინის სინთეზისთვის. ესენია მეხსიერების, კონცენტრაციისა და ემოციური სტაბილურობის ძირითადი ნივთიერებები.