რატომ არის უკეთესი გამომცხვარი გოგრის ჭამა, ვიდრე მისი უმად მიღება?
გოგრა მდიდარია ბეტა-კაროტინით (A ვიტამინის წინამორბედი), რომელიც ხელს უწყობს თვალების, კანის და იმუნური სისტემის ჯანმრთელობას. ის ბეტა-კაროტინის ერთ-ერთი მთავარი წყაროა, სტაფილოსა და ბულგარულ წიწაკასთან ერთად. ორგანიზმში ბეტა-კაროტინი გარდაიქმნება A ვიტამინად, რომელიც აუცილებელია ნორმალური მხედველობისა და სიბნელესთან ადაპტაციისთვის, ასევე ბადურაში ასაკობრივი ცვლილებების თავიდან ასაცილებლად.
გოგრა ასევე შეიცავს სხვა მნიშვნელოვან საკვებ ნივთიერებებს: კალიუმს, C ვიტამინს, E ვიტამინს, ფოლატს და საკვებ ბოჭკოებს, რომლებიც ხელს უწყობენ ნაწლავის ფუნქციონირებას და მიკრობიომის წონასწორობის დაცვას.
გოგრის გამოყენება ბევრნაირადაა შესაძლებელი: გამოცხობა, ჩაშუშვა, ორთქლზე მომზადება ან ფაფას და სუპებში და კასეროლებში დამატება.
აღსანიშნავია, რომ თერმულად დამუშავება ბეტა-კაროტინის შეწოვისთვის უფრო კარგია, განსაკუთრებით თუ კერძი შეიცავს ცოტა ცხიმს (მაგალითად, ზეითუნის ზეთს). გოგრის ჭამა ყოველდღიურად შეგიძლიათ: ბავშვის ან ზრდასრული ადამიანის რაციონში 100-150 გრამი შეიცავს A ვიტამინისა და კალიუმის მნიშვნელოვან რაოდენობას კალორიების დამატების გარეშე. გოგრა ნამდვილად არ არის „სასწაულმოქმედი საკვები“, მაგრამ ის ნამდვილად დაბალანსებული საკვები რაციონის შესანიშნავი ნაწილია.
შეიძლება თუ არა უმი გოგრის ჭამა და რა სარგებელი მოაქვს მას ჯანმრთელობისთვის?
უმი გოგრა იშვიათად შედის რაციონში, მიუხედავად იმისა, რომ მდიდარია ანტიოქსიდანტებითა და ბოჭკოებით.
შეიძლება თუ არა უმი გოგრის ჭამა?
უმი გოგრის ჭამა მოხარშვის გარეშეც შეიძლება. ამისთვის შესაფერისია ტკბილი და წვნიანი ჯიშები (მაგალითად, „Butternut“ ან „Winter Sweet“ ). მთავარია აირჩიოთ მწიფე გოგრა ლპობის ნიშნების გარეშე. უმი გოგრა უსაფრთხოა საჭმელად, რადგან ის არ შეიცავს ინგრედიენტებს, რომლებიც საჭიროებენ მოხარშვას ან ჩაშუშვას. ბოსტნეული იდეალურია სალათებისთვის ან სმუზისთვის. გოგრა შეიძლება გახეხილი იყოს (ჩვეულებრივი ან კორეული სტაფილოსთვის), დაჭრილი თხელ ნაჭრებად ან კუბიკებად. გოგრა ერთ-ერთი პირველი საკვებია, რომლის მიცემაც ბავშვებს დამატებითი საკვების სახით 4-6 თვიდან შეუძლიათ, თუმცა მხოლოდ მოხარშული ან პიურეს სახით. ბავშვის მზაობიდან გამომდინარე, შეგიძლიათ სცადოთ მისი უმი, გახეხილი სახით მიცემა 1,5-3 წლის ასაკში. რეკომენდებული საწყისი დოზაა ერთი სუფრის კოვზი დღეში და თუ კარგად გადაიტანება, შეიძლება გაიზარდოს 3-4 სუფრის კოვზამდე.
უმი გოგრის დამატება რაციონში შესაძლებელია ინდივიდუალური უკუჩვენებების არარსებობის შემთხვევაში, რადგან ის არ შეიცავს ისეთ ინგრედიენტებს, რომლებიც მომზადებას საჭიროებს. ჯანდაცვის მსოფლიო ორგანიზაციის მონაცემებით, რეკომენდებულია დღეში მინიმუმ 400 გრ ხილისა და ბოსტნეულის მიღება. რადგან მნიშვნელოვანია მრავალფეროვანი კვების რაციონის დაცვა, მოზრდილებსა და ორსულ ქალებს შეუძლიათ დღეში დაახლოებით 75-150 გრ უმი გოგრის მიღება. თუმცა, ყურადღება უნდა გავამახვილოთ იმაზე, თუ როგორ გრძნობთ თავს მისი მიღების შემდეგ.
უმი გოგრის კალორიულობა
უმი გოგრა დაბალკალორიული პროდუქტია, მხოლოდ 26 კკალ 100 გრამზე. ამავდროულად, ის ნოყიერია ბოჭკოს (3.5 გ) და წყლის დიდი შემცველობის (92 გ) გამო. გარდა ამისა, 100 გ გოგრა შეიცავს:
- ნახშირწყლებს - 4.4 გ;
- ცილას - 1 გ;
- მაგნიუმს - 14.8 გ;
- თუთიას - 2.8 მგ;
- კალციუმს - 2.2 მგ;
- რკინას - 8 მგ;
- ფოსფორს - 6.2 მგ;
- მანგანუმს - 5.3 მგ;
- კალიუმს - 7 მგ.
უმი გოგრის სარგებელი
უმი გოგრა მდიდარია საკვები ნივთიერებებით. ის შეიცავს ძლიერ ანტიოქსიდანტებს - C ვიტამინს და A ვიტამინს, რომელიც გოგრაში ხუთჯერ უფრო მეტია, ვიდრე სტაფილოში. ამ ბოსტნეულის კვების რაციონში ჩართვა ასევე ხელს უწყობს გულ-სისხლძარღვთა ჯანმრთელობას კალიუმის, ბოჭკოს და C ვიტამინის წყალობით.