სასარგებლოა თუ არა კვერცხის ყოველდღე ჭამა: როგორია თანამედროვე მედიცინის პოზიცია - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

სასარგებლოა თუ არა კვერცხის ყოველდღე ჭამა: როგორია თანამედროვე მედიცინის პოზიცია

აი, რას ამბობენ ექსპერტები დღეს.

კვერცხი ჯანსაღი და დაბალანსებული კვების რაციონის შესანიშნავი კომპონენტია. ცილის გარდა, ის ასევე შეიცავს ვიტამინებს D, A, B2, B12, ფოლიუმის მჟავას და იოდს.

რატომ არის კვერცხი ჯანსაღი

  • ზრდა და აღდგენა. ერთი კვერცხი შეიცავს დაახლოებით 6 გრამ ცილას, ამიტომ კვერცხის შემცველი კერძი ორგანიზმს ამარაგებს კუნთების განვითარებისა და აღდგენისთვის საჭირო ამინომჟავებით.

„ცილებისა და ცხიმების კომბინაცია, რომლებიც ნახშირწყლებთან შედარებით ნელა ითვისება, კვერცხში არსებულ B12-თან ერთად, ხელს უწყობს ენერგიის სტაბილურ მიწოდებას მათი მიღებიდან რამდენიმე საათის განმავლობაში“, - ამბობს შონ ალტი, ფიტნეს ტრენერი და დიეტური კვების სპეციალისტი.

  • იმუნური სისტემის მხარდაჭერა. კვერცხში არსებული იგივე ცილა ეხმარება ჩვენს იმუნურ სისტემას სხვადასხვა დაავადებებთან ბრძოლაში. კვერცხი ასევე მდიდარია სელენით, ძლიერი ანტიოქსიდანტით, რომელსაც აქვს ანთების საწინააღმდეგო თვისებები, რაც ამცირებს იმუნური სისტემის დაცვისთვის ბრძოლის საჭიროებას.
  • გაუმჯობესებული კოგნიტური ჯანმრთელობა. კვერცხში არსებული ზოგიერთი საკვები ნივთიერება მნიშვნელოვან როლს ასრულებს ტვინის ჯანმრთელობის შენარჩუნებაში. მაგალითად, ქოლინი და ომეგა-3 არის საკვები ნივთიერებები, რომლებიც აუცილებელია ტვინის სტრუქტურისა და ფუნქციონირებისთვის.

„B12-ის ნაკლებობამ შეიძლება გამოიწვიოს მეხსიერების დაქვეითება, დემენცია და ფსიქოზიც კი“, - ამბობს პოლ კლეიბრუკი, რეგისტრირებული დიეტოლოგი. სხვა სიტყვებით რომ ვთქვათ, კვერცხის ჭამა ასევე მნიშვნელოვან როლს ასრულებს ფსიქიკური ჯანმრთელობის შენარჩუნებაში.

  • კვერცხი არის როგორც ცილის, ასევე ბიოტინის - B7 ვიტამინის, კარგი წყარო, რომელიც ხელს უწყობს თმის ზრდას.
  • უფრო ადვილად დაიკლებთ წონაში. ყოველ დილით საუზმეზე ომლეტი არ იძლევა გარანტიას, რომ რამდენიმე კგ-ს დაიკლებთ. თუმცა, კვერცხს შეუძლია მნიშვნელოვანი როლი შეასრულოს წონის დაკლების პროცესში, იმისდა მიხედვით, თუ როგორ მოამზადებთ მას და რას მიირთმევთ.

„კვერცხი საკვები ნივთიერებებით მდიდარი ნატურალური საკვებია და როგორც ცილის, ასევე ცხიმის წყაროა. ის კმაყოფილების შეგრძნებას იძლევა და შესაბამისად, ხელს უწყობს დღიური კალორიების მიღების კონტროლს“, - განმარტავს შონ ალტი.

მრავალმა კვლევამ აჩვენა, რომ ადამიანები, რომლებიც საუზმეზე კვერცხს მიირთმევენ (მათ შორის, გულებსაც), არა მხოლოდ თავს უფრო დანაყრებულად გრძნობენ, არამედ მოგვიანებით ჭამის დროს ნაკლებ კალორიას მოიხმარენ.

საფრთხე: კვერცხი და ქოლესტერინი

კვერცხი ცნობილია ამინომჟავებისა და ვიტამინების მდიდარი პროფილით, მაგრამ ქოლესტერინის მხრივ მას ცუდი რეპუტაცია აქვს. ფართოდ არის გავრცელებული მოსაზრება, რომ კვერცხი ზრდის ორგანიზმში „ცუდი“ ქოლესტერინის დონეს. თუმცა, აღსანიშნავია, რომ ქოლესტერინი ჩვენი სხეულის ყველა უჯრედის მნიშვნელოვანი სტრუქტურული კომპონენტია.

ქოლესტერინის ორი ძირითადი ტიპია: მაღალი სიმკვრივის ლიპოპროტეინი (HDL) და დაბალი სიმკვრივის ლიპოპროტეინი (LDL). HDL ცნობილია, როგორც „კარგი“ ქოლესტერინი, რადგან ის ეხმარება ორგანიზმს ქოლესტერინის მოცილებაში ღვიძლში მისი მიწოდებით. LDL-ს ხშირად უწოდებენ „ცუდ“ ქოლესტერინს, ის შეიძლება დაგროვდეს არტერიების კედლებში და საბოლოოდ გამოიწვიოს ათეროსკლეროზი.

კვლევები აჩვენებს, რომ კვერცხი მუდმივად ზრდის მაღალი სიმკვრივის ლიპოპროტეინების (HDL), „კარგი“ ქოლესტერინის დონეს. უფრო მეტიც, კვერცხი გავლენას არ ახდენს დაბალი სიმკვრივის ლიპოპროტეინების (LDL) დონეზე ადამიანების 70%-ში. დარჩენილ 30%-ში, დაბალი სიმკვრივის ლიპოპროტეინების (LDL) დონე მხოლოდ მცირედით გაიზარდა.

„არსებობს რამდენიმე კვლევა, რომელმაც აჩვენა კავშირი კვერცხის მოხმარებასა და საერთო ქოლესტერინის დონეს შორის, მაგრამ არცერთმა კვლევამ არ აჩვენა გულის დაავადებების გაზრდილი რისკი ჯანმრთელ ადამიანებში“, - განმარტავს შონ ალტი.

რას ფიქრობენ ექსპერტები კვერცხის რეგულარულად მიღებაზე

დღეს, ექსპერტების დიდი უმრავლესობა თვლის, რომ კვერცხის ყოველდღიურად მიღებაში არაფერია ცუდი, თუ არ გაქვთ გულის დაავადება ან დიაბეტი. თუ ექიმმა გირჩიათ ქოლესტერინის დონის მონიტორინგი, თქვენი პრიორიტეტი უნდა იყოს რაციონში ნაჯერი ცხიმების რაოდენობის შემცირება. განსაკუთრებულ შემთხვევებში რეკომენდებულია სპეციალისტთან კონსულტაცია.