ისწავლეთ, ერთმანეთისგან განასხვავოთ ფიზიკური და ემოციური შიმშილი - რატომ გვინდა ყოველთვის ჭამა
როგორც ჩანს, სხეული თავისი ცხოვრებით ცხოვრობს და შიმშილის გრძნობა აკონტროლებს განწყობას და თვითშეფასებას. სინამდვილეში, ჭამის მუდმივი სურვილი არის სიგნალი იმისა, რომ სხეული და ტვინი არ მუშაობენ ჰარმონიულად.
სიგამხდრობისკენ სწრაფვისას ბევრი ქალი ამცირებს ცხიმის წილს კვების რაციონში და არასაკმარისად ღებულობს ცილას. შედეგი არის სისხლში შაქრის მატება, სწრაფი დაღლილობა და საღამოს გაძლიერებული მადა. მარტივი ნახშირწყლები (ტკბილეული, ფუნთუშები, საჭმელები) მკვეთრად მატებს ენერგიას, მაგრამ რამდენიმე საათის შემდეგ ისინი ახლად იწვევს შიმშილის გრძნობას. ორგანიზმს მათი კიდევ ერთი "დოზა" სჭირდება.
ამის გამოსწორების მიზნით, ყოველი კვება უნდა შეიცავდეს ცილებს (კვერცხი, თევზი, ხორცი, პარკოსნები), ჯანსაღ ცხიმებს (ავოკადო, თხილი, ზეთი, განსაკუთრებით ომეგა -3) და რთულ ნახშირწყლებს ბოჭკოებით (ბოსტნეული, მარცვლეული). ეს უზრუნველყოფს დანაყრებას და ასტაბილურებს შაქრის დონეს.
ჭარბი კვება ხშირად ასოცირდება არა ფიზიოლოგიასთან, არამედ ემოციებთან – შფოთვასთან, დაღლილობასთან, მოწყენილობასთან. საკვები მიღება კომფორტული ხდება. ტვინს აკლია სეროტონინი და დოფამინი, სიამოვნების ნეიროტრანსმიტერები, და ის ეძებს ტკბილეულში „სწრაფი სიამოვნების მიღებას“.
ისწავლეთ განასხვავოთ ფიზიკური შიმშილი ემოციური შიმშილისგან. ფიზიკური ჩნდება თანდათან, ძლიერდება დროთა განმავლობაში და ქრება ჭამის შემდეგ. ემოციური ლტოლვა ჩნდება მოულოდნელად, საჭიროებს სპეციფიკურ პროდუქტს (ჩვეულებრივ ტკბილს) და არ ქრება დანაყრების შემდეგ. დაგეხმარებათ გაცნობიერების ტექნიკა: სუნთქვა, დასაბუთება, საკუთარ თავს კითხვების დასმა - "რას ვგრძნობ ახლა? რა მინდა მართლა?”
ძილის ქრონიკული ნაკლებობა არღვევს მადის რეგულაციას. გრელინის (შიმშილის ჰორმონის) დონე იზრდება და ლეპტინი (დანაყრების ჰორმონი) მცირდება. შედეგი არის ტკბილეულისადმი ლტოლვა, ზედმეტი ჭამა და წონაში მატება.
აღადგინეთ ძილის რეჟიმი. დაიძინეთ საღამოს 23:00 საათამდე, მოერიდეთ ეკრანებს დაძინებამდე ერთი საათით ადრე და შეზღუდეთ კოფეინის მიღება სადილის შემდეგ. რამდენიმე დღეში მადა დარეგულირდება.
სხეულმა შეიძლება „ითხოვოს საკვები“, როდესაც არსებობს სპეციფიკური საკვები ნივთიერებების ნაკლებობა. განსაკუთრებით ხშირია - რკინის, მაგნიუმის, თუთიის, B ჯგუფის და D ვიტამინების ნაკლებობა. ასეთ შემთხვევებში მსუყე საკვებიც კი არ იძლევა დანაყრების შეგრძნებას.
გადაამოწმეთ თქვენი ვიტამინებისა და მინერალების დონე სისხლში. საჭიროების შემთხვევაში, შეივსეთ ისინი დიეტოლოგის ან ექიმის დახმარებით. ხშირად, დეფიციტის ნორმალიზების შემდეგ, საკვებისადმი ლტოლვა ქრება.
როგორ უნდა ჩამოაყალიბოთ კვების რაციონი ისე, რომ არ იცხოვროთ მაცივართან.
- პირველი არის 3-4 კვება დღეში, მუდმივი წახემსების გარეშე.
- მეორე, ნუ შეჭამთ გადარბენით, მიაქციეთ ყურადღება სხეულს და შეგრძნებებს.
- მესამე, უნდა მიიღოთ ულტრა დამუშავებული საკვები მინიმალური ოდენობით.
- მეოთხე, საკვები არც მტერია და არც ჯილდო. ეს არის საშუალება საკუთარი თავის შესანარჩუნებლად, მაგრამ გახსოვდეთ, რომ მუდმივი შიმშილის შეგრძნება სისუსტე და სიხარბე კია არა, მნიშვნელოვანი სიგნალია. კვებამ უნდა შეავსოს ორგანიზმი.