კვების წესები ჩავარდნებისა და სტრესის გარეშე
აუცილებლად მიირთვით სხვადასხვა ჯგუფის საკვები: ცილოვანი (კვერცხი, თევზი, ხორცი, რძის პროდუქტები, პარკოსნები), მარცვლეული, ბოსტნეული, მწვანილი, ხილი და ცხიმები. მხოლოდ ამ შემთხვევაში მიიღებს ორგანიზმი ჯანმრთელობისთვის აუცილებელ ყველა მიკრო- და მაკროელემენტს.
მათ შორის, უნდა შეინარჩუნოთ ბალანსი მოხმარებული და დახარჯული კალორიების რაოდენობას შორის. გადაჭარბებულმა კვებამ შეიძლება გამოიწვიოს წონის მატება, ხოლო ნაკლებობამ შეიძლება გამოიწვიოს ორგანიზმის ნორმალური ფუნქციონირებისთვის აუცილებელი საკვები ნივთიერებების დეფიციტი. ფიზიკური აქტივობა ხელს უწყობს ჭარბი კალორიების დაწვას და წონის შენარჩუნებას.
ტრანსცხიმების, ნაჯერი ცხიმების და შაქრების მოხმარება უნდა შეიზღუდოს, ან უკეთესია რაციონიდან ამოვიღოთ. რაც შეეხება საკვებს, უმჯობესია მიირთვათ უჯერი ცხიმები, რომლებიც გვხვდება თხილეულში, ზეითუნის ზეთში და ავოკადოში.
- უჯრედისი ხელს უწყობს საჭმლის მონელების ნორმალიზებას, ამცირებს გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების რისკს და ხელს უწყობს სისხლში შაქრის ნორმალური დონის შენარჩუნებას.
მისი წყაროა მთლიანი მარცვლეული საკვები, ხილი, პარკოსნები და ბოსტნეული.
- გარდა ამისა, უნდა მოერიდოთ წახემსებას და ჭამოთ დღეში 3-4-ჯერ, შიმშილზე ორიენტაციით. მნიშვნელოვანია დაგეგმვა და შეგნებული კვება. უაზროდ ნუ ჩაყრით საკვებს პირში, მოუსმინეთ სხეულის სიგნალებს. ჭამეთ ნელა, კარგად დაღეჭეთ საკვები და ისიამოვნეთ მისი გემოთი. დაგეგმეთ თქვენი მენიუ კვირის განმავლობაში, შეგიძლიათ წინასწარ მოამზადოთ რამდენიმე კერძი ან ნახევარფაბრიკატი სახლში. ეს მიდგომა საშუალებას მოგცემთ არ იკვებოთ და იმპულსურად არ იყიდოთ არაჯანსაღი პროდუქტი.
- საჭიროა დღეში 1,5-2 ლიტრამდე წყლის დალევა, ვინაიდან ბევრ პროცესზე დიდ გავლენას ახდენს დეჰიდრატაცია, მაგალითად, ორგანიზმი წყლის გარეშე ვერ არეგულირებს საჭმლის მონელებას და ტემპერატურას.
ასევე დაგაინტერესებთ:
პოპულარული მითი ფაფის შესახებ არასწორი აღმოჩნდა
ქერის ფაფა ხელს უწყობს სისხლში გლუკოზის დონის რეგულირებას. ეს თითქოს გასაკვირი უნდა იყოს, რადგან ბევრს სჯერა, რომ მარცვლეული, ნახშირწყლების შემცველობის გამო, ცუდად მოქმედებს სისხლში გლუკოზის დონეზე.
- ყველა მარცვლეული არ ზრდის შაქრის დონეს. მხოლოდ მაღალი გლიკემიური ინდექსის მქონე მარცვლეულებს - ბრინჯისა და მანანის ბურღულის ფაფას - აქვს ასეთი ეფექტი. მარცვლეული, საიდანაც მზადდება ეს კერძები, არის სწრაფი ნახშირწყლები, დანარჩენი კი ნელი ნახშირწყლები.
კითხვის ნიშნის ქვეშ დადგა საუზმეზე მარცვლეულის სარგებლობის შესახებ მოსაზრებაც. ამის მიზეზია ის, რომ მარცვლეულის გამო, რძიდან კალციუმი აღარ შეიწოვება ორგანიზმის მიერ.