კუჭისთვის სასარგებლო პროდუქტი ხუთი დაავადების დროს საშიში აღმოჩნდა
ნუტი მდიდარია ცილებით, ცხიმებით, ბოჭკოებით (8%-მდე), შეიცავს არაუმეტეს 30% ნახშირწყლებს, არის რკინის, კალციუმის, სპილენძის, მაგნიუმის, მანგანუმის, სელენის, თუთიის, სილიციუმის, ფოსფორის, კობალტის და ვიტამინების A, B1, B2, B3, C, B6, PP წყარო. ნუტის შედარებით დაბალი კალორიული შემცველობა აქვს სხვა პარკოსნებთან შედარებით და ლიდერია ორგანიზმისთვის აუცილებელი ამინომჟავების - მეთიონინისა და ტრიპტოფანის რაოდენობით.
ნუტი შეიცავს:
- 30%-მდე ცილა, რომელიც სარგებლიანობის თვალსაზრისით შეიძლება შევადაროთ კვერცხის ცილას;
- 10%-მდე ზეთები;
- 50−60% ნელი ნახშირწყლები;
- 2−5% მინერალები.
ნუტის შემადგენელი ანტიოქსიდანტები და ვიტამინები ასევე აქტიურად მონაწილეობენ ქსოვილებისა და კანის გაძლიერებასა და რეგენერაციაში, ზრდის მათ ტონუსსა და ელასტიურობას.
ნუტის რეგულარული მოხმარება ამცირებს გაღიზიანებული ნაწლავის სინდრომის რისკს, ასტიმულირებს პრობიოტიკების ზრდას, ხელს უშლის მსხვილი ნაწლავის კიბოს, ნაწლავის კოლიკის და კუჭის სპაზმების განვითარებას.
თუმცა, არსებობს უკუჩვენებებიც.
ნუტი აძლიერებს ნაწლავებში გაზების წარმოქმნას. ამან შეიძლება გამოიწვიოს კუჭში სიმძიმის უსიამოვნო შეგრძნება. კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის (GIT), ღვიძლისა და პანკრეასის დაავადების მქონე ადამიანებში ნუტმა შეიძლება გამოიწვიოს მეტეორიზმი, შებერილობა და ტკივილი. ნუტი არ არის რეკომენდებული წყლულების, ცისტიტის, პოდაგრის და თრომბოფლებიტის არსებობისას.