მეცნიერებმა დაასახელეს საკვები, რომელიც ხანდაზმულთა ორგანიზმში ანთებას ამცირებს
ხოლო ბოსტნეულისა და ცხიმიანი თევზის რაოდენობის ზრდა რაციონში ამცირებს ორგანიზმში ანთებას. ამის შესახებ ჟურნალი Nutrients წერს.
ექსპერიმენტში მონაწილეობდა 20-დან 59 წლამდე ასაკის 290 ადამიანი და 293 ხანდაზმული ადამიანი (60 წელზე მეტი).
ექსპერტებმა შეისწავლეს თითოეული მონაწილის დიეტა და აიღეს სისხლის ნიმუშები გარკვეული ტიპის ცილების კონცენტრაციის შესაფასებლად, რომლებიც ითვლება ანთების და ქსოვილების დაზიანების ყველაზე ზუსტ მაჩვენებლად.
კვლევამ აჩვენა, რომ ნაკლები წითელი ხორცისა და ცხიმიანი საკვების მიღება იწვევს ხანდაზმულებში ანთებითი მარკერების შემცირებას.
ექსპერტები თვლიან, რომ მცენარეულ საკვებსა და თევზში შემავალი ჯანსაღი ცხიმოვანი მჟავები, ვიტამინები, მინერალები და კაროტინოიდები ორგანიზმზე სასარგებლო გავლენას ახდენს, - იუწყება გამოცემა.
პროდუქტები, რომლებიც ხელს უწყობენ სიცოცხლის ხანგრძლივობის გაზრდას. მათ შორისაა ბოსტნეული, ხილი, მარცვლეული, პარკოსნები, თხილი, თესლი და თევზი. ბოსტნეული და ხილი შეიცავს ვიტამინებს, მინერალებს, ანტიოქსიდანტებს და საკვებ ნივთიერებებს, რომლებიც აძლიერებენ იმუნურ სისტემას და იცავს ორგანიზმს სხვადასხვა დაავადებებისგან.