რომელია მხედველობისთვის ყველაზე სასარგებლო პროდუქტები
რომლებიც მონაწილეობენ მეტაბოლურ პროცესებში და აუმჯობესებენ სისხლის მიმოქცევას და თვალის კვებას.
ნივთიერებები, რომლებიც დადებითად მოქმედებს მხედველობასა და თვალის ჯანმრთელობაზე, მოიცავს ვიტამინებს A, B1, B2, B6, B12, C, P, D და E, ასევე ლუტეინს, ზეაქსანტინს, თუთიას, ანთოციანინებს.
- ვიტამინი A (რეტინოლი) სუფთა სახით გვხვდება კვერცხში, ჩრდილოეთის ცივი ზღვების თევზში, კარაქში, ღვიძლში, რძეში, ნიახურში, ოხრახუშისა და ნიორში, კაროტინის სახით - წითელი და ნარინჯისფერი ფერების მცენარეულ პროდუქტებში - ეს არის პომიდორი, სტაფილო, გარგარი, ხურმა.
- B ჯგუფის ვიტამინები (B1, B2, B6, B12) გვხვდება მარცვლეულში, ხორცში, ნაღებში და ბანანში.
- ვიტამინები P (რუტინი) და C (ასკორბინის მჟავა) - ციტრუსოვან ხილში, ჟოლოში, ალუბალში, მაყვალში, ყურძენში, შავ მოცხარში, ასკილში, ბულგარულ წიწაკაში, კომბოსტოში, პომიდორში, კარტოფილში, ლიმონში.
- ვიტამინი D (კალციფეროლი) გვხვდება ზღვის თევზსა და სოკო - შამპინიონში,
- ხოლო E ვიტამინი (ტოკოფეროლი) - თხილში, არარაფინირებულ მცენარეულ ზეთებში, ფოთლოვან მწვანილებში.
- თუთია გვხვდება ხამანწკებში, კრევეტებში, ცხვრის, საქონლის ხორცში, გოგრის თესლში, ნიგოზში, ლობიოში, ბარდაში, არაქისში, სოკოში. ლუტეინი და ზეაქსანტინი გვხვდება ისპანახში, ბროკოლში, გოგრაში, მწვანე ბარდაში, ლობიოში, სიმინდსა და ხურმაში. ანთოციანინები - შავ მოცხარში, მოცვში, მაყვალში, ჟოლოში, შტოშში