რითია სასარგებლო ახალგამოწურული წვენები ჯანმრთელობისთვის - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

რითია სასარგებლო ახალგამოწურული წვენები ჯანმრთელობისთვის

  • სარგებელი

ხილის წვენები

ახლად გამოწურული ფორთოხლის წვენი კარგია ტვინისთვის. თუ ძილიანობას და მოდუნებას გრძნობთ, დალიეთ ერთი ჭიქა და დაღლილობა გაქრება, გვირჩევენ რიდინგის უნივერსიტეტის (დიდი ბრიტანეთი) მკვლევარები.

ერთი ჭიქა რბილობი შეიცავს პექტინების ყოველდღიური მოთხოვნილების 15-20%-ს. მეცნიერები ამტკიცებენ, რომ ახლად გამოწურული ვაშლის წვენი ყველაზე ღირებულია მისი პოლიფენოლებით, რომლებიც სასარგებლოა ადამიანის თითქმის ყველა ორგანოსა და სისტემისთვის. ჰაიდელბერგის მეცნიერებმა დაასკვნეს, რომ ვაშლის წვენი აუცილებელია კიბოს პროფილაქტიკისთვის. ბრაზილიელმა ექსპერტებმა დაადგინეს, რომ მძიმე მეტალებით მოწამვლის შემთხვევაში აუცილებლად უნდა დალიოთ ვაშლის წვენი.

ბოსტნეულის წვენი

ბოსტნეულის წვენები საგრძნობლად ნაკლებ შაქარს შეიცავს მათ ხილ „კოლეგებთან“ შედარებით და უფრო დაბალკალორიულია. ბოსტნეულის წვენში შემავალი საკვები ბოჭკო დადებითად მოქმედებს საჭმლის მონელებაზე.

ახლად გამოწურული სტაფილოს წვენი კარგია კანისთვის, მის შემადგენლობაში შემავალი ბეტა-კაროტინის წყალობით, ის ამაგრებს თმას და ანიჭებს მას სიცოცხლისუნარიანობას, ასევე დადებითად მოქმედებს ფრჩხილებზე.

ძალიან მაღალი ხარისხის რკინის შემცველობის გამო, ახლად გამოწურული ჭარხლის წვენი ხელს უწყობს სისხლის უჯრედების (სისხლის წითელი უჯრედების) წარმოქმნას და სასარგებლოა ანემიით დაავადებულთათვის. იოდის მაღალი შემცველობის გამო, ჭარხალი რეკომენდებულია ფარისებრი ჯირკვლის დაავადებების პროფილაქტიკისა და მკურნალობისთვის. თუმცა, თუ კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის დაავადებების გამწვავებისას, ჭარხლის წვენი საზიანო ხდება!

ნიახურის უნიკალური თვისებები ცნობილი იყო ჯერ კიდევ ძველ საბერძნეთში, სადაც ტრადიციულად ამზადებდნენ სასმელს მისი ღეროებიდან და ფესვებიდან. ბოსტნეული მდიდარია ვიტამინებით B1, B2, C, PP, E, K, ასევე რკინით, მანგანუმით, თუთიით, ფოსფორით და ქოლინით. ახალი ნიახური სასარგებლოა მაღალი წნევის დროს, ხელს უწყობს გულის კუნთის გაძლიერებას და ამშვიდებს ნერვულ სისტემას.

  • ზიანი

ტკბილ ახალ წვენებს აქვს იგივე კალორიული შემცველობა, როგორც გაზიან წყალს. ხილისა და ბოსტნეულისგან გამოწურული წვენი არ შეიცავს ბოჭკოს, მაგრამ შეიცავს შაქრის მაღალ კონცენტრაციას, რომელიც სწრაფად ხვდება სისხლში და ზრდის გლუკოზის დონეს. მომავალში, ასეთ სასმელებზე დამოკიდებულებამ შეიძლება გამოიწვიოს დიაბეტის განვითარების პროვოცირება. უმჯობესია მიირთვათ ახალი ფორთოხალი წყალთან ერთად.

როგორ დავლიოთ: მნიშვნელოვანი წესები

  • რეკომენდებულია მომზადებიდან 15-20 წუთში მიღება, რადგან ბევრი ვიტამინი ნადგურდება ჰაერისა და ტემპერატურის ცვლილების შედეგად.
  • უმჯობესია დალიოთ საწრუპის მეშვეობით, ჭამის დროს ან მის შემდეგ, ხოლო დალევის შემდეგ, მჟავიანობის შესამცირებლად პირის ღრუში გამოივლეთ სასმელი წყალი.
  • არ დალიოთ უზმოზე! სასმელი შეიცავს ხილის მჟავებს და ბუნებრივ შაქარს, რამაც შეიძლება გამოიწვიოს კუჭ-ნაწლავის ლორწოვანი გარსის გაღიზიანება და სისხლში გლუკოზის დონის მკვეთრი რყევა.