საშიშია თუ არა კარტოფილის რაციონიდან მთლიანად ამოღება?
ძირითადად, ყველაზე პოპულარულ ბოსტნეულზე თავდასხმები ეხება კარტოფილ ფრის, საზოგადოებრივი კვების პროდუქტებიდან, ცნობილ ჩიფსებს და ისეთი დელიკატესს, როგორიცაა ტაფაში დიდი რაოდენობით ზეთში შემწვარი კარტოფილი. თუმცა, ექსპერტები თანხმდებიან, რომ თუ მას სხვაგვარად მოამზადებთ, მაგალითად, ქერქში მოხარშოთ ან გამოაცხოთ, ის ჯანსაღ პროდუქტად გადაიქცევა.
რითია სასარგებლო კარტოფილი ჯანმრთელობისთვის?
ალბერტ აინშტაინის მედიცინის კოლეჯის მეცნიერებმა გადაწყვიტეს კარტოფილის რეაბილიტაცია - კვლევა გამოჩნდა Frontiers-ში. მკვლევარებმა დაასკვნეს, რომ რაციონიდან კარტოფილისა და სხვა სახამებლის შემცველი ბოსტნეულის, როგორიცაა სიმინდის გამორიცხვამ, შეიძლება ორგანიზმს სერიოზული ზიანი მიაყენოს. ფაქტია, რომ მენიუდან ამ პროდუქტების გამორიცხვამ შეიძლება გამოიწვიოს კალიუმის, ასევე B ჯგუფის და C ვიტამინების დეფიციტი. მეცნიერები ამ დასკვნამდე მივიდნენ ორი კვების გეგმის შედარებით: პირველი იყო 2000 კალორიული დიეტა, რომელშიც ჩამოთვლილი ბოსტნეული იყო. მეორეში სახამებლის შემცველი საკვები მარცვლეულით შეიცვალა, მაგრამ კალორიული შემცველობა იგივე დარჩა. ექსპერიმენტი დიდხანს არ გაგრძელებულა, მხოლოდ ერთი დღე, მაგრამ აჩვენა, რომ ამ დროის განმავლობაში ორგანიზმში კალიუმის დონე დაეცა 21%-ით, ვიტამინი B6 17%-ით, ვიტამინი C 11%-ით და ბოჭკოვანი 10%-ით.
მთლიანი მარცვლეულის პური კარტოფილის წინააღმდეგ
სტატიაში შედარებულია საკვები ნივთიერებების შემცველობა მთლიანი მარცვლეულის პურის ნაჭერში და საშუალო ზომის კარტოფილში. ასე რომ, პირველი შეიცავს კალიუმის ყოველდღიური მოთხოვნილების მხოლოდ 3%-ს, ხოლო მეორე - 15%-ს. კარტოფილი C ვიტამინის ორგანიზმის მოთხოვნილების მესამედს ფარავს, მარცვლეულის პური კი ამ ელემენტს საერთოდ არ შეიცავს. ვიტამინ B6-ის შემცველობის თვალსაზრისით, კარტოფილი იმარჯვებს, მაგრამ ოდნავ: 10% 8%-ის წინააღმდეგ. რაც შეეხება რკინას, ერთი შეხედვით მთლიანი პური ორგანიზმის მოთხოვნილების 9%-ს ფარავს, კარტოფილი კი მხოლოდ 6%-ს.
მაგრამ უნდა ვიცოდეთ, რომ: კარტოფილში ფოსფორის დაბალი შემცველობა ხდის მასში არსებულ რკინას უფრო ხელმისაწვდომს, ვიდრე ფიტატების მაღალი შემცველობის მარცვლეულებში. და, როგორც გვახსოვს, კარტოფილი ასევე შეიცავს დიდი რაოდენობით C ვიტამინს - ის ხელს უწყობს რკინის უკეთეს შეწოვას. და მიუხედავად იმისა, რომ არც პური და არც კარტოფილი არ ითვლება ცილის მთავარ წყაროდ, მეცნიერებმა დაადგინეს, რომ კარტოფილის ცილის ხარისხი უკეთესია. მიუხედავად იმისა, რომ საშუალო ზომის კარტოფილი შეიცავს მხოლოდ 3 გრამ პროტეინს, ხოლო პურის ორი ნაჭერი შეიცავს 7,2-ს, პირველის ხარისხი შედარებულია კვერცხსა და რძესთან.
სტატიაში აღნიშნულია, რომ მარცვლეული არ შეიძლება იყოს კარტოფილის სრული შემცვლელი, თუმცა ის ნახშირწყლების წყაროა. მეცნიერები გვაფრთხილებენ, რომ აუცილებელია ბალანსის დაცვა და რაციონში მარცვლეული კულტურების და კარტოფილის სიმინდთან ერთად სწორად შერწყმა, რათა დაკმაყოფილდეს ორგანიზმის მოთხოვნილება სხვადასხვა მაკრო და მიკროელემენტებზე.