ვისთვის არ შეიძლება ძროხის რძის მცენარეული რძით ჩანაცვლება?
დიდი ქალაქების მაცხოვრებლები სულ უფრო ხშირად ირჩევენ ქოქოსის, ნუშის, შვრიის, სოიოს და სხვა სახის რძეს. როგორც ცალკე სასმელად, ასევე როგორც დანამატები მარცვლეულისა და ყავისთვის.
მცენარეული რძის ძირითადი მომხმარებლები:
• ვეგეტარიანელები და სხვა ადამიანები, ვისთვისაც ცხოველური რძის მოხმარება მიუღებელია ეთიკური ან გარემოსდაცვითი პრინციპებიდან გამომდინარე.
• ძროხის რძის ცილაზე ალერგიის ან ლაქტოზას აუტანლობის მქონე ადამიანები
მაგრამ ბევრი ადამიანი სულ უფრო ხშირად ყიდულობს ალტერნატიულ რძეს. ზოგს ჰგონია, რომ კანზე კარგად მოქმედებს, ზოგს გემო მოსწონს, ზოგს კი უბრალოდ აინტერესებს რაიმე ახლის მოსინჯვა. მთლიანობაში, მცენარეული რძე არის თანამედროვე ტენდენცია, რომლის ხიბლის ქვეშ ბევრი მომხმარებელი მოექცა.
სამედიცინო თვალსაზრისით, ეს აბსოლუტურად ნორმალური არჩევანია. ერთადერთი, რაც უნდა გახსოვდეთ, არის ის, რომ თითქმის ყველა მცენარეული სასმელის კვებითი ღირებულება განსხვავდება ძროხის (და განსაკუთრებით თხის) რძის კვებითი ღირებულებისგან. ალტერნატიული რძე არ ამარაგებს ჩვენს ორგანიზმს ვიტამინებით, მინერალებით, ამინომჟავებით და სხვა საკვები ნივთიერებებით.
გასათვალისწინებელია, რომ მხოლოდ გამდიდრებული სოიოს რძეა აღიარებული ძროხის რძის კვებითი ღირებულების ეკვივალენტურ შემცვლელად.
მაგრამ ნუშის, ბრინჯის, შვრიის რძე, მიუხედავად იმისა, რომ ისინი შეიძლება იყოს კალციუმის წყარო, ოფიციალურად არ შედის რძის პროდუქტების ჯგუფში.
კიდევ ერთი მნიშვნელოვანი მომენტი - თუ გსურთ წონაში დაიკლოთ, ყურადღებით წაიკითხეთ ალტერნატიული სასმელების შემადგენლობა. ძალიან ხშირად მათ შაქარს უმატებენ, ამიტომ "ნუშის ლატეს" კალორიული შემცველობა შეიძლება საკმაოდ მაღალი იყოს.