რატომ არის ხურმა სასარგებელო ორგანიზმისთვის
1. ამცირებს კიბოს რისკს და სასარგებლოა მხედველობისთვის
ხურმაში უფრო მეტი ბეტა-კაროტინია, ვიდრე სტაფილოში. ეს არის პროვიტამინი A, ძლიერი ანტიოქსიდანტი, რომელიც პასუხისმგებელია სხეულის უჯრედების განახლებაზე. ბეტა-კაროტინი ასევე ხელს უშლის სიმსივნეების გაჩენას და ხელს უწყობს კანისა და ლორწოვანი გარსების ეპითელიუმის რეგენერაციულ პროცესებს. ის ასევე ხელს უწყობს მხედველობის შენარჩუნებას.
კვლევებმა აჩვენა, რომ ბეტა-კაროტინით მდიდარი საკვების მიღება ამცირებს გულ-სისხლძარღვთა სისტემის პრობლემების და ფილტვებში და ნაწლავებში ავთვისებიანი ნეოპლაზმების რისკს. ნივთიერება ხელს უწყობს ნორმალურ მეტაბოლიზმს.
2. აძლიერებს იმუნურ სისტემას და ამცირებს ანთებას
ხურმა შეიცავს უამრავ C ვიტამინს, რომელიც კარგია იმუნური სისტემისთვის. ეს ვიტამინი ასევე აუმჯობესებს რკინის შეწოვას: ვისაც ანემია აწუხებს, აუცილებლად უნდა მიიღოს. ხოლო P ვიტამინთან ერთად (ასევე გვხვდება ხურმაში) ვიტამინი C დადებითად მოქმედებს სისხლძარღვებზე.
ვიტამინი C ამცირებს ორგანიზმში ანთების დონეს. ეს დაადასტურა მალაიზიაში ჩატარებულმა კვლევამ, რომელშიც მონაწილეობდა ორმოცდაათზე მეტი სიმსუქნე პაციენტი.
3. ეხმარება გაუმკლავდეს შეშუპებას
ხურმა სასარგებლოა მათთვისაც, ვისაც მაღალი წნევა და შეშუპება აწუხებს. ამ შემთხვევაში კალიუმი ხელს უწყობს ორგანიზმიდან ზედმეტი სითხის გამოდევნას.
4. ავსებს იოდის დეფიციტს
იოდი არის აუცილებელი მიკროელემენტი ფარისებრი ჯირკვლის გამართული ფუნქციონირებისთვის. ეს ნიშნავს, რომ ის მნიშვნელოვანია ნორმალური მეტაბოლიზმის, თერმორეგულაციის და გარკვეული ვიტამინების შეწოვისთვის. იოდის შემცველობის რეკორდსმენი ზღვის მცენარეებია, მაგრამ ხურმა უფრო პოპულარული ხილია.
5. ეხმარება ნაწლავების მუშაობას
ხურმა ააქტიურებს ნაწლავის მოძრაობას და აქვს დამამშვიდებელი ეფექტი მისი უხეში ბოჭკოების გამო.
შეიძლება თუ არა ხურმა ჯანმრთელობისთვის საზიანო იყოს?
პაციენტები, რომლებიც იღებენ ვარფარინს, ფრთხილად უნდა იყვნენ. საუბარია კალიუმის დონის შესაძლო მომატებაზე, რომელსაც ხურმა დიდი რაოდენობით შეიცავს.
შაქრის მაღალი შემცველობის გამო, დიაბეტით დაავადებულებმა და მათ, ვინც წონას აკონტროლებს და კუჭ-ნაწლავის დარღვევები აწუხებს, ხურმის მიღებისგან თავი უნდა შეიკავონ. დაუმწიფებელი ხურმა შეიცავს ტანინს. დიდი რაოდენობით მიღებამ შეიძლება გამოიწვიოს გულისრევა და დისკომფორტი. თუ ხურმას ზედმეტად მიირთმევთ, კუჭში შეიძლება დაგროვდეს ბოჭკოების და კანის მოუნელებელი მასა. მაგრამ ასეთი სიტუაციები მაინციშვიათია, რადგან ამისათვის საჭიროა რამდენიმე კილოგრამი ხურმის ჭამა.