/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.left */ ado.slave('adoceanadvertlinegemlehhvkgtg', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Right */ ado.slave('adoceanadvertlinegezllnkselsb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.header */ ado.slave('adoceanadvertlinegewmceopopnw', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Top */ ado.slave('adoceanadvertlinegeldphnqspnx', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.C1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbrkgwogih', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რუბრიკები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeuakedjfski', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ოჯახის მკურნალის ანონსი

ჟურნალის გამოწერა შეგიძლიათ საიტიდან
www.elva.ge

გამარჯობათ, ესეთი რამე მაინტერესებს, ჩემი ძმისშვილი არის 4 წლის ვაჟი. თავის ტოლებთან შედარებით ასერომვთქვათ ოდნავ ჩამორჩება მათ მენტალურად. დაგვყავს ბაღში, ასევე სახელმწიფო პროგრამაზე ბავშვთა განვითარების ცენტრში. აქვს პრობლემა იმასთან დაკავშირებით რომ, არის ნერვიული, არის ძალიან ჯინიანი. თუ ვეტყვით ასე ნუ გაააკეთებ ეს ცუდია მაინც იმას აკეთებს. ლაპარაკითაც თავის ტოლებს ჩამორჩება. არ თამაშობს არავისთან, ურჩევნია იყოს თავისთვის, ანუ ვერ შედის კონტაქტში. ლოგოპეტი გვყავდა რომელიც სახლში აკითხავდა და მის დანახვაზე ტირილს იწყებდა ახლოს არ ეკარებოდა, იმიტომ რომ ის უთითებდა ქცევებზე და ეს ჩვენი ბავშვი ამას ვერ იტანდა, ანუ მისი ვერ გაქონდა ლოგოპედთან და მთლად შეძულდა იმ ქალის მოსვლა. ადვილად იმახსოვრებს ყველაფერს, განსაკუთრებით აქვს თვალის მეხსიერება კარგი. დავაკვირდით იმასაც რომ მისი ბაღის ამხანაგებს შეუძლიათ ბაღში ნანახი მის მშობლებს მიუტანონ ენით ანუ მოუყვნენ რა მოხდა იმ დღეს. ამას კიდევ ასეთები არ ახასიათებს, არასდროს არაფერს ამბობს ბაღში რა ხდებოდა ან რამე. გვეუბნებიან რომ აქვს ქცევის პრობლემები რომლის გამოსწორებას სჭირდება სპეციფიკური მიდგომა... გვეშინია რომ მენტალურად ვერ განვითარდება როგორც მისი ტოლები. თერაპევტმა გვითხრა როგორც უნდა მოვიქცეთ, ანუ ბავშვი უნდა ჩავრთოდ საზოგადოებრივ აქტივობებში. ვასეირნოთ სუფთა ჰაერზე, ვუყიდოთ რამე შინაური ცხოველი და ა.შ. მას ასევე ჰყავს 1 წლის დაიკო, ექიმმა გვითხრა რომ ისიც რისკის ჯგუფშია იმიტომ რომ ქცევა არის გადამდები და შეიძლება მისი ძმისგან გადაიღოსო. ვცდილობთ ეკრანთან და ტელეფონთან არ მივუშვათ. იმიტომ რომ ბიჭს ყოველთვის მულტფილმებს ვაყურებინებდით ტელეფონში და იმანაც გავლენა მოახდინა მის ტვინზე. რა უნდა ვქნათ და რა მოვიმოქმედოთ რომ 4 წლის ბიჭმა თავის თანატოლებს დაეწიოს ქცევითი განვითარებაში. და რა იყოს მათზე უკან დახეული მენტალურად. გვირჩიეთ კიდევ დამატებით რამე. მადლობა

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpqjfspjnr', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeocirjtildc', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

დიეტოლოგია

9 საკვები, რომლის მეორე დღეს გაცხელება საშიშია

9 საკვები, რომლის მეორე დღეს გაცხელება საშიშია
არის საკვები, რომელიც საერთოდ არ უნდა გაცხელდეს.

და არის ისეთებიც, რომლებიც საჭიროებენ მოსამზადებელ ეტაპს.

1. ბრინჯი

ბრინჯი უყვარს ბაქტერიას Bacillus cereus. პროდუქტი უნდა მომზადდეს კარგად- წინააღმდეგ შემთხვევაში მისი სპორები დარჩება. თუ კერძი ორ საათში მაცივარში არ შედგით, მიკრობები გამრავლდება. მიკროტალღური ღუმელი მათ არ კლავს: ისინი სხეულში შესვლისთანავე მოწამვლას გამოიწვევს. ინტოქსიკაციის უდავო ნიშნებია ღებინება და დიარეა ჭამიდან რამდენიმე საათის შემდეგ.

2. კვერცხი

მოხარშული კვერცხი ინახება მაცივარში არა უმეტეს ერთი დღის განმავლობაში. გაციების შემდეგ მათი გაცხელება აღარ შეიძლება, წინააღმდეგ შემთხვევაში ცილა იჟანგება და კანცეროგენული ხდება.

3. სოკო

გაცხელებული სოკო უსიამოვნოა საჭმელად - მაგრამ ეს არ არის ყველაზე ცუდი. კვერცხის მსგავსად, ცილა იშლება და მის ადგილს იკავებს დაჟანგვის საშიში პროდუქტები.

4. კომბოსტო

შეკითხვა ექიმს
<p>-გამარჯობა, ვარ 1.65 და 67 კგ.არ ვარ მსუქანი ,თუმცა მინდა ერთი 7 კგ დაკლება.თუმცა ვერ ვახერხებ,არ ვარ ძალიან დიდი მჭამელი მაგრამ არც პატარა ულუფებით ჭამა შემიძლია.ვერ ვითმენ რომ არ ვჭამო და სულ უარი ვთქვა ,ცომეულზე ,ტკბილზე .იქნებ მირჩიოთ რამე ისეთი ,რითითაც მადის დაქვეითებას შევძლებ ან რამე მარტივი გასაკებელი იქნება,არც სწრაფი კლება მინდა,რომ მალე მოვიმატო.დღიურად მიწევს სიარილი,დაახლივებით 3000 -4000 ნაბიჯის ,ხან მეტიც.წყალს ძალდატანებით ,ვცდილობ დავლიო.</p>

კომბოსტო არის ჯანსაღი - მაგრამ მხოლოდ მანამ, სანამ მიკროტალღურ ღუმელში არ შედებთ. ბოსტნეული მდიდარია ნიტრატებით, რომლებიც ამცირებს კიბოს რისკს და ახდენს არტერიული წნევის ნორმალიზებას. მაგრამ ხელახლა გაცხელებისას ეს ნივთიერებები გადაიქცევა საშიშ ნიტროზამინებად: ისინი სიმსივნეების პროვოცირებას და ღვიძლის დაზიანებას იწვევს.

5. კარტოფილი

კარტოფილი იაფი პროდუქტია. ბრინჯის მსგავსად, ის არ უნდა დარჩეს ოთახის ტემპერატურაზე დიდხანს, რადგან არსებობს ბოტულიზმით დაინფიცირების რისკი. მოწამვლას იწვევს ბაქტერია, რომელიც სახიფათო ტოქსინს გამოიმუშავებს. ის გავლენას ახდენს მთელ ნერვულ სისტემაზე, მათ შორის ტვინზე. თუ მიკრობები უკვე მომრავლდნენ, მიკროტალღური ღუმელი მათ არ მოკლავს - ამიტომ უმჯობესია კარტოფილის კერძები სასწრაფოდ მოათავსოთ მაცივარში.

6. ზღვის პროდუქტები

მოხარშული ზღვის პროდუქტები დაუყოვნებლივ უნდა შედოთ მაცივარში და შეინახოთ იქ არა უმეტეს ერთი დღის განმავლობაში. თევზის ზოგიერთი სახეობა - როგორიცაა ტუნა, სკუმბრია და საური - გამოიმუშავებს ჰისტამინს ოთახის ტემპერატურაზე, რაც იწვევს ალერგიას. მაგრამ, გარდა სურდოს, პირის ღრუს წვისა და გამონაყარისა, შესაძლოა გამოვლინდეს ბევრად უფრო უსიამოვნო სიმპტომები - ღებინება, დიარეა და დაბალი წნევა.

7. ქათამი

გაცხელებისას ტემპერატურა უნდა იყოს მინიმუმ 75 გრადუსი.

8. ზეთი

ზეითუნის, სელის და რაფსის ზეთი გაცხელებისას გამოყოფს აკრილამიდს. ეს ნივთიერება ცხოველებში კიბოს იწვევს და ექსპერტები თვლიან, რომ იგივეს იწვევს ადამიანებშიც. რაც უფრო მეტი ზეთია კერძში, მით უფრო მაღალია რისკი.

9. ბავშვის საკვები

ნებისმიერი ბავშვის საკვები - დედის რძე, ნარევი, პიურეები - შეიძლება მხოლოდ ერთხელ გაცხელდეს. ის, რაც ბავშვმა ვერ შეჭამა, შეიცავს ბაქტერიებს მისი პირიდან. გათბობის ტემპერატურა შეიძლება არ იყოს საკმარისი მათი მოსაკლავად, მაგრამ ეს გაანადგურებს ზოგიერთ სასარგებლო ნივთიერებას. კვებითი ნარევი კი მაცივარში მხოლოდ ორი საათის განმავლობაში შეიძლება შეინახოთ – თუ იქ უფრო დიდხანს დარჩა, დაუყოვნებლივ უნდა გადააგდოთ.

კომენტარები (1)
არჩილი
ანუ, გამოდის, რომ ზეითუნის ზეთი, რომელიც ყველაზე სასარგებლო ზეთად ითვლება შეწვის მიზნებისთვის, საერთოდ არ უნდა გამოვიყენოთ?
თარიღი : 31-10-2023
გააკეთე კომენტარი
სახელი *
კომენტარი *
*კომენტარი, რომელიც შეიცავს უხამსობას, დისკრედიტაციას, შეურაცხყოფას, ძალადობისკენ მოწოდებას, სიძულვილის ენას, კომერციული ხასიათის რეკლამას, წაიშლება საიტის ადმინისტრაციის მიერ.
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ 2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegexcihqsorul', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegezonfnieurf', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

კატეგორიის სხვა სტატიები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.b3_desktop */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbhlkrglvj', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

სამკურნალო წერილები

ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
გთავაზობთ მკითხველის მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს, რომელიც ხველის დროს გამოგადგებათ.
სრულად

სამკურნალო წერილები

კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
სრულად

სამკურნალო წერილები

პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
გთავაზობთ მკითხველების მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს.
სრულად

9 საკვები, რომლის მეორე დღეს გაცხელება საშიშია - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

9 საკვები, რომლის მეორე დღეს გაცხელება საშიშია

და არის ისეთებიც, რომლებიც საჭიროებენ მოსამზადებელ ეტაპს.

1. ბრინჯი

ბრინჯი უყვარს ბაქტერიას Bacillus cereus. პროდუქტი უნდა მომზადდეს კარგად- წინააღმდეგ შემთხვევაში მისი სპორები დარჩება. თუ კერძი ორ საათში მაცივარში არ შედგით, მიკრობები გამრავლდება. მიკროტალღური ღუმელი მათ არ კლავს: ისინი სხეულში შესვლისთანავე მოწამვლას გამოიწვევს. ინტოქსიკაციის უდავო ნიშნებია ღებინება და დიარეა ჭამიდან რამდენიმე საათის შემდეგ.

2. კვერცხი

მოხარშული კვერცხი ინახება მაცივარში არა უმეტეს ერთი დღის განმავლობაში. გაციების შემდეგ მათი გაცხელება აღარ შეიძლება, წინააღმდეგ შემთხვევაში ცილა იჟანგება და კანცეროგენული ხდება.

3. სოკო

გაცხელებული სოკო უსიამოვნოა საჭმელად - მაგრამ ეს არ არის ყველაზე ცუდი. კვერცხის მსგავსად, ცილა იშლება და მის ადგილს იკავებს დაჟანგვის საშიში პროდუქტები.

4. კომბოსტო

კომბოსტო არის ჯანსაღი - მაგრამ მხოლოდ მანამ, სანამ მიკროტალღურ ღუმელში არ შედებთ. ბოსტნეული მდიდარია ნიტრატებით, რომლებიც ამცირებს კიბოს რისკს და ახდენს არტერიული წნევის ნორმალიზებას. მაგრამ ხელახლა გაცხელებისას ეს ნივთიერებები გადაიქცევა საშიშ ნიტროზამინებად: ისინი სიმსივნეების პროვოცირებას და ღვიძლის დაზიანებას იწვევს.

5. კარტოფილი

კარტოფილი იაფი პროდუქტია. ბრინჯის მსგავსად, ის არ უნდა დარჩეს ოთახის ტემპერატურაზე დიდხანს, რადგან არსებობს ბოტულიზმით დაინფიცირების რისკი. მოწამვლას იწვევს ბაქტერია, რომელიც სახიფათო ტოქსინს გამოიმუშავებს. ის გავლენას ახდენს მთელ ნერვულ სისტემაზე, მათ შორის ტვინზე. თუ მიკრობები უკვე მომრავლდნენ, მიკროტალღური ღუმელი მათ არ მოკლავს - ამიტომ უმჯობესია კარტოფილის კერძები სასწრაფოდ მოათავსოთ მაცივარში.

6. ზღვის პროდუქტები

მოხარშული ზღვის პროდუქტები დაუყოვნებლივ უნდა შედოთ მაცივარში და შეინახოთ იქ არა უმეტეს ერთი დღის განმავლობაში. თევზის ზოგიერთი სახეობა - როგორიცაა ტუნა, სკუმბრია და საური - გამოიმუშავებს ჰისტამინს ოთახის ტემპერატურაზე, რაც იწვევს ალერგიას. მაგრამ, გარდა სურდოს, პირის ღრუს წვისა და გამონაყარისა, შესაძლოა გამოვლინდეს ბევრად უფრო უსიამოვნო სიმპტომები - ღებინება, დიარეა და დაბალი წნევა.

7. ქათამი

გაცხელებისას ტემპერატურა უნდა იყოს მინიმუმ 75 გრადუსი.

8. ზეთი

ზეითუნის, სელის და რაფსის ზეთი გაცხელებისას გამოყოფს აკრილამიდს. ეს ნივთიერება ცხოველებში კიბოს იწვევს და ექსპერტები თვლიან, რომ იგივეს იწვევს ადამიანებშიც. რაც უფრო მეტი ზეთია კერძში, მით უფრო მაღალია რისკი.

9. ბავშვის საკვები

ნებისმიერი ბავშვის საკვები - დედის რძე, ნარევი, პიურეები - შეიძლება მხოლოდ ერთხელ გაცხელდეს. ის, რაც ბავშვმა ვერ შეჭამა, შეიცავს ბაქტერიებს მისი პირიდან. გათბობის ტემპერატურა შეიძლება არ იყოს საკმარისი მათი მოსაკლავად, მაგრამ ეს გაანადგურებს ზოგიერთ სასარგებლო ნივთიერებას. კვებითი ნარევი კი მაცივარში მხოლოდ ორი საათის განმავლობაში შეიძლება შეინახოთ – თუ იქ უფრო დიდხანს დარჩა, დაუყოვნებლივ უნდა გადააგდოთ.