რითია სასარგებლო ყაბაყი
ეს ბოსტნეული მდიდარია უჯრედისით, რაც კარგია საჭმლის მომნელებელი სისტემისთვის და შიმშილის გრძნობის შემცირებისთვის. ის ასევე შეიცავს პექტინს, წყალში ხსნად ბოჭკოს, რომელიც ხელს უწყობს სისხლში ქოლესტერინის ნორმალური დონის შენარჩუნებას.
ყაბაყი ასევე შეიცავს საკმაოდ ბევრ ვიტამინს: A, C, PP. იგი შეიცავს ანტიოქსიდანტურ ნაერთებს ლუთეინს და ზეაქსანტინს, რომლებიც ხელს უწყობენ მხედველობის სიმახვილის შენარჩუნებას. ეს ბოსტნეული მდიდარია კალიუმით, რომელიც ხელს უწყობს ორგანიზმიდან ზედმეტი სითხის გამოდევნას და მარილის ცვლის ნორმალიზებას.
რეკომენდირებულია უმწიფარი ნაყოფის გამოყენება საკვებად: მას აქვთ უფრო ნაზი გემო, არ აქვს მსხვილი მაგარი თესლი, ახალი ყაბაყი ძალიან კარგად შეიწოვება ორგანიზმში. მათი ჭამა შეიძლება მოხარშული, გამომცხვარი, შემწვარი. მაგრამ უნდა გვახსოვდეს, რომ ხანგრძლივი თერმული დამუშავებით, ყაბაყში შემავალი ვიტამინები ნადგურდება.