დიეტა, რომელიც ამცირებს ძუძუს კიბოს რისკს
ასოცირდება ძუძუს კიბოს განვითარების რისკის 14%-ით შემცირებასთან.
ამავდროულად, არაჯანსაღი მცენარეული დიეტა, როგორიცაა ჩიფსები, გაზიანი სასმელები, თეთრი ბრინჯი, შაქრიანი დესერტები და სხვა სწრაფი ნახშირწყლები, პირიქით, ზრდის ძუძუს კიბოს რისკს 20%-ით.
ასეთი შედეგები მიიღეს პარიზ-საკლეის (საფრანგეთი) უნივერსიტეტის მკვლევარებმა, 65,5 ათასზე მეტი ფრანგი ქალის მონაცემების გაანალიზების შემდეგ, რომელთა საშუალო ასაკი 53 წელი იყო.
1993 წლიდან 2014 წლამდე ქალები რეგულარულად აფიქსირებდნენ თავიანთ კვების რაციონს. 21 წლის განმავლობაში თითქმის ოთხი ათასი მონაწილე დაავადდა ძუძუს ამა თუ იმ ტიპის კიბოთი.
დასკვნები ვარაუდობენ, რომ პოსტმენოპაუზის ქალებისთვის აზრი აქვს ნაკლები ხორცისა და რძის პროდუქტების ჭამა.
მათ ასევე მთლიანად უნდა გამორიცხონ არაჯანსაღი საკვები, სწრაფი კვება და სწრაფი ნახშირწყლები, გადაერთონ ჯანსაღ მცენარეულ დიეტაზე, აღნიშნავენ მკვლევარები.