რა მნიშვნელობა აქვს ანტოციანინებს ჯანმრთელობისთვის და რომელი პროდუქტები შეიცავენ მას - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

რა მნიშვნელობა აქვს ანტოციანინებს ჯანმრთელობისთვის და რომელი პროდუქტები შეიცავენ მას

ეს სტრატეგია ხაზს უსვამს სხვადასხვა ხილისა და ბოსტნეულის მნიშვნელობას საჭირო საკვები ნივთიერებების მისაღებად.

ზოგიერთი ნივთიერება, რომელიც მცენარეებს ფერს აძლევს, შეიძლება განსაკუთრებით კარგი იყოს თქვენი ჯანმრთელობისთვის.

ხილი და ბოსტნეული შეიცავს ქიმიურ ნივთიერებას, სახელწოდებით ანტოციანინს.

ანთოციანინები არის წითელი, მეწამული და ლურჯი პიგმენტების მქონე ნივთიერება, რომლებიც გვხვდება მცენარეებში. ისინი იმ მცენარეული ქიმიკატების უფრო დიდი კატეგორიის ნაწილია, რომელსაც ფლავონოიდები ეწოდება.

კვლევებმა აჩვენა, რომ ფლავონოიდები ასევე მძლავრი ნუტრიენტებია და შეიძლება დაგეხმაროთ იმის ახსნაში, თუ რატომ არის მცენარეებზე დაფუძნებული დიეტა დაკავშირებული ჯანმრთელობის მრავალ სარგებელთან. მეცნიერები მიიჩნევენ, რომ ეს ნაწილობრივ გამოწვეულია მათი ანტიოქსიდანტური თვისებებით.

ანტიოქსიდანტები ანადგურებენ არასტაბილურ მოლეკულებს, რომლებსაც თავისუფალ რადიკალებს უწოდებენ. ისინი აზიანებენ უჯრედებს. თავისუფალი რადიკალები ბუნებრივად წარმოიქმნება როგორც მეტაბოლიზმის პროდუქტი, ასევე გარემოს დაბინძურების, სიგარეტის კვამლის, ალკოჰოლის, მზის სხივების და მავნე ქიმიკატების ზემოქმედების შედეგად.

სად გვხვდება ანტოციანინები

ხილი, ბოსტნეული და მარცვლეული, წითელი, მეწამული, ლურჯი ან შავი ელფერით, როგორც წესი, მდიდარია ანტოციანინებით. კენკრას აქვს ყველაზე მაღალი შემცველობა, მოცვი, მაყვალი, ჟოლო და მარწყვი ასევე შესანიშნავი წყაროა. ანტოციანინის მაღალი შემცველობის მქონე საკვები მოიცავს:

ხილს: შავი ქლიავი, ფორთოხალი, ალუბალი, შავი და წითელი ყურძენი და ბროწეული;

ბოსტნეულს: წითელი კომბოსტო, მეწამული(იასამნისფერი) ყვავილოვანი კომბოსტო, სიმინდი, ბადრიჯნის კანი;

პარკოსნებს და ბრინჯი: შავი ლობიო, შავი ბრინჯი და შავი სოიო;

სასმელებს: ყურძნის წვენი და ღვინო

ჩამოთვლილი საკვების, როგორც ცოცხალი, ისე გაყინული ფორმები ინარჩუნებს ფერადი ფლავონოიდებისს მაღალ დონეს.

ანტოციანინით მდიდარი საკვები ჯანსაღი დიეტის მნიშვნელოვანი ნაწილია. მაგრამ მკვლევარები ჯერ კიდევ იკვლევენ მათ როლს კონკრეტული დაავადებების მკურნალობასა და პრევენციაში. საერთო ჯამში, მტკიცებულებების მიხედვით, ვარაუდობენ, რომ ანტოციანინებმა შეიძლება უზრუნველყონ ჯანმრთელობის სხვადასხა სარგებელი.

რამდენიმე უახლესი აღმოჩენა:

აქვეითებს არტერიულ წნევას - კვლევების მიმოხილვის თანახმად, ანთოციანინები შეიძლება დაეხმაროს არტერიული წნევის შემცირებას.

ამცირებს გულის დაავადების რისკს - ამცირებს, ქოლესტერინს, რაც თავის მხრივ ხელს უწყობს ათეროსკლეროზის პრევენციას.

ანტოციანინებს შეუძლიათ ტვინის ფუნქციის დაცვა და გაუმჯობესება - კვლევამ აჩვენა, რომ ალუბლის წვენის ყოველდღიურად მიღება აუმჯობესებს მეხსიერებას 70 წელზე უფროსი ასაკის ადამიანებში მსუბუქი ან ზომიერი დემენციის მქონე ადამიანებში.

სხვა კვლევამ აჩვენა, რომ ანთოციანინები აძლიერებენ სისხლის ნაკადს და ააქტიურებენ ტვინის უბნებს, რომლებიც აკონტროლებენ მეხსიერებას, და ყურადღებას.

ანელებს სიმსივნური უჯრედების ზრდას - ანთოციანინებს შეუძლიათ მრავალი მექანიზმით იმოქმედონ სიმსივნის შესანელებლად ან შესაჩერებლად. კვლევებმა აჩვენა, რომ ანთოციანინებმა შეიძლება:

  • დაბლოკოს დნმ-ის ცვლილებები, რომლებიც იწვევენ კიბოს;
  • გაანადგუროს კიბოს უჯრედები ან შეაჩეროს მათი ზრდა;
  • ზრდის სიმსივნური უჯრედების მგრძნობელობას ქიმიოთერაპიის მიმართ

თუმცა, კვლევა ძირითადად ლაბორატორიაში მიმდინარეობდა. არსებობს მხოლოდ შეზღუდული მონაცემები ადამიანებზე ჩატარებული კლინიკური კვლევებიდან. მკვლევარებმა უნდა გააგრძელონ გამოკვლევა, რათა მათ ზუსტად განსაზღვრონ, თუ როგორ მოქმედებს ანტოციანინები კიბოს ზრდასა და მკურნალობაზე.

საუკეთესო სტრატეგია არის ანტოციანინით მდიდარი საკვების ჩართვა ყოველდღიურ რაციონში.

არ არსებობს მკაფიო მტკიცებულება, რომელიც მხარს უჭერს ანტოციანინის დანამატების გამოყენებას. მიუხედავად იმისა, რომ დანამატები ფართოდ არის ხელმისაწვდომი და მოითხოვენ ჯანმრთელობის ბევრ სარგებელს, მონაცემები ამ პროდუქტების გამოყენების შესახებ ზოგადად არ არსებობს.

თუ განიხილავთ ანტოციანინის დანამატის მიღებას, უმჯობესია ესაუბროთ ექიმს. მნიშვნელოვანია დარწმუნდეთ, რომ დანამატი არ შეუშლის ხელს სხვა მედიკამენტებს. ექიმი ასევე დაგეხმარებათ გადაწყვიტოთ არის თუ არა დანამატი სწორი არჩევანი თქვენი ჯანმრთელობისა და სამედიცინო ისტორიიდან გამომდინარე.