გადამუშავებული საკვების მოხმარებამ შეიძლება გაზარდოს კრონის დაავადების რისკი - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

გადამუშავებული საკვების მოხმარებამ შეიძლება გაზარდოს კრონის დაავადების რისკი

საკვებს კრონის დაავადების (მდგომარეობა, რომლის გამომწვევი ზუსტი მიზეზები ჯერ კიდევ არ არის ცნობილი) განვითარების მაღალი რისკი გააჩნიათ. ექსპერტები მიიჩნევენ, რომ ასეთი საკვები არღვევს მიკრობიომის ბალანსს მსხვილ ნაწლავში, რის შედეგადაც შესაძლოა კუჭ-ნაწლავის ანთება განვითარდეს(კვლევაში მონაწილეობდა 1 მილიონზე მეტი ადამიანი).

ულტრა დამუშავებული საკვები, არის საკვები, რომელიც დაბალია დიეტური ბოჭკოთი, მდიდარია გაჯერებული ცხიმებით, შეიცავს მარტივ შაქარს და მოიცავს ისეთ დანამატებს, როგორიცაა ემულგატორები.

ულტრა დამუშავებულ საკვებს მიეკუთვნება: ნაყინი, გაზიანი სასმელები, ხელოვნურად დამტკბარი სასმელები, სწრაფი კვების პროდუქტები და სხვ.

გადამუშავებული საკვების უმეტესობას არ გააჩნია ბოჭკო, რომელიც საჭიროა მიკრობიოტას კვებისათვის. მიკრობიომზე უარყოფით გავლენა ახდენენ ემულგატორებიც, რომლებიც აზიანებენ სასარგებლო ბაქტერიებს.

გადამუშავებული საკვების მიღების შეზღუდვა აუცილებელია დაავადების თავიდან აცილებისავის და ჯანსაღი მიკრობიომის შენარჩუნებისთვის, რადგან, კრონის დაავადების დიაგნოზის დასმის შემდეგ ულტრა დამუშავებული საკვების მიღების შემცირება ნაკლებად ამცირებს ანთებით პროცესებს(თუმცა, დაავადების მართვისათვის ამ ტიპის საკვების მიღების შეზღუდვა ერთ-ერთი აუცილებელი კომპონენტია).