რამდენად სასარგებლოა კაკაო - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

რამდენად სასარგებლოა კაკაო

ყურადღების, კონცენტრაციის მნიშვნელოვანი გაუმჯობესება(დასკვნები გამოქვეყნდა ონლაინ ჟურნალში American Journal of Clinical Nutrition).უფრო ადრე კი მსგავსმა კვლევამ აჩვენა, რომ კაკაოს ყოველდღიური მოხმარება ხანდაზმულებში ასოცირდებოდა აზროვნების გაუმჯობესებულ უნართან. ამას გარდა, ორივე კვლევამ აჩვენა, რომ კაკაო ასოცირდება არტერიული წნევის შემცირებასთან. კაკაოს ამ თვისებებს კი მასში არსებული ფლავონოლები განაპირობებს.

ფლავონოლები მცენარეული ნუტრიენტების ტიპს განეკუთვნება. გვხვდება მოცვში, ალუბალში, ვაშლში, მსხალში, წითელ ღვინოში, ჩაიში. ის უხვად არის კაკაოს მარცვლებში.

oip-1675417499.jpg

კაკაოში არსებულს ფლავონოლებს მრავალი წლის განმავლობაში სწავლობდნენ. მათ აჩვენეს, რომ ხელს უწყობენ არტერიული წნევის შემცირებას, აუმჯობესებენ სისხლის მიმოქცევას ტვინსა და გულში, იცავენ უჯრედებს დაზიანებისგან.

კაკაოს რაოდენობა სხვადასხვა შოკოლადში განსხვავებულია. ამასთან, შოკოლადის წარმოების პროცესში ხშირად ფლავონოლების რაოდენობა მცირდება. მუქ შოკოლადში მეტი კაკაო და შესაბამისად მეტი ფლავონოლია. შოკოლადის შერჩევისას სასურველია ისეთი შოკოლადის შერჩევა, რომელსაც ფლავონოლების მაღალი კონცენტრაცია გააჩნია.