/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.left */ ado.slave('adoceanadvertlinegemlehhvkgtg', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Right */ ado.slave('adoceanadvertlinegezllnkselsb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.header */ ado.slave('adoceanadvertlinegewmceopopnw', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Top */ ado.slave('adoceanadvertlinegeldphnqspnx', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.C1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbrkgwogih', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რუბრიკები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeuakedjfski', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ოჯახის მკურნალის ანონსი

ჟურნალის გამოწერა შეგიძლიათ საიტიდან
www.elva.ge
კატეგორია : მკურნალობა

-გამარჯობა.7 წლის გოგონას ზოგჯერ აწუხება ქვეხა კიდურების,ძირითადად ტერფიდან მუხლამდე ტკივილები.ავუღე რევმატოიდული სინჯები და ანტისტრეპტოლიზინი აქვს 1000>.გავიარეთ რევმატოლოგის კონსულტაცია,არანაირი მკურნალობა არ დგვინიშნა.თქვა რომ ანტისტრეპტოლისზინის მაღალი მაჩვენებელი მიუთითებს გადატანილ სტრეპტოკოკულ დაავადებაზე და ტკივილები ფეხებში-ზრდის ტკივილებად ჩათვალა.გულის ეხოსკოპიაზე ყველაფერი რიგზეა.თუმცა მე მაინც მაწუხებს ანტისტრეპტოლიზინის ეს მაჩვენებელი და როგორ მოვიქცე? რა პროფილია ექიმი გვჭირდება? ვფიქრობ ოტორალინგოლოგის კონსულტაციას თუმცა ყელი ჩირქოვანი არ აქვს და არ ავადობს ხოლმე.გთხოვთ მიპასუხოთ რამდენად საგანგაშია ანტისტრეპტოლიზინის ეს მაჩვენებელი და სად ვეძიო ამის მიზეზი? მადლობა

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpqjfspjnr', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeocirjtildc', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

დიეტოლოგია

რომელი საკვები ზრდის კიბოს განვითარების რისკს

რომელი საკვები ზრდის კიბოს განვითარების რისკს
კიბოს განვითარების რისკი ბევრ ფაქტორზეა დამოკიდებული, რომელთაგან მნიშვნელოვანია ჩვენი ცხოვრების წესი და კვების რეჟიმი.

1. წითელი ხორცი, დამუშავებული ხორცპროდუქტები და ნახევარფაბრიკატები

„წითელი ხორცი არის საქონლის, ხბოს, ღორის და ცხვრის. დამუშავებული - დამარილებული, შებოლილი, ფერმენტირებული. სოსისები, ძეხვეული, ლორი, ბეკონი და სხვა გადამუშავებული ხორცი ასევე დამუშავებული ხორცია“, - განმარტავს დიეტოლოგი და ფსიქოთერაპევტი კეტი ლემანი.

მრავალი კვლევით დგინდება კავშირი წითელი ხორცისა და გადამუშავებული ხორცის მაღალ მოხმარებასა და კიბოს რისკს შორის. რა ითვლება „მაღალ“ მოხმარებად? კიბოს კვლევის ამერიკული ინსტიტუტი გვირჩევს კვირაში არაუმეტეს 350-500 გრამი წითელი ხორცის მიღებას.

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpmmhkfobb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

დამუშავებული ხორცპროდუქტები კიდევ უფრო საშიშია. კიბოს კვლევის საერთაშორისო სააგენტო (IARC) ჯანდაცვის მსოფლიო ორგანიზაციის (WHO) მიერ ის კლასიფიცირებულია, როგორც 1 ჯგუფის კანცეროგენები - ყველაზე საშიში (1 ჯგუფში ასევე შედის ალკოჰოლი, თამბაქო, ულტრაიისფერი გამოსხივება და დასხივება). წითელი ხორცი (დაუმუშავებელი) მიეკუთვნება კანცეროგენების მე-2 ჯგუფს (პოტენციურად საშიში). IARC-ის ექსპერტები ამბობენ, რომ დღეში მხოლოდ 50 გრამი დამუშავებული ხორცის ჭამა კიბოს რისკს 18%-ით ზრდის. ეს არის დაახლოებით ოთხი ზოლი ბეკონი ან ერთი სოსისი.

მაგრამ რატომ არის ეს ხორცპროდუქტები და ნახევარფაბრიკატები ასე საშიში? დიდი ალბათობით, ფაქტია, რომ ისინი შეიცავს მუტაგენურ ნივთიერებებს (დნმ-ის დამაზიანებელ) და კანცეროგენებს. კერძოდ, როდესაც ხორცი მზადდება მაღალ ტემპერატურაზე ან გრილზე, მასში შემავალი ამინომჟავები სითბოს შედეგად გარდაიქმნება კანცეროგენებად - ჰეტეროციკლურ ამინებად და პოლიციკლურ არომატულ ნახშირწყალბადებად.

შეკითხვა ექიმს
<p>გამარჯობა, ვარ 59 კილო და მინდა წონის დაკლება. უკვე საკმაოდ დიდი ხანია არ ვიღებ შაქრის არანაირ სახეობას ხილის გარდა, არ ვჭამ ხორცს (გარკვეული მიზეზების გამო) ზეთში არაფერს არ ვწვავ,მარტო ვაცხობ და ვიკვებები დღეში 3 ჯერ, ვცდილობ დავიკლო წონაში, მაგრამ პირიქით ვიმატებს. იქნებ მირჩიოთ რამე ან დამანახოთ სად ვუშვებ შეცდომას? სიმაღლე 163. დიდი მადლობა წინასწარ.</p>

დამუშავებულ ხორცში გამოყენებულ კონსერვანტებს (ნიტრატები და ნიტრიტები) ასევე შეუძლია გაზარდოს კიბოს განვითარების რისკი. კანცეროგენები ასევე წარმოიქმნება ხორცის შებოლვის პროცესში.

2. შაქარი

გასული საუკუნის დასაწყისში გერმანელმა ბიოქიმიკოსმა და ფიზიოლოგმა ოტო ვარბურგმა აღმოაჩინა, რომ კიბოს უჯრედები ძირითადად გლუკოზით (შაქარით) იკვებება. ამ ფენომენს უწოდეს ვარბურგის ეფექტი. თეორიულად, შაქრისა და ნახშირწყლების მიღების შემცირებამ, რომლებიც მონელებისას შაქრად გარდაიქმნება, შეიძლება შეანელოს ავთვისებიანი უჯრედების ზრდა.

ზოგიერთი დიეტოლოგი ვარაუდობს, რომ კეტოგენური დიეტა, რომელშიც ნახშირწყლებზე მოდის მოხმარებული მთლიანი კალორიების 10%-ზე ნაკლები და ცხიმებზე 70%-ზე მეტი, შეიძლება სასარგებლო იყოს კიბოს წინააღმდეგ ბრძოლაში. მაგრამ კეტო დიეტის სარგებელი სიმსივნეებთან საბრძოლველად ჯერ არ არის საკმარისად შესწავლილი.

თუმცა, შაქრის ჭარბმა მიღებამ შეიძლება გაზარდოს კიბოს განვითარების რისკი.

3. ალკოჰოლი

ცნობილია, რომ ალკოჰოლი ზრდის პირის ღრუს, ხორხის, საყლაპავის, ღვიძლის, მსხვილი ნაწლავის, მკერდის და პანკრეასის კიბოს რისკს. ამ რისკის მექანიზმები ბოლომდე არ არის შესწავლილი. „ჩვენ ვარაუდობთ, რომ კიბოს გაზრდილი რისკი დაკავშირებულია უჯრედის დნმ-ის დაზიანებასთან აცეტალდეჰიდისგან, რომელიც წარმოიქმნება ღვიძლში ალკოჰოლის დაშლისას.

ალკოჰოლური სასმელები ზრდის კიბოს რისკს არა მხოლოდ პირდაპირ, არამედ ირიბად - ისინი კალორიულია და ხელს უწყობენ სიმსუქნეს, რაც თავისთავად მნიშვნელოვანი რისკფაქტორია“, - განმარტავს მკვლევარი ონკოლოგი ჟანეტ შენკი (Jeanette Schenk).

4. სწრაფი კვება, ნახევარფაბრიკატები

დამუშავებული საკვები შეიძლება იყოს ჯანმრთელობისთვის სახიფათო. ზოგჯერ მათი შეფუთვაც კი საშიშია. „მაგალითად, მიკროტალღური პოპკორნის ყუთები ხშირად არის შეფუთული პოტენციურად კანცეროგენული ნივთიერებებით“, განმარტავს ადილ ახტარი.

• მზა პურ-ფუნთუშეული

• ტკბილი და მარილიანი წახემსების საკვები (შოკოლადის ფილა, კარტოფილის ჩიფსები და ა.შ.)

• მზა საკონდიტრო ნაწარმი და დესერტები

• გაზიანი ტკბილი სასმელები

• ქათმის და თევზის ნაგესები

• სწრაფი მომზადების მაკარონი და სუპები

• სწრაფი მომზადების მზა გაყინული კერძები

კომენტარები (5)
სოსო
ყველაფერი თუ აჩენს კიბოს მაშინ რა უნდა ჭამოს ადამიანმა?
თარიღი : 27-01-2023
ნანი
დიახ ეს სწორი კვებაა ჯანსაღი ჯანმრთელებისთვისაც აუცილებელია; სუოერმარკეტის პროდუქტები რძის ნაწარმის გარდა ყველა მავნებელია, უფრო სწორად მომწამვლელი; + კიდევ მაიონეზი და მარგარინი..
თარიღი : 27-01-2023
გააკეთე კომენტარი
სახელი *
კომენტარი *
*კომენტარი, რომელიც შეიცავს უხამსობას, დისკრედიტაციას, შეურაცხყოფას, ძალადობისკენ მოწოდებას, სიძულვილის ენას, კომერციული ხასიათის რეკლამას, წაიშლება საიტის ადმინისტრაციის მიერ.
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ 2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegexcihqsorul', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegezonfnieurf', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

კატეგორიის სხვა სტატიები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.b3_desktop */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbhlkrglvj', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

სამკურნალო წერილები

ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
გთავაზობთ მკითხველის მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს, რომელიც ხველის დროს გამოგადგებათ.
სრულად

სამკურნალო წერილები

კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
სრულად

სამკურნალო წერილები

პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
გთავაზობთ მკითხველების მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს.
სრულად

რომელი საკვები ზრდის კიბოს განვითარების რისკს - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

რომელი საკვები ზრდის კიბოს განვითარების რისკს

1. წითელი ხორცი, დამუშავებული ხორცპროდუქტები და ნახევარფაბრიკატები

„წითელი ხორცი არის საქონლის, ხბოს, ღორის და ცხვრის. დამუშავებული - დამარილებული, შებოლილი, ფერმენტირებული. სოსისები, ძეხვეული, ლორი, ბეკონი და სხვა გადამუშავებული ხორცი ასევე დამუშავებული ხორცია“, - განმარტავს დიეტოლოგი და ფსიქოთერაპევტი კეტი ლემანი.

მრავალი კვლევით დგინდება კავშირი წითელი ხორცისა და გადამუშავებული ხორცის მაღალ მოხმარებასა და კიბოს რისკს შორის. რა ითვლება „მაღალ“ მოხმარებად? კიბოს კვლევის ამერიკული ინსტიტუტი გვირჩევს კვირაში არაუმეტეს 350-500 გრამი წითელი ხორცის მიღებას.

დამუშავებული ხორცპროდუქტები კიდევ უფრო საშიშია. კიბოს კვლევის საერთაშორისო სააგენტო (IARC) ჯანდაცვის მსოფლიო ორგანიზაციის (WHO) მიერ ის კლასიფიცირებულია, როგორც 1 ჯგუფის კანცეროგენები - ყველაზე საშიში (1 ჯგუფში ასევე შედის ალკოჰოლი, თამბაქო, ულტრაიისფერი გამოსხივება და დასხივება). წითელი ხორცი (დაუმუშავებელი) მიეკუთვნება კანცეროგენების მე-2 ჯგუფს (პოტენციურად საშიში). IARC-ის ექსპერტები ამბობენ, რომ დღეში მხოლოდ 50 გრამი დამუშავებული ხორცის ჭამა კიბოს რისკს 18%-ით ზრდის. ეს არის დაახლოებით ოთხი ზოლი ბეკონი ან ერთი სოსისი.

მაგრამ რატომ არის ეს ხორცპროდუქტები და ნახევარფაბრიკატები ასე საშიში? დიდი ალბათობით, ფაქტია, რომ ისინი შეიცავს მუტაგენურ ნივთიერებებს (დნმ-ის დამაზიანებელ) და კანცეროგენებს. კერძოდ, როდესაც ხორცი მზადდება მაღალ ტემპერატურაზე ან გრილზე, მასში შემავალი ამინომჟავები სითბოს შედეგად გარდაიქმნება კანცეროგენებად - ჰეტეროციკლურ ამინებად და პოლიციკლურ არომატულ ნახშირწყალბადებად.

დამუშავებულ ხორცში გამოყენებულ კონსერვანტებს (ნიტრატები და ნიტრიტები) ასევე შეუძლია გაზარდოს კიბოს განვითარების რისკი. კანცეროგენები ასევე წარმოიქმნება ხორცის შებოლვის პროცესში.

2. შაქარი

გასული საუკუნის დასაწყისში გერმანელმა ბიოქიმიკოსმა და ფიზიოლოგმა ოტო ვარბურგმა აღმოაჩინა, რომ კიბოს უჯრედები ძირითადად გლუკოზით (შაქარით) იკვებება. ამ ფენომენს უწოდეს ვარბურგის ეფექტი. თეორიულად, შაქრისა და ნახშირწყლების მიღების შემცირებამ, რომლებიც მონელებისას შაქრად გარდაიქმნება, შეიძლება შეანელოს ავთვისებიანი უჯრედების ზრდა.

ზოგიერთი დიეტოლოგი ვარაუდობს, რომ კეტოგენური დიეტა, რომელშიც ნახშირწყლებზე მოდის მოხმარებული მთლიანი კალორიების 10%-ზე ნაკლები და ცხიმებზე 70%-ზე მეტი, შეიძლება სასარგებლო იყოს კიბოს წინააღმდეგ ბრძოლაში. მაგრამ კეტო დიეტის სარგებელი სიმსივნეებთან საბრძოლველად ჯერ არ არის საკმარისად შესწავლილი.

თუმცა, შაქრის ჭარბმა მიღებამ შეიძლება გაზარდოს კიბოს განვითარების რისკი.

3. ალკოჰოლი

ცნობილია, რომ ალკოჰოლი ზრდის პირის ღრუს, ხორხის, საყლაპავის, ღვიძლის, მსხვილი ნაწლავის, მკერდის და პანკრეასის კიბოს რისკს. ამ რისკის მექანიზმები ბოლომდე არ არის შესწავლილი. „ჩვენ ვარაუდობთ, რომ კიბოს გაზრდილი რისკი დაკავშირებულია უჯრედის დნმ-ის დაზიანებასთან აცეტალდეჰიდისგან, რომელიც წარმოიქმნება ღვიძლში ალკოჰოლის დაშლისას.

ალკოჰოლური სასმელები ზრდის კიბოს რისკს არა მხოლოდ პირდაპირ, არამედ ირიბად - ისინი კალორიულია და ხელს უწყობენ სიმსუქნეს, რაც თავისთავად მნიშვნელოვანი რისკფაქტორია“, - განმარტავს მკვლევარი ონკოლოგი ჟანეტ შენკი (Jeanette Schenk).

4. სწრაფი კვება, ნახევარფაბრიკატები

დამუშავებული საკვები შეიძლება იყოს ჯანმრთელობისთვის სახიფათო. ზოგჯერ მათი შეფუთვაც კი საშიშია. „მაგალითად, მიკროტალღური პოპკორნის ყუთები ხშირად არის შეფუთული პოტენციურად კანცეროგენული ნივთიერებებით“, განმარტავს ადილ ახტარი.

• მზა პურ-ფუნთუშეული

• ტკბილი და მარილიანი წახემსების საკვები (შოკოლადის ფილა, კარტოფილის ჩიფსები და ა.შ.)

• მზა საკონდიტრო ნაწარმი და დესერტები

• გაზიანი ტკბილი სასმელები

• ქათმის და თევზის ნაგესები

• სწრაფი მომზადების მაკარონი და სუპები

• სწრაფი მომზადების მზა გაყინული კერძები