რომელია სკანდინავიური დიეტის 12 ძირითადი პროდუქტი
ის აქვეითებს ინფარქტის, დიაბეტისა და კიბოს განვითარების რისკსაც კი.
სკანდინავიური დიეტა დღეისათვის ასევე აქტუალური გახდა. კვების ეს მოდელი ჩრდილოეთ ევროპის მაცხოვრებლებმა მოიგონეს. ზოგადად ნორვეგიელები და შვედები განსაკუთრებით ბევრ ტკბილეულსა და ცომეულს ღებულობდნენ. XXI საუკუნის დასაწყისში დიეტოლოგებმა წინ წამოწიეს ადგილობრივ სეზონურ პროდუქტებზე მიმართული სამზარეულო. მომდევნო ათწლეულების კვლევებმა აჩვენა, რომ ეს მიდგომა ისეთივე სასარგებლოა ჯანმრთელობისთვის, როგორც ხმელთაშუა ზღვის დიეტა.
საკნდინავიური დიეტის 12 ძირითადი პროდუქტია: ცეხვილი პური, უცხიმო (ქათამი, ინდაური, კურდღელი) ხორცი, ზღვის ან მდინარის თევზი, ზღვის პროდუქტები, ბურღულეული, სოკო, ნიგოზი და თხილეული, ბრინჯი, პარკოსნები (ლობიო, ბარდა), რძის პროდუქტები, თხის ყველი, კენკრა (ჟოლო, მაყვალი, მოცვი, მოცხარი).