რატომ არის კვერცხი შეუცვლელი პროდუქტი - ის 12 ვიტამინს შეიცავს, რომელთაგან B4 არც ერთ სხვა პროდუქტში არ არის ამდენი, რამდენიც კვერცხში
ამდენად, კვერცხი ქიმიური შემადგენლობით სავსებით უზრუნველყოფს ორგანიზმის (მით უფრო - მზარდი ორგანიზმის) მოთხოვნილებას ერთდროულად რამდენიმე კომპონენტზე. არსებობს მონაცემები, რომ ქათმის კვერცხს ორგანიზმი 100%-ით ითვისებს. სხვა ასეთი პროდუქტი იშვიათია. მაგალითად, ძროხის ხორცისა მხოლოდ მესამედი აითვისება.
კვერცხი შეიცავს 12 ვიტამინს (C ვიტამინის გამოკლებით):
- A საჭიროა თმის, კბილების, ფრჩხილების სიჯანსაღისთვის, აუცილებელია მხედველობისთვის;
- D კალციუმსა და ფოსფორთან ერთად ამაგრებს კბილებს, ფრჩხილებს, თმას, დადებითად მოქმედებს იმუნიტეტზე;
- E აფერხებს დაბერების პროცესს, მატებს ენერგიას, ამაგრებს სისხლძარღვებს;
- K აუცილებელია სისხლის შედეგების პროცესისთვის;
- B1 - არეგულირებს ზრდისა და განვითარების პროცესების მიმდინარეობას, ხელს უწყობს გულის, ნერვული და საჭმლის მომნელებელი სისტემების მუშაობას;
- B2 - საჭიროა ერითროციტების, ანტისხეულების წარმოქმნისთვის, ზრდისა და რეპროდუქციული ფუნქციების რეგულაციისთვის, კანის, ფრჩხილებისა და თმის სიჯანსაღისთვის;
- B3 - აქვეითებს ქოლესტერინის დონეს, ებრძვის უძილობას, მატებს ძალას, საჭიროა კანის სიჯანსაღისთვის;
- B4 - აუცილებელია ტვინის ფორმირებისთვის, მეხსიერებისთვის, ხელს უშლის გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების განვითარებას;
- B6 - აფერხებს დაბერების პროცესებს, ამაგრებს ნერვებს, ხელს უშლის კანის დაავადებათა განვითარებას;
- B7 - კანის, თმისა და ფრჩხილების სილამაზეზე ზრუნავს;
- B9 - ხელს უშლის ნაყოფის თანდაყოლილი პათოლოგიების განვითარებას;
- B12 - ამაღლებს იმუნიტეტს, საჭიროა სისხლწარმოქმნისთვის;
D ვიტამინის შემცველობით კვერცხი მხოლოდ თევზის ქონს ჩამოუვარდება, B4 კი არც ერთ სხვა პროდუქტში არ არის ამდენი;
კვერცხი შეიცავს თითქმის ყველა მიკროელემენტს, რომელიც კი საჭიროა ორგანიზმისთვის, მათ შორის - კალციუმს, ფოსფორს, იოდს, სპილენძს, რკინას, კობალტს.