შებერილობის მთავარი მიზეზი ნახშირწყლოვანი კვებაა - რომელი ნახშირწყლები იწვევენ აირების წარმოქმნას
შებერილობის პროვოცირება ნახშირწყლების შემცველ ბევრ პროდუქტს შეუძლია. ცხიმები და ცილები აირების წარმოქმნაზე ნაკლებ გავლენას ახდენს. ნახშირწყლებიდან აღსანიშნავია რაფინოზა, ლაქტოზა, ფრუქტოზა და სორბიტოლი.
რაფინოზა
ამ ნახშირწყალს უხვად შეიცავს პარკოსნები. გაცილებით ნაკლებია გოგრაში, ბროკოლიში, ბრიუსელის კომბოსტოში, სატაცურში, სხვა ბოსტნეულსა და მარცვლოვნებში.
ლაქტოზა
ლაქტოზა ნატურალური დისაქარიდია, რომელსაც რძე შეიცავს. ის შედის ყველა იმ პროდუქტის შემადგენლობაშიც, რომელიც რძისაგან მზადდება ან შეიცავს მას (ნაყინი, პური, მშრალი რძე, სალათების საკაზმები და სხვა). ზოგიერთ ადამიანს ლაქტოზის დამშლელი ფერმენტის, ლაქტაზის, შეძენილი ან თანდაყოლილი დეფიციტი აღენიშნება. ზემოთ დასახელებული პროდუქტები მათში შებერილობას იწვევს.
ფრუქტოზა
ფრუქტოზა ნახშირწყალია, რომელსაც ხილისა და ბოსტნეულის უმრავლესობა შეიცავს. მას ფართოდ იყენებენ უალკოჰოლო სასმელების, ხილის წვენებისა და ფარმაცევტულ წარმოებაში (ზოგიერთი პრეპარატის დანამატია).
სორბიტოლი
სორბიტოლი ასევე ფართოდაა გავრცელებული ხილსა და ბოსტნეულში. მას იყენებენ დიეტური პროდუქტების დასატკბობად, აგრეთვე - სხვადასხვა ტკბილეულისა და უშაქრო კევების წარმოებაში.
სახამებელი
სახამებლის შემცველი მრავალი პროდუქტი, კარტოფილის, სიმინდის, ხორბლისა და პარკოსნების ჩათვლით, აირთა წარმოქმნას აძლიერებს. ბრინჯი ამ ჯგუფიდან ერთადერთია, რომელიც შებერილობას არ იწვევს.
საკვები ბოჭკოები
პრაქტიკულად ყველა პროდუქტი შეიცავს ხსნად და უხსნად საკვებ ბოჭკოებს. ხსნადი ბოჭკოები (პექტინები) წყალში ფუვდება და ჟელესმაგვარ მასას წარმოქმნის. ასეთ ბოჭკოებს შეიცავს პარკოსნები, ბარდა, შვრია და ხილის უმრავლესობა. ისინი შეუცვლელი სახით აღწევენ მსხვილ ნაწლავს, სადაც მათი დაშლის შედეგად აირები წარმოიქმნება. ხსნადი ბოჭკოები პრაქტიკულად უცვლელი სახით გაივლის საჭმლის მომნელებელ ტრაქტს და არ იწვევს აირთა გაძლიერებულ წარმოქმნას.