მავნეა თუ არა საკვებში Е-დანამატები? - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

მავნეა თუ არა საკვებში Е-დანამატები?

საზოგადოებაში არსებობს მითი, რომ კერძებსა და პროდუქტებში შემავალი დანამატები, საღებავები, ესენციები ჯანმრთელობისთვის მავნეა. მომხმარებელთა ნაწილი დეტალურად სწავლობს შემადგენლობას და არ ყიდულობს ნაწარმს, თუ ინგრედიენტებში ამოიკითხა ორი «Е».

Е-დანამატების ძიებიეს მაგივრად, ყურადღება უნდა გამახვილდეს უფრო მნიშვნელოვან პარამეტრებზე. თავისთავად საკვები დანამატების არსებობა არ წარმოადგენს შეშფოთების მიზეზს. ასე მაგალითად, სამზარეულოში დიასახლისები თავად ვქმნით Е262, როდესაც ერთმანეთში ვურევთ ძმარსა და სოდას (Е260 და Е500). არომატიზატორებს, კვებით დანამატებს ყოველთვის უმატებდნენ პროდუქტებში, მაგრამ ადრე ის არ იყო მითითებული ეტიკეტზე. საკვები დანამატების 99% ბუნებრივი ნივთიერებაა, რომელიც პროდუქტების გადამუშავებისას მიიღება. მაგალითად, ლიმონმჟავა (Е330) ლიმნისგან იწარმოება.

Е-დანამატები ორგანიზმს ზიანს ვერ მიაყენებს, რადგანაც მათი კონცენტრაცია პროდუქტებში ძალიან მცირეა.