/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.left */ ado.slave('adoceanadvertlinegemlehhvkgtg', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Right */ ado.slave('adoceanadvertlinegezllnkselsb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.header */ ado.slave('adoceanadvertlinegewmceopopnw', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Top */ ado.slave('adoceanadvertlinegeldphnqspnx', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.C1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbrkgwogih', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რუბრიკები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeuakedjfski', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ოჯახის მკურნალის ანონსი

ჟურნალის გამოწერა შეგიძლიათ საიტიდან
www.elva.ge
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpqjfspjnr', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeocirjtildc', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

დიეტოლოგია

მყარი ცხიმი ზრდის ახალგაზრდებში ათეროსკლეროზის, ინფარქტის, ინსულტის განვითარების რისკს

მყარი ცხიმი ზრდის ახალგაზრდებში ათეროსკლეროზის, ინფარქტის, ინსულტის განვითარების რისკს
ალბათ თავადაც გაწუხებთ, რომ ჩიფსები თქვენი პატარების საყვარელი სასუსნავია.

გვინდა, ისე გესაუბროთ მათი მავნებლობის შესახებ, რომ ინფორმაცია პატარებისთვისაც და მათი მშობლებისთვისაც გასაგები იყოს.არსებული მონაცემების თანახმად, ჩიფსები და ტკბილი გაზიანი სასმელები მავნე პროდუქტების ჩამონათვალში პირველ-მეორე ადგილებს იყოფენ. ჩიფსები სხვა არაფერია, თუ არა ნახშირწყლებისა და ცხიმების ნაზავი, რომელსაც უხვად აქვს დამატებული მარილი, საღებავი და არომატიზატორები.განსაკუთრებით მავნეა ჩიფსები, რომლებიც არა კარტოფილისგან, არამედ მისი ფქვილისგან არის დამზადებული. მიუხედავად იმისა, რომ კარტოფილი სასარგებლო პროდუქტია, ჩიფსების მომზადებისას, ტექნოლოგიური პროცესის განმავლობაში, ის კარგავს ყველა სასარგებლო თვისებას და სანაცვლოდ მავნეს იძენს. ნახშირწყლებისა და ცხიმების შემცველობის გამო ჩიფსები მეტისმეტად კალორიულია - 100 გრამი 510 კილოკალორიას შეიცავს, რაც ბავშვის დღიური ნორმის თითქმის ნახევარია.

ამიტომაც მიიჩნევა ჩიფსები გასუქების რისკფაქტორად. ამასთან, ჩიფსები ძალზე მარილიანია, ჭარბი მარილი კი ხელს უწყობს ნივთიერებათა ცვლის მოშლას. შესაძლოა, შეშუპებისა და გულის მუშაობის დარღვევის მიზეზადაც იქცეს. საღებავები და არომატიზატორები, რომელთა წყალობითაც ჩიფსები იღებს ლორის, არაჟნის, ყველის გემოს, პოტენციური ალერგენებია. ჯანმრთელობისთვის საშიშია ჩიფსებში არსებული ცხიმიც - მას კანცენოგენული თვისებები აქვს ანუ სიმსივნის გამოწვევა შეუძლია.

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpmmhkfobb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ეს არის ეგრეთ წოდებული ჰიდროგენიზებული ცხიმი. მისი მაგალითია მარგარინი. სწორედ ამ ტიპის ცხიმით ამზადებენ ჩიფსებს და არა მცენარეული ზეთით. მყარი ცხიმი ზრდის ახალგაზრდებში ათეროსკლეროზის, ინფარქტის, ინსულტის განვითარების რისკს, თუმცა წინათ მათ მხოლოდ მოხუცთა დაავადებებად მიიჩნევდნენ.

ჩიფსებში საერთოდ არ არის ვიტამინები, მინერალური ნივთიერებები, უჯრედისი (მცენარეული ბოჭკო). ყველა ამ სიკეთესთან ერთად, მეცნიერები ვარაუდობენ, რომ ჩიფსები მიჩვევას იწვევს. ალბათ ამიტომ არის, რომ ერთხელ გასინჯვის შემდეგ პატარები გამუდმებით ითხოვენ ამ სასუსნავს. ვფიქრობთ, ნათელია, რატომ უნდა ვარიდოთ ბავშვები ჩიფსებთან ნაცნობობას.

კომენტარები (0)
გააკეთე კომენტარი
სახელი *
კომენტარი *
*კომენტარი, რომელიც შეიცავს უხამსობას, დისკრედიტაციას, შეურაცხყოფას, ძალადობისკენ მოწოდებას, სიძულვილის ენას, კომერციული ხასიათის რეკლამას, წაიშლება საიტის ადმინისტრაციის მიერ.
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ 2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegexcihqsorul', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegezonfnieurf', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

კატეგორიის სხვა სტატიები

ვისთვის არ არის რეკომენდებული მჟავე კომბოსტოს ჭამა და ვისთვის არის სასარგებლო
ვისთვის არ არის რეკომენდებული მჟავე კომბოსტოს ჭამა და ვისთვის არის სასარგებლო
კომბოსტოს მწნილი, ზოგადად, მრავალმხრივ სასარგებლო პროდუქტია ორგანიზმისთვის, თუმცა არსებობს გარკვეული შეზღუდვებიც მისი გამოყენებისას.
სრულად
რატომაა ხურმა სასარგებლო  ხანდაზმულთა ჯანმრთელობისთვის
რატომაა ხურმა სასარგებლო ხანდაზმულთა ჯანმრთელობისთვის
ხურმა კარგია ხანდაზმულთა მხედველობისა და გულ-სისხლძარღვთა სისტემისთვის.
სრულად
ნუში: ბუნებრივი აფთიაქი გულისთვის, ტვინისთვის და ძვლებისთვის
ნუში: ბუნებრივი აფთიაქი გულისთვის, ტვინისთვის და ძვლებისთვის
ნუში ერთ-ერთი ყველაზე ძვირფასი და უნივერსალური თხილეულია,
სრულად
სუშის სეტი - მავნეა თუ არა პანკრეასისთვის
სუშის სეტი - მავნეა თუ არა პანკრეასისთვის
სუშის როლების დიდი ულუფების მიღებამ შეიძლება უარყოფითად იმოქმედოს პანკრეასზე.
სრულად
ყურადღების კონცენტრაციისა და მეხსიერებისთვის სასარგებლო საკვები
ყურადღების კონცენტრაციისა და მეხსიერებისთვის სასარგებლო საკვები
გოგრასა და ვაშლში შემავალი ანტიოქსიდანტები ანელებს ნეირონების დაბერებას.
სრულად
ცილებით ყველაზე მდიდარი ხუთი საკვები
ცილებით ყველაზე მდიდარი ხუთი საკვები
კრევეტები, თინუსი და სპირულინა - რაციონში უნდა შეიტანოს ყველამ, როგორც ცილის წყარო.
სრულად
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.b3_desktop */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbhlkrglvj', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

სამკურნალო წერილები

ქუსლის დეზის მკურნალობა ნივრის და ხახვის კომპრესითაა შესაძლებელი
ქუსლის დეზის მკურნალობა ნივრის და ხახვის კომპრესითაა შესაძლებელი
სიარულის დროს მქონდა ქუსლის მიდამოში ტკივილისა და დისკომფორტის შეგრძნება.
სრულად

სამკურნალო წერილები

ყნოსვა მუდმივმა სურდომ თუ დაგიზიანათ
ყნოსვა მუდმივმა სურდომ თუ დაგიზიანათ
ალერგიულმა რინიტმა, მუდმივმა სურდოებმა და ცხვირის წვეთების ხშირმა, ზოგჯერ კი უმართებულო გამოყენებამ, ისე დამიზიანა ყნოსვა, რომ არომატებს ვეღარ შევიგრძნობდი.
სრულად

სამკურნალო წერილები

სელის თესლის ნაყენი კოლიტის დროს დაგეხმარებათ
სელის თესლის ნაყენი კოლიტის დროს დაგეხმარებათ
დიდი ხანია მაწუხებს კოლიტი. მიდრეკილი ვარ შეკრულობისაკენ.
სრულად

მყარი ცხიმი ზრდის ახალგაზრდებში ათეროსკლეროზის, ინფარქტის, ინსულტის განვითარების რისკს - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

მყარი ცხიმი ზრდის ახალგაზრდებში ათეროსკლეროზის, ინფარქტის, ინსულტის განვითარების რისკს

გვინდა, ისე გესაუბროთ მათი მავნებლობის შესახებ, რომ ინფორმაცია პატარებისთვისაც და მათი მშობლებისთვისაც გასაგები იყოს.არსებული მონაცემების თანახმად, ჩიფსები და ტკბილი გაზიანი სასმელები მავნე პროდუქტების ჩამონათვალში პირველ-მეორე ადგილებს იყოფენ. ჩიფსები სხვა არაფერია, თუ არა ნახშირწყლებისა და ცხიმების ნაზავი, რომელსაც უხვად აქვს დამატებული მარილი, საღებავი და არომატიზატორები.განსაკუთრებით მავნეა ჩიფსები, რომლებიც არა კარტოფილისგან, არამედ მისი ფქვილისგან არის დამზადებული. მიუხედავად იმისა, რომ კარტოფილი სასარგებლო პროდუქტია, ჩიფსების მომზადებისას, ტექნოლოგიური პროცესის განმავლობაში, ის კარგავს ყველა სასარგებლო თვისებას და სანაცვლოდ მავნეს იძენს. ნახშირწყლებისა და ცხიმების შემცველობის გამო ჩიფსები მეტისმეტად კალორიულია - 100 გრამი 510 კილოკალორიას შეიცავს, რაც ბავშვის დღიური ნორმის თითქმის ნახევარია.

ამიტომაც მიიჩნევა ჩიფსები გასუქების რისკფაქტორად. ამასთან, ჩიფსები ძალზე მარილიანია, ჭარბი მარილი კი ხელს უწყობს ნივთიერებათა ცვლის მოშლას. შესაძლოა, შეშუპებისა და გულის მუშაობის დარღვევის მიზეზადაც იქცეს. საღებავები და არომატიზატორები, რომელთა წყალობითაც ჩიფსები იღებს ლორის, არაჟნის, ყველის გემოს, პოტენციური ალერგენებია. ჯანმრთელობისთვის საშიშია ჩიფსებში არსებული ცხიმიც - მას კანცენოგენული თვისებები აქვს ანუ სიმსივნის გამოწვევა შეუძლია.

ეს არის ეგრეთ წოდებული ჰიდროგენიზებული ცხიმი. მისი მაგალითია მარგარინი. სწორედ ამ ტიპის ცხიმით ამზადებენ ჩიფსებს და არა მცენარეული ზეთით. მყარი ცხიმი ზრდის ახალგაზრდებში ათეროსკლეროზის, ინფარქტის, ინსულტის განვითარების რისკს, თუმცა წინათ მათ მხოლოდ მოხუცთა დაავადებებად მიიჩნევდნენ.

ჩიფსებში საერთოდ არ არის ვიტამინები, მინერალური ნივთიერებები, უჯრედისი (მცენარეული ბოჭკო). ყველა ამ სიკეთესთან ერთად, მეცნიერები ვარაუდობენ, რომ ჩიფსები მიჩვევას იწვევს. ალბათ ამიტომ არის, რომ ერთხელ გასინჯვის შემდეგ პატარები გამუდმებით ითხოვენ ამ სასუსნავს. ვფიქრობთ, ნათელია, რატომ უნდა ვარიდოთ ბავშვები ჩიფსებთან ნაცნობობას.