რა არის სიმსუქნის ძირითადი მიზეზი - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიკორონავირუსიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედია

რა არის სიმსუქნის ძირითადი მიზეზი

დღეისათვის გახდომის სტრატეგიათა უმრავლესობა ეფუძნება ენერგეტიკული ბალანსის მოდელს, რომლის მიხედვითაც ჭარბი წონის ძირითად მიზეზად მიჩნეულია დახარჯულ და მოხმარებულ ენერგიებს შორის თანაფარდობის დარღვევა. თუმცა სტატისტიკა აჩვენებს, რომ ჭარბი წონის პრობლემა სულ უფრო და უფრო აქტუალურია.

ჰარვარდისა და კალიფორნიის უნივერსიტეტის მკვლევარებმა წამოაყენეს ახალი ვერსია, რომელის მიხედვითაც სიმსუქნისა და მისი ბიოლოგიური მიზეზების საფუძველს წარმოადგენს ნახშირწყლოვან-ინსულინური მოდელი. ამის თანახმად, სიმსუქნის ძირითადი მიზეზი მაღალი გლიკემიური ინდექსის მქონე საკვების გადაჭარბებული მოხმარებაა. ასეთია მაღალი გადამუშავების და სწრაფი ნახშირწყლების შემცველი პროდუქტები.

მათი მოხმარებით გამოწვეული ჰორმონული პასუხი ახდენს ადამიანის მეტაბოლიზმის გარდაქმნას, რომელიც იწვევს ცხიმის დაგროვებასა და მასის ზრდას. მაღალი გადამუშავების ხარისხის პროდუქტების მოხმარებისას ორგანიზმში ძლიერდება ინსულინის სეკრეცია და ითრგუნება გლუკაგონის სეკრეცია. ეს კი სიგნალს აძლევს ცხიმოვან ქსოვილს კალორიების დასაგროვებლად, რაც იწვევს მათ უკმარისობას კუნთებსა და სხვა მეტაბოლურად აქტიურ ქსოვილებში. ტვინი ღებულობს ინფორმაციას მასზე, რაც იწვევს შიმშილის გრძნობას, ამას გარდა ნელდება მეტაბოლიზმიც.