რძის ცხიმი გულისთვის სასარგებლო აღმოჩნდა
ამასთან, რძის პროდუქტების ჭარბი მოხმარება არ უკავშირდება სიკვდილის რისკის მომატებას. ეს აღმოჩენა გააკეთეს აშშ-ს მეცნიერებმა.
მკვლევარებმა შეაფასეს რძის ცხიმების მოხმარება 60 წლის ასაკში მყოფი 4150 შვედის მაგალითზე. მკვლევარები საზღვრავდნენ პაციენტების სისხლში გარკვეული ცხიმოვანი მჟავების დონეს. მოხალისეებს აკვირდებოდნენ 16 წლის განმავლობაში, რათა გაერკვიათ გულის შეტევების, ინსულტისა და სისხლის მიმოქცევის სხვა დარღვევების სიხშირე. ისეთი ფაქტორების სტატისტიკური კორექციის შემდეგ, როგორიცაა ასაკი, შემოსავალი, ცხოვრების წესი, კვებითი ჩვევები და სხვა დაავადებები, აღმოჩნდა, რომ რძის პროდუქტების ჭარბი მოხმარება უკავშირდებოდა გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების დაბალ რისკს.
მიღებული შედეგები წინააღმდეგობაში მოდის დიეტურ რეკომენდაციებთან, რომლის თანახმად უმჯობესია ავირჩიოთ უცხიმო რძის პროდუქტები. 17 სხვა კვლევით ასევე დადასტურდა გულისთვის რძის ცხიმების უსაფრთხოება და სარგებელი.