რატომ უნდა ვიკვებოთ დიდი შუალედებით? - რა არის აუტოფაგია? - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

რატომ უნდა ვიკვებოთ დიდი შუალედებით? - რა არის აუტოფაგია?

პოლ ბრეგი და მისი წიგნი "შიმშილის სასწაული", ასევე შედარებით ახალი ტერმინი "ფასტინგი" ანუ "ინტერვალური შიმშილი" - ეს ყველაფერი ბევრისთვის ნაცნობი თემაა.

თქვენ ალბათ ფიქრობთ, რომ მსგავსი კვების რეჟიმი არ შეესაბამება, იმ ჯანსაღი კვების სტანდარტს, რომელსაც ექიმები და ჯანსაღი ცხოვრების წესის მიმდევრები გირჩევენ.

რამდენად არის საკვებზე უარის თქმა ჯანმრთელობისთვის სასარგებლო და რა მექანიზმს ემყარება ის?! ამ კითხვაზე პასუხი იაპონელმა მეცნიერმა, მოლეკულური ბიოლოგიის სპეციალისტმა, ესინორი ოსუმმა გასცა, რის გამოც მას ნობელის პრემია მიენიჭა.

მან შეისწავლა აუტოფაგიის პროცესი ჩვენს ორგანიზმში. აუტოფაგია "თვითშთანთქმას" ნიშნავს და ის მიმდინარეობს მაშინ, როდესაც შიმშილობთ. შიმშილისას უჯრედები ამუშავებენ იმ უსარგებლო ნარჩენებს, რომელიც არის დაგროვილი ტოქსინებისა და შხამების სახით.

რაც, უფრო დიდი შუალედებით იკვებებით, ანუ გაქვთ დიდი "კვების ფანჯარა" უფრო ამცირებთ როგორც ჭარბწონიანობის, ასევე შაქრიანი დიაბეტის, ინფექციების, ონკოლოგიური და რიგი სხვა დაავადების განვითარების რისკს.

ჯერ კიდევ, 60-იან წლებში აღმოაჩინეს, რომ უჯრედს შეუძლია მასში არსებული კომპონენტების გადამუშავება, რის შედეგადაც ბუშტუკები ე.წ ვეზიკულები წარმოიქმნება და მათი დაშლა ხდება ლიზოსომაში.

ეს მექანიზმი უჯრედმა შესაძლოა გამოიყენოს მაშინ, როდესაც არ ჰყოფნის ენერგია და საშენი მასალა. სწორედ აუტოფაგია აძლევს ორგანიზმს ენერგიას, ასუფთავებს უჯრედს არასაჭირო ორგანელებისგან და პათოგენური ნარჩენებისგან. ის აკონტროლებს მნიშვნელოვან ფიზიოლოგიურ პროცესს.

თუ ორგანიზმში ინეფექციაა, სწორედ აუტოფაგია ეხმარება ქსოვილებს მკვდარი უჯრედებისა და ბაქტერიების გამოდევნაში.

mkurnali.ge