მეცნიერთა ჯგუფმა უარყო, რომ წითელი ხორცი ჯანმრთელობისთვის საშიშია - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

მეცნიერთა ჯგუფმა უარყო, რომ წითელი ხორცი ჯანმრთელობისთვის საშიშია

გადამუშავებულ პროდუქტებს, ურჩევენ გააგრძელონ მათი მიღება მშვიდად და ნუ შეეშინდებათ უარყოფითი შედეგების. რეკომენდაციები ჟურნალში Annals of Internal Medicine გამოქვეყნდა.

ეს დასკვნა ეწინააღმდეგება ჯანდაცვის მსოფლიო ორგანიზაციისა და მრავალი გაიდლაინის მიმდინარე რეკომენდაციებს, რომელთა თანახმად ღორის, საქონლისა და ცხვრის ხორცის, ასევე სოსისების, ძეხვისა და ლორის მოხმარება მინიმუმამდე უნდა შემცირდეს, რადგანაც აღნიშნული პროდუქტები მნიშვნელოვნად ზრდის გულ-სისხლძარღვთა სისტემის დაავადებების, ტიპი- 2 დიაბეტისა და კიბოს განვითარების რისკს.

კვლევის ავტორებმა ჩაატარეს ოთხი სისტემური მიმოხილვა და სამეცნიერო ლიტერატურაში გამოქვეყნებული რანდომული, აგრეთვე დაკვირვებითი კვლევების მეტაანალიზი. ყველა ეს კვლევა ეხებოდა წითელი ხორცისა და მისი გადამუშავების პროდუქტების ზემოქმედებას გულ-სისხლძარღვთა, ცვლითი და ონკოლოგიური დაავადებების რისკზე. ზოგადად კვლევები მოიცავდა 4 მილიონზე მეტი ადამიანის ჯანმრთელობის მდგომარეობას.

შედეგად მეცნიერებმა ან საერთოდ ვერ ნახეს სტატისტიკურად მნიშვნელოვანი კავშირი ხორცის მოხმარებასა და მძიმე ქრონიკული დაავადებების რისკს შორის, ან აღმოაჩინეს ძალიან უმნიშვნელოდ ამ რისკის დაქვეითება.

ლალი ჩხიკვაძე