გაზიანის სასმელების შეზღუდვით ვამცირებთ დიაბეტის განვითარების რისკს
მგრძნობელობას. გაზიანი სასმელებისა და ხილის წვენების მოხმარების გაზრდა ზრდის ტიპი-2 დიაბეტის განვითარების რისკს.
ექსპერტები გვირჩევენ ტკბილი სასმელები უსაფრთხო ალტერნატივით - წყლით, ჩაით, ან ყავით შევცვალოთ. მათ გააანალიზეს 20 წლის განმავლობაში ტკბილი სასმელების მოხმარების დონე და დიაბეტის გავრცელების სიხშირე დაახლოებით 192000 ადამიანის მაგალითზე.
კვლევამ აჩვენა, რომ დღეში ტკბილი სასმელების საერთო მოხმარების მხოლოდ 4 უნციით (დაახლოებით 113 გრამი) გაზრდა ოთხწლიან პერიოდში დიაბეტის რისკს 16%-ით ზრდიდა. თუ კვლევის მონაწილეები ტკბილ სასმელს წყლით, ყავით ან ჩაით ანაცვლებდნენ, დიაბეტის რისკი 2-10%-ით მცირდებოდა.