რომელ ცხიმში სჯობს შეწვა - მკურნალი.გე

რუბრიკები

ოჯახის მკურნალის ანონსი

დეკემბერი 2019

რომელ ცხიმში სჯობს შეწვა

რომელ ცხიმში სჯობს შეწვა
შემწვარ კერძებს არც ერთი დიეტოლოგი არ გვირჩევს. როგორ მოვიქცეთ, რომ მავნე ზემოქმედება შევამციროთ. მაღალი ტემპერატურის გამო, ცხიმში წარმოიქმნება მავნე ნაერთები, რომლებიც ხელს უწყობს კიბოს განვითარებას.

ქურაზე ტაფა 300°С-მდე ცხელდება. კარტოფილის ან მაჭკატების წვისას, უკვე 120 გრადუსზე წარმოიქმნება აკრილამიდი - კანცეროგენი, რომელსაც ასევე შეიცავს თამბაქოს კვამლი. კვლევის ანალიზმა აჩვენა მისი როლი თირკმლის, ენდომეტრიუმისა და საკვერცხის კიბოს განვითარებაში. შემწვარი ხორცი ძალიან გემრიელი არომატით გამოირჩევა პოლიციკლური არომატული ნახშირწყლების გამო. ჯანდაცვის მსოფლიო ორგანიზაცია მას კანცეროგენებს მიაკუთვნებს, თუმცა მისი როლი ონკოლოგიური დაავადებების განვითარებაში, ჯერჯერობით არასაკმარისად გამოკვლეულია.

სწრაფი კვების ქსელებში ნაგეტსების ან ნამცხვრისთვის ხრაშუნა ოქროსფერი ქერქის გასაკეთებლად, ხშირად გამოიყენება ტრანსცხიმები, რომელმაც შეიძლება გამოიწვიოს დიაბეტისა და კორონარული დაავადებების განვითარება. შემწვარი საკვები უფრო კალორიულია. ორთქლზე მომზადებული ყაბაყის 100 გრამი შეიცავს 24 კკალ, შემწვარი ყაბაყი კი 88 კკალ.

კვამლის გაჩენა იმის მაჩვენებელია, რომ ცხიმმა დაიწყო
დაჟანგვა და გაჩნდა კანცეროგენები. მასში მომზადებული საკვების მიღება მავნებელია. თითოეულ ცხიმს საკუთარი „კრიტიკული წერტილი“ გააჩნია. უფრო სწრაფად იწვება არარაფინირებული ცხიმი - მზესუმზირის და სელის ზეთი უკვე 107 °С იწყებს აქაფებას და უსიამოვნო სუნის გამოყოფას. ზეითუნის ზეთისთვის ასეთი ტემპერატურა 190 გრადუსია. ეს დაკავშირებულია მასში არსებული სასარგებლო პოლიუჯერი ცხიმოვანი მჟავების ომეგა-3 და ომეგა-6 ცხიმების დაჟანგვასთან. ასეთი ცხიმი სასარგებლოა სალათების შესაზავებლად.

წვისთვის გამოსადეგია რაფინირებული ცხიმი. მასში ნაკლებია ადვილადჟანგვადი ცხიმები, ამიტომ ისინი მაღალ ტემპერატურას უძლებენ.

რომელ ცხიმში უნდა შევწვათ

რაფინირებული ზეითუნის ზეთი

ხმელთაშუაზღვის დიეტა, რომელიც ამცირებს ტიპი 2 დიაბეტის, გულისა და სხვადასხვა სახის კიბოს რისკს, ემყარება ზეითუნის ზეთის გამოყენებას. ის უძლებს 200 °С-მდე გაცხელებას.

რაფინირებული მზესუმზირის ზეთი

მასში თითქმის არაა გაცხელებისადმი მგრძნობიარე ცხიმოვანი მჟავა ომეგა-3. არასასურველი კომპონენტები არ ჩნდება 232 გრადუსამდე გაცხელებისას.

რაფინირებული სიმინდის ზეთი

ის არ წარმოქმნის ქაფს და კანცეროგენულ ნივთიერებებს გაცხელებისას.

პალმის ზეთი

საუკეთესო ვარიანტია წვისთვის, პალმის ნაყოფის ზეთის 50% შედგება გაცხელებისადმი მდგრადი ნაჯერი ცხიმოვანი მჟავებისაგან. 230 °С-მდე გაცხელებისას არ წარმოქმნის კანცეროგენულ ნივთიერებებს.

ერბო

ნაღების კარაქი უკვე 160 გრადუსზე უშვებს კვამლს და წარმოქმნის ქაფს. მის შემადგენლობაში არსებული შაქარი და ცილები ტაფაზე შავდება. ერბო უფრო მდგრადია. სარგებლის თვალსაზრისით ის ნაკლებად ფასეული ცხიმია, მაგრამ დუღდება მხოლოდ 205 გრადუსამდე გაცხელებისას.

რაფინირებული ავოკადოს ზეთი

ავოკადოს ზეთში მხოლოდ 10% პოლიუჯერი ცხიმოვანი მჟავებია, ამიტომ ის ღია ცეცხლზე წვისთვისაც კი გამოსადეგია. წვას იწყებს მხოლოდ 270 °С. თუმცა მისი შეძენა ძნელია, ამიტომ სიმინდის ზეთით შეიძლება მისი ჩანაცვლება.

არასოდეს შეწვათ არარაფინირებულ სელის და მზესუმზირას ზეთში. ნაღების კარაქიც ზომიერად გამოიყენეთ. ის არ უნდა გადახურდეს - ეს მიდგომა გამოიყენება ფრანგულ სამზარეულოში. ცხოველურ ცხიმში წვისას საკვები იწოვს ქოლესტერინს.

შეეცადეთ შეიძინოთ სქელის ძირის კერამიკული ჭურჭელი, შეამცირეთ წვის დრო - რაც უფრო დიდხანსაა პროდუქტი ცეცხლზე, მით მეტი საშიში ნივთიერება წარმოიქმნება მასში. უმჯობესია ფოლგაში მომზადება - არ საჭიროებს ცხიმს, გამოიყოფა წვენი, რომელიც იცავს საკვებს და კანცეროგენული ნივთიერებების რაოდენობა გაცილებით ნაკლებია. ჯანმრთელობისთვის ოპტიმალურია მოხარშული, ორთქლზე მომზადებული და მოთუშული საკვები.

ლალი ჩხიკვაძე
გააკეთეთ კომენტარი
კომენტარი არ გაკეთებულა
რეკომენდებული პროდუქტები
ამცირებს ქოლესტერინის და ცხიმის დონეს-50მლ
ფასი: 26.9
მხედველობის ხელშეწყობისთვის-60აბი
ფასი: 44.9
გლუკოზის მეტაბოლიზმის ხელშეწყისთვის-60 აბი
ფასი: 25.2
ჯანმრთელი იმუნური სისტემის ფუნქციონირებისათვის.-60აბი
ფასი: 34.9
დიეტოლოგია
კუჭის ტკივილს უამრავი მიზეზი აქვს. ზოგჯერ ეს სიმპტომი მეტად სერიოზული დაავადების მანიშნებელია:
პრიმატებზე ჩატარებული ექსპერიმენტები მეტყველებს, რომ ხმელთაშუა ზღვის დიეტა იძლევა საშუალებას, რომ შევინარჩუნოთ
იოდის დეფიციტი ადამიანის ჯანმრთელობისთვის ძალიან სახიფათოა. იოდის დონის დაქვეითების აღმოსაფხვრელად ექსპერტები
კატეგორიის სხვა სტატიები
იოდის დეფიციტი ადამიანის ჯანმრთელობისთვის ძალიან სახიფათოა. იოდის დონის დაქვეითების აღმოსაფხვრელად ექსპერტები
ხილისა და ბოსტნეულის უკმარისობა ცუდად აისახება ორგანიზმის ჯანმრთელობაზე, დასაბამს აძლევს ბევრ პათოლოგიას.
ყველას სმენია, რომ ძეხვეული, ლორი, შებოლილი პროდუქტები არაჯანსაღი საკვებია და საზოგადოდ, მავნებელია ორგანიზმისთვის, გადამუშავებული
ამის ერთ-ერთი მიზეზი შესაძლოა ორგანიზმის გაუწყლოება იყოს. საკმარისი რაოდენობით სითხის არმიღების ან მისი დაკარგვის შემთხვევაში, ორგანიზმი
მკლევარების დიდი საერთაშორისო ჯგუფი, კანადელი მეცნიერების ხელმძღვანელობით მოსახლეობას, რომლებიც მოიხმარენ წითელ ხორცსა და ხორცის
ბრიტანელი დიეტოლოგების მოსაზრებით, წონის კლების ამოცანის გადასაჭრელად, რაციონში აუცილებლად უნდა შევიტანოთ ფისტა. მან უნდა შეცვალოს
ნიუ-იორკის ბევრმა მცხოვრებმა დაიწყო მწნილის წვენის შეძენა. ერთი ქილა მწნილის წვენის ფასი 3-დან 45 დოლარამდეა.
მეცნიერულად დადასტურებულია, რომ ნიორი კეთილისმყოფელ გავლენას ახდენს სისხლის შედგენილობაზე, აფერხებს
კბილის ზომამ სიგრძეში შეადგინა 3,72 სმ. პაციენტმა ექიმს მიმართა მწვავე ტკივილის გამო. კბილმა, ანომალური ზომების გამო, გამოიწვია ზედა ყბის ანთება.
მამობის მსურველი მამაკაცებისთვის ჩასახვის შანსი იზრდება კარგი ძილის შემთხვევაში. რეკომენდებულია დასაძინებლად დაწოლა 22:30 საათზე.
+
გახდი რეკომენდებული ექიმი
თუ გსურთ ერთის გარდა რამოდენიმე კლინიკის მითითება დააწექით ღილაკს.
მკურნალის რედაქცია დაგიკავშირდებათ ტექნიკური დეტალების შესათანხმებლად
+
გახდი რეკომენდებული კლინიკა
თუ გსურთ ერთის გარდა რამოდენიმე კლინიკის მითითება დააწექით ღილაკს.
მკურნალის რედაქცია დაგიკავშირდებათ ტექნიკური დეტალების შესათანხმებლად
+
შეტყობინება წარმატებით გაიგზავნა !
მკურნალის რედაქცია დაგიკავშირდებათ ტექნიკური დეტალების შესათანხმებლად