სიბერის შემაფერხებელი პროდუქტები
ბერდება.
არსებობს უამრავი ფაქტორი, რომელიც მოქმედებს ორგანიზმის ჯანმრთელობაზე და შესაბამისად, გავლენას ახდენს სხვადასვა ფიზიოლოგიურ პროცესზე, მათ შორის დაბერებაზეც.
ყველას კარგად მოეხსენება, რომ მთავარ განმსაზღვრელ ფაქტორებს შორის ერთ-ერთი კვებაა. არსებობს უამრავი პროდუქტი, რომელიც აჯანსაღებს ორგანიზმს და აფერხებს დაბერების პროცესს. ესენია:
ბროკოლი - მას სპეციალისტები სიბერესთან ბრძოლის იდეალურ საშუალებად მიიჩნევენ. ბროკოლში უხვადაა ანტიოქსიდანტები, კაროტინოიდები და C ვიტამინი. ეს ბოსტნეული რაც შეიძლება ხშირად უნდა მიირთვათ;
ნესვი - შეიცავს C ვიტამინს და ისეთ სასარგებლო ნივთიერებებს, რომლებიც ხელს უწყობს კოლაგენის, ელასტინის შენარჩუნებას, გააჩნია დამატენიანებელი ეფექტი, ხელს უშლის კანის დაბერებას;
ხახვი - წმენდს სისხლს, აქვეითებს ე.წ. ცუდი ქოლესტერინის დონეს სისხლში, სასარგებლო ნივთიერებათა შემცველობის წყალობით აფერხებს დაბერების პროცესს;
ნიგოზი და ნუში - ორივე მდიდარია ლიზინით, რომელიც უნარჩუნებს ტვინს ფუნქციობას და ახალგაზრდობას. ნუშში 5-ჯერ მეტი სასარგებლო საკვები ნივთიერებაა, ვიდრე კვერცხში და 9-ჯერ მეტი - ვიდრე რძეში;
კივი - მდიდარია P ვიტამინით, რომელიც იცავს სისხლძარღვებს, მასში შემავალი მინერალები, ცილები და ლიპიდები აფერხებს დაბერების პროცესს, იცავს ადამიანის ორგანიზმს პათოლოგიებისგან;
დაბერების პროცესის შენელებისათვის მეტად მნიშვნელოვანია ასევე კვერცხი, რძე, სოკო, ზღვის პროდუქტები, შოკოლადი, სტაფილო, ისპანახი, პომიდორი, კომბოსტო და ციტრუსები.
თინათინ გოცაძე