რა მნიშვნელობა აქვს დიეტას ქოლესტერინის დონის დაქვეითებისათვის - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

რა მნიშვნელობა აქვს დიეტას ქოლესტერინის დონის დაქვეითებისათვის

ცხოველური ცხიმების შეზღუდვაა.

შეგიძლიათ მიირთვათ ფრინველის ხორცი, მაგრამ აუცილებლად ცხიმგაცლილი. Aარ შეიძლება ღამით დანაყრება, მით უფრო ზომაზე მეტად. როცა საღამოს შვიდი საათის შემდეგ ვვახშმობთ, საჭმლის მონელება ირღვევა და ორგანიზმი ცხიმს არასწორად ითვისებს.

სისხლში ქოლესტერინის დონეს აქვეითებს ხილი და ბოსტნეული. ძლიერი ანტიქოლესტერინული მოქმედება აქვს ნიახურს, განსაკუთრებით მის ფესვებს, ასევე სხვა მწვანილსაც.

ქოლესტერინით მდიდარია:

• ნაღების კარაქი, ღორის, საქონლისა და ცხვრის ხორცი, ძეხვეული, პაშტეტი, ბატისა და იხვის ხორცი;

• კვერცხის გული;

• რძე, არაჟანი, შედედებული რძე, ცხიმიანი ყველი და მაწონი;

• ნაყინი, ნამცხვარი;

• ხორცის ბულიონი, მაიონეზი.

ქოლესტერინით ღარიბია:

• მზესუმზირას, სიმინდისა და ზეითუნის ზეთი;

• ქათმისა და ინდაურის კანგაცლილი, ასევე ხბოსა და საქონლის მჭლე ხორცი;

• თევზი;

• ნებისმიერი სახის ბოსტნეული, სიმინდი, ლობიო, ცერცვი, მუხუდო, მოხარშული კარტოფილი, ასევე ხილი და ჩირი;

• მარცვლეული, სუნელები, მდოგვი, პილპილი.

თინათინ გოცაძე