/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.left */ ado.slave('adoceanadvertlinegemlehhvkgtg', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Right */ ado.slave('adoceanadvertlinegezllnkselsb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.header */ ado.slave('adoceanadvertlinegewmceopopnw', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Top */ ado.slave('adoceanadvertlinegeldphnqspnx', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
Online Mkurnali
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.C1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbrkgwogih', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რუბრიკები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeuakedjfski', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ოჯახის მკურნალის ანონსი

ჟურნალის გამოწერა შეგიძლიათ საიტიდან
www.elva.ge

-მოგესალმებიᲗ პასუხი 10 დᲦეᲨი მოვა და ამ დროს ალბაᲗ ექიმᲗანაც გვექნება ვიზიტი Თუმცა Თქვენი აზრი უფრო მაინტერესებს, მყავს 2 წლის ბიᲭუნა, ხᲨირად ემარᲗება ყელის ინფექცია, ცივი წყალიც რომ დალიოს ეგრევე უცივდება, ისევე როგორც მე, 36 წლის ვარ, ნაყინს ვერ ვᲭამ რადგან ყელი ეგრევე მიცივდება,მეწყება ტკივილი და ვირუსი, Ჩემი Შვილიც მე მგავს, სუსტი გლანდდბი აქვს, მოკლედ რომ არ გავაგრᲫელო, გაცივდა, ჯერ ყელის ტკივილიᲗ ᲨეწიᲗლებიᲗ დაეწყო და გადაეზარდა გრიპᲨი, გამოკეᲗდა ექიმᲗან გყვავდა დაუნიᲨნა წამლები, 1 კვირაᲨი გამოკეᲗდა, ახლა 8 დᲦეა გასული რაც გამოკეᲗდა და ისევ დაეწყო სიცხეები 37.8 მაგრამ გრიპი არ აქვს, არც აცემინებს, არც ცხვირიდან სისველე არ აქვს, ცოტა პირᲨი აქვს უსიამოვნო სუნი, ამოსდის უკანა კბილები, ᲨეიᲫლება Თუ არა ეს იყოს კბილის ბრალი? Თუ ისევ ყელის ბაქტერიაა? ექიმᲗან ვიზიტი გვაქვს მაგრამ 1 კვირაᲨი, ველი Თქვენს პასუხს და კიდევ იმუნიტეტის ასამაᲦლებლად რა გავაკეᲗო ბავᲨვისაᲗვის? მადლობა წინასწარ

კატეგორია : ბავშვის კვება

გამარჯობა, 3 წლის ბავშვს ვერაფრით ვერ ჩამოვუყალიბე მაგიდასთან ნორმალურად კვების კულტურა. ყველა უნარი კარგად აქვს განვითარებული, იცის ჩანგლით და კოვზის ჭამა, ყველაფერი ესმის, კარგად ლაპარაკობს. მაგრამ... მთელი დღე შია, მთელი დღე მაცივართან დგას, ოღონდ ვერ გავაგებინე ის, თუ რა უნდა ჭამოს, რომ დანაყრდეს და ყოველ ნახევარ საათში არ მოშივდეს. მთელი დღის განმავლობაში ჭამს ლუკმა-ლუკმა, პურს ნამცეც-ნამცეც, წიწკნის, ანამცეცებს და ა.შ. წესიერად მოკბეჩა და საკვებისთვის მიყოლება ვერ ვასწავლე. უმეტესად არც არაფერს აყოლებს პურს და არც დამანაყრებელ საჭმელს ჭამს, მოშივდება, მივა სალათის ფოთლებს ჭამს, მერე კიდევ მოშივდება, ახლა ბულგარულ წიწაკას ჭამს და ა.შ გაუთავებლად მთელი დღე. მირჩიეთ რამე, ან მითხარით ეს ნორმაა? დატანჯული ვარ უკვე, მის შიმშილზე მეტად უკვე ის მაწუხებს, რომ სამზარეულოდან ვერ გამოვდივარ მთელი დღე.

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpqjfspjnr', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeocirjtildc', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

დიეტოლოგია

პესტიციდებით დაბინძურების თვალსაზრისით ყველაზე საშიში და უსაფრთხო პროდუქტები

პესტიციდებით დაბინძურების თვალსაზრისით ყველაზე საშიში და უსაფრთხო პროდუქტები
დღეს ბაზრისა თუ სუპერმარკეტების დახლები სავსეა ლამაზი და არომატული ხილით, ბოსტნეულითა და

კენკროვნებით. თუმცა ლამაზი ყოველთვის სასარგებლოს არ ნიშნავს. ხილი და ბოსტნეული მდიდარია მაკრო, მიკროელემენტებითა და ვიტამინებით, რომლებიც აძლიერებს იმუნიტეტს და მთელი რიგი დაავადებების პროფილაქტიკისთვისაა აუცილებელი. თუმცა, არასწორად შერჩეულმა პროდუქტმა სარგებლის ნაცვლად ზიანი შეიძლება მოგვიტანოს.

საშიშროებას წარმოადგენს ხილისა და ბოსტნეულის მოყვანის დროს ქიმიური ნივთიერებების არასწორი და არაადეკვატური გამოყენება. დღეს მწარმოებლები იყენებენ პესტიციდებს, ჰერბიციდებს (რომლებიც იცავს მცენარეს სარეველასგან), ფუნგიციდებს (სოკოცვანი დაავადების საწინააღმდეგოდ) და ინსექტიციდებს (მავნე მწერებისგან). პესტიციდების საშუალებით მცირდება შრომითი დანახარჯები და იქმნება კულტურის ზრდისა და მოსავლის შენარჩუნებისთვის უკეთესი პირობები.

სხვადასხვა პრეპარატის საშუალებით ნაყოფიც მიმზიდველად გამოიყურება და მისი შენახვაც უზრუნველყოფილია. ამისათვის გამოიყენება კონსერვანტები (E-200 - E-299), მაგალითად არომატული ნახშირწყალი დიფენილი (Е-230). მას გააჩნია ანტიბაქტერიული მოქმედება, არ აძლევს სოკოს, ობს განვითარების საშუალებას და აფერხებს ლპობას, თუმცა კანცეროგენს წარმოადგენს. დიფენილი ტოქსიურია თირკმელების, ღვიძლის, ნერვული და გულსისხლძარღვთა სისტემისთვის, იგი შეიძლება კანის დაავადებების განვითარების მიზეზი გახდეს. ის უფერო, უსუნო ნივთიერებაა, თუმცა ერთი განმასხვავებელი თავისებურება გააჩნია - ნაყოფი ხდება წებოვანი.

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpmmhkfobb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

გოგირდის გაზიც ასევე უხანგრძლივებს „სიცოცხლეს“ პროდუქციას, თუმცა „კლავს“ მასში ვიტამინებსა და მიკროელემენტებს. მისი გამოყენებისას ნაყოფს მკვეთრად მბრწყინავი ზედაპირი აქვს. მახვილი ყნოსვით შესაძლებელია გოგირდის სუნის შეგრძნებაც.

ვაშლს, მსხალსა და ციტრუსებს ცვილის, პარაფინისა სორბინის მჟავას ნარევით ფარავენ. ასეთ „მიქსს“ ანტიბაქტერიული ეფექტი აქვს და წარმოადგენს კონსერვანტს. თუმცა სორბინის მჟავამ შეიძლება დაარღვიოს კუჭნაწლავის ტრაქტის მუშაობა.

შეკითხვა ექიმს
<p>-რამდენას ჯანსაღია ნორვეგიული შებოლილი ორაგული ავოკადოსთან ერთად? და შეიძლება თუ არა ყოველდღიურად მიღება</p>

გარდა ამისა, მცენარეულ პროდუქციას ამუშავებენ ეთილენით. მას მაშინ იყენებენ, როდესაც პროდუქტის „დამწიფებაა“ საჭირო. ადვილად ფუჭებად ბოსტნეულს, ხილსა და კენკროვნებს ჯერ კიდევ დაუმწიფებელს კრეფენ და საწყობში ხელოვნურად მიჰყავთ სრულ მწიფობამდე. თავად ეთილენი ნაყოფის ზედაპირზე იმდენი არ რჩება, რომ ადამიანს ავნოს.

საშიშროებას წარმოადგენს სასუქად გამოყენებული ნიტრატები, რომელიც იწოვება ნაყოფში და შეიძლება სხვადასხვა დაავადება, მოწამვლა გამოიწვიოს.

მიღების წინ ხილი და ბოსტნეული აუცილებლად კარგად უნდა გავრეცხოთ. ნაყოფი უნდა გავწმინდოთ რბილი ჯაგრისით. ცივი წყლით გავრეცხავთ თუ ცხელით, ამას პრინციპული მნიშვნელობა არ აქვს. შეიძლება გამოვიყენოთ ასევე სოდიანი ან საპნიანი ხსნარი ან ძმარი. ეს პესტიციდებს მოაშორებს, მაგრამ დიფენილის გამორეცხვა ასეთი მარტივი არაა, ის იხსნება სპირტში, ეთერსა და ბენზოლში.

ექიმები გვირჩევენ ხილის გათლას. რასაკვირველია, ეს ამცირებს ვიტამინების რაოდენობას, თუმცა ორგანიზმში მავნე ნივთიერებების მოხვედრის ალბათობა მცირდება. თუ ნაყოფის კანის ქვეშ არის ყვითელი ლაქები, ასეთი ხილისა და ბოსტნეულის მიღებისგან თავი უნდა შევიკავოთ.

რაც შეეხება დაობებულ ან ლპობაშერეულ პროდუქციას, გაფუჭებული ფრაგმენტის მოჭრა არაა გამოსავალი, რადგანაც ნაყოფის სხვა ნაწილებშიც უკვე იქნება მავნე სპორები მოხვედრილი.

მწვანილი უნდა ჩავდოთ ცივ წყალში 15 წუთი და წყლი პერიოდულად ვცვალოთ.

კენკროვნები, უნდა მოვათავსოთ თუშფალანგში ერთ ფენად და გავრეცხოთ გამდინარე წყლით 15 წუთის განმავლობაში, შემდეგ კარგად გავრეცხოთ ცხელი და ცივი წყლის მონაცვლეობით.

საყურადღებოა ასევე მწარმოებელი ქვეყანაც. რაც უფრო დიდია ტრანსპორტირების ვადა, მით უარესია პროდუქციის ხარისხი. რომ არ მოვტყუვდეთ, როდის ასაღებენ შემოტანილ პროდუქტს ქართულ ნაწარმად, უნდა გავითვალისწინოთ სეზონურობა.

პესტიციდებით დაბინძურების თვალსაზრისით ყველაზე საშიში პროდუქტი მარწყვია. იგი დიდი ხანია ლიდერობს ორგანიზაცია Environmental Working Group-ის მიერ შედგენილ შესაბამის რეიტინგს.

ტოპში სულ 11 პოზიციაა. მეორე ადგილზეა ისპანახი. შემდეგ რიგითობით მოდის: ვაშლი, ყურძენი, ატამი, ალუბალი, მსხალი, პომიდორი, ნიახური, კარტოფილი, წიწაკა.

ორგანიზაციამ ასევე გამოაქვეყნა იმ პროდუქტების სია, რომლებიც მინიმალური რაოდენობით პესტიციდებს შეიცავს. ყველაზე უსაფრთხო აღმოჩნდა ავოკადო, შემდეგ მოდის ანანასი, კომბოსტო, ხახვი, პაპაია, მანგო, ბადრიჯანი, კივი, ყვავილოვანი კომბოსტო, ბროკოლი და ა.შ.

ლალი ჩხიკვაძე

კომენტარები (1)
ქეთი
ამდენი ხეხვა - რეცხვა და მაინც არა ხარ დარწმუნებული. იქნებ გვასწავლოთ, სად შევიძინოთ ეს პესტიციდების გამზომი ხელსაწყო?
თარიღი : 27-06-2018
გააკეთე კომენტარი
სახელი *
კომენტარი *
*კომენტარი, რომელიც შეიცავს უხამსობას, დისკრედიტაციას, შეურაცხყოფას, ძალადობისკენ მოწოდებას, სიძულვილის ენას, კომერციული ხასიათის რეკლამას, წაიშლება საიტის ადმინისტრაციის მიერ.
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ 2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegexcihqsorul', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegezonfnieurf', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

კატეგორიის სხვა სტატიები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.b3_desktop */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbhlkrglvj', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

სამკურნალო წერილები

კალანხოე ვარიკოზული ვენების სამკურნალო ეფექტური საშუალებაა
კალანხოე ვარიკოზული ვენების სამკურნალო ეფექტური საშუალებაა
რამდენიმე წელია ვენების ვარიკოზული გაგანიერება მაქვს. ქვედა კიდურებში სიმძიმის შეგრძნება და შესიება მაწუხებს.
სრულად

სამკურნალო წერილები

ყაბზობას ასე ვშველი
ყაბზობას ასე ვშველი
ცხოვრების არასწორი წესით, რომელიც ძირითადად მჯდომარე სამსახურსა და მშრალი კვების ნირს მოიცავს, ისე დავიავადე ნაწლავები, რომ
სრულად

სამკურნალო წერილები

კუჭის ტკივილს მრავალძარღვა ამარცხებს
კუჭის ტკივილს მრავალძარღვა ამარცხებს
კუჭისა და თორმეტგოჯა ნაწლავის დაქვეითებული მჟავიანობის, წყლულოვანი დაავადების თანმდევი ტკივილისას გთავაზობთ:
სრულად

პესტიციდებით დაბინძურების თვალსაზრისით ყველაზე საშიში და უსაფრთხო პროდუქტები - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

პესტიციდებით დაბინძურების თვალსაზრისით ყველაზე საშიში და უსაფრთხო პროდუქტები

კენკროვნებით. თუმცა ლამაზი ყოველთვის სასარგებლოს არ ნიშნავს. ხილი და ბოსტნეული მდიდარია მაკრო, მიკროელემენტებითა და ვიტამინებით, რომლებიც აძლიერებს იმუნიტეტს და მთელი რიგი დაავადებების პროფილაქტიკისთვისაა აუცილებელი. თუმცა, არასწორად შერჩეულმა პროდუქტმა სარგებლის ნაცვლად ზიანი შეიძლება მოგვიტანოს.

საშიშროებას წარმოადგენს ხილისა და ბოსტნეულის მოყვანის დროს ქიმიური ნივთიერებების არასწორი და არაადეკვატური გამოყენება. დღეს მწარმოებლები იყენებენ პესტიციდებს, ჰერბიციდებს (რომლებიც იცავს მცენარეს სარეველასგან), ფუნგიციდებს (სოკოცვანი დაავადების საწინააღმდეგოდ) და ინსექტიციდებს (მავნე მწერებისგან). პესტიციდების საშუალებით მცირდება შრომითი დანახარჯები და იქმნება კულტურის ზრდისა და მოსავლის შენარჩუნებისთვის უკეთესი პირობები.

სხვადასხვა პრეპარატის საშუალებით ნაყოფიც მიმზიდველად გამოიყურება და მისი შენახვაც უზრუნველყოფილია. ამისათვის გამოიყენება კონსერვანტები (E-200 - E-299), მაგალითად არომატული ნახშირწყალი დიფენილი (Е-230). მას გააჩნია ანტიბაქტერიული მოქმედება, არ აძლევს სოკოს, ობს განვითარების საშუალებას და აფერხებს ლპობას, თუმცა კანცეროგენს წარმოადგენს. დიფენილი ტოქსიურია თირკმელების, ღვიძლის, ნერვული და გულსისხლძარღვთა სისტემისთვის, იგი შეიძლება კანის დაავადებების განვითარების მიზეზი გახდეს. ის უფერო, უსუნო ნივთიერებაა, თუმცა ერთი განმასხვავებელი თავისებურება გააჩნია - ნაყოფი ხდება წებოვანი.

გოგირდის გაზიც ასევე უხანგრძლივებს „სიცოცხლეს“ პროდუქციას, თუმცა „კლავს“ მასში ვიტამინებსა და მიკროელემენტებს. მისი გამოყენებისას ნაყოფს მკვეთრად მბრწყინავი ზედაპირი აქვს. მახვილი ყნოსვით შესაძლებელია გოგირდის სუნის შეგრძნებაც.

ვაშლს, მსხალსა და ციტრუსებს ცვილის, პარაფინისა სორბინის მჟავას ნარევით ფარავენ. ასეთ „მიქსს“ ანტიბაქტერიული ეფექტი აქვს და წარმოადგენს კონსერვანტს. თუმცა სორბინის მჟავამ შეიძლება დაარღვიოს კუჭნაწლავის ტრაქტის მუშაობა.

გარდა ამისა, მცენარეულ პროდუქციას ამუშავებენ ეთილენით. მას მაშინ იყენებენ, როდესაც პროდუქტის „დამწიფებაა“ საჭირო. ადვილად ფუჭებად ბოსტნეულს, ხილსა და კენკროვნებს ჯერ კიდევ დაუმწიფებელს კრეფენ და საწყობში ხელოვნურად მიჰყავთ სრულ მწიფობამდე. თავად ეთილენი ნაყოფის ზედაპირზე იმდენი არ რჩება, რომ ადამიანს ავნოს.

საშიშროებას წარმოადგენს სასუქად გამოყენებული ნიტრატები, რომელიც იწოვება ნაყოფში და შეიძლება სხვადასხვა დაავადება, მოწამვლა გამოიწვიოს.

მიღების წინ ხილი და ბოსტნეული აუცილებლად კარგად უნდა გავრეცხოთ. ნაყოფი უნდა გავწმინდოთ რბილი ჯაგრისით. ცივი წყლით გავრეცხავთ თუ ცხელით, ამას პრინციპული მნიშვნელობა არ აქვს. შეიძლება გამოვიყენოთ ასევე სოდიანი ან საპნიანი ხსნარი ან ძმარი. ეს პესტიციდებს მოაშორებს, მაგრამ დიფენილის გამორეცხვა ასეთი მარტივი არაა, ის იხსნება სპირტში, ეთერსა და ბენზოლში.

ექიმები გვირჩევენ ხილის გათლას. რასაკვირველია, ეს ამცირებს ვიტამინების რაოდენობას, თუმცა ორგანიზმში მავნე ნივთიერებების მოხვედრის ალბათობა მცირდება. თუ ნაყოფის კანის ქვეშ არის ყვითელი ლაქები, ასეთი ხილისა და ბოსტნეულის მიღებისგან თავი უნდა შევიკავოთ.

რაც შეეხება დაობებულ ან ლპობაშერეულ პროდუქციას, გაფუჭებული ფრაგმენტის მოჭრა არაა გამოსავალი, რადგანაც ნაყოფის სხვა ნაწილებშიც უკვე იქნება მავნე სპორები მოხვედრილი.

მწვანილი უნდა ჩავდოთ ცივ წყალში 15 წუთი და წყლი პერიოდულად ვცვალოთ.

კენკროვნები, უნდა მოვათავსოთ თუშფალანგში ერთ ფენად და გავრეცხოთ გამდინარე წყლით 15 წუთის განმავლობაში, შემდეგ კარგად გავრეცხოთ ცხელი და ცივი წყლის მონაცვლეობით.

საყურადღებოა ასევე მწარმოებელი ქვეყანაც. რაც უფრო დიდია ტრანსპორტირების ვადა, მით უარესია პროდუქციის ხარისხი. რომ არ მოვტყუვდეთ, როდის ასაღებენ შემოტანილ პროდუქტს ქართულ ნაწარმად, უნდა გავითვალისწინოთ სეზონურობა.

პესტიციდებით დაბინძურების თვალსაზრისით ყველაზე საშიში პროდუქტი მარწყვია. იგი დიდი ხანია ლიდერობს ორგანიზაცია Environmental Working Group-ის მიერ შედგენილ შესაბამის რეიტინგს.

ტოპში სულ 11 პოზიციაა. მეორე ადგილზეა ისპანახი. შემდეგ რიგითობით მოდის: ვაშლი, ყურძენი, ატამი, ალუბალი, მსხალი, პომიდორი, ნიახური, კარტოფილი, წიწაკა.

ორგანიზაციამ ასევე გამოაქვეყნა იმ პროდუქტების სია, რომლებიც მინიმალური რაოდენობით პესტიციდებს შეიცავს. ყველაზე უსაფრთხო აღმოჩნდა ავოკადო, შემდეგ მოდის ანანასი, კომბოსტო, ხახვი, პაპაია, მანგო, ბადრიჯანი, კივი, ყვავილოვანი კომბოსტო, ბროკოლი და ა.შ.

ლალი ჩხიკვაძე