/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.left */ ado.slave('adoceanadvertlinegemlehhvkgtg', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Right */ ado.slave('adoceanadvertlinegezllnkselsb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.header */ ado.slave('adoceanadvertlinegewmceopopnw', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Top */ ado.slave('adoceanadvertlinegeldphnqspnx', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
Online Mkurnali
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.C1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbrkgwogih', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რუბრიკები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeuakedjfski', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ოჯახის მკურნალის ანონსი

ჟურნალის გამოწერა შეგიძლიათ საიტიდან
www.elva.ge
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpqjfspjnr', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeocirjtildc', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

დიეტოლოგია

პესტიციდებით დაბინძურების თვალსაზრისით ყველაზე საშიში და უსაფრთხო პროდუქტები

პესტიციდებით დაბინძურების თვალსაზრისით ყველაზე საშიში და უსაფრთხო პროდუქტები
დღეს ბაზრისა თუ სუპერმარკეტების დახლები სავსეა ლამაზი და არომატული ხილით, ბოსტნეულითა და

კენკროვნებით. თუმცა ლამაზი ყოველთვის სასარგებლოს არ ნიშნავს. ხილი და ბოსტნეული მდიდარია მაკრო, მიკროელემენტებითა და ვიტამინებით, რომლებიც აძლიერებს იმუნიტეტს და მთელი რიგი დაავადებების პროფილაქტიკისთვისაა აუცილებელი. თუმცა, არასწორად შერჩეულმა პროდუქტმა სარგებლის ნაცვლად ზიანი შეიძლება მოგვიტანოს.

საშიშროებას წარმოადგენს ხილისა და ბოსტნეულის მოყვანის დროს ქიმიური ნივთიერებების არასწორი და არაადეკვატური გამოყენება. დღეს მწარმოებლები იყენებენ პესტიციდებს, ჰერბიციდებს (რომლებიც იცავს მცენარეს სარეველასგან), ფუნგიციდებს (სოკოცვანი დაავადების საწინააღმდეგოდ) და ინსექტიციდებს (მავნე მწერებისგან). პესტიციდების საშუალებით მცირდება შრომითი დანახარჯები და იქმნება კულტურის ზრდისა და მოსავლის შენარჩუნებისთვის უკეთესი პირობები.

სხვადასხვა პრეპარატის საშუალებით ნაყოფიც მიმზიდველად გამოიყურება და მისი შენახვაც უზრუნველყოფილია. ამისათვის გამოიყენება კონსერვანტები (E-200 - E-299), მაგალითად არომატული ნახშირწყალი დიფენილი (Е-230). მას გააჩნია ანტიბაქტერიული მოქმედება, არ აძლევს სოკოს, ობს განვითარების საშუალებას და აფერხებს ლპობას, თუმცა კანცეროგენს წარმოადგენს. დიფენილი ტოქსიურია თირკმელების, ღვიძლის, ნერვული და გულსისხლძარღვთა სისტემისთვის, იგი შეიძლება კანის დაავადებების განვითარების მიზეზი გახდეს. ის უფერო, უსუნო ნივთიერებაა, თუმცა ერთი განმასხვავებელი თავისებურება გააჩნია - ნაყოფი ხდება წებოვანი.

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpmmhkfobb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

გოგირდის გაზიც ასევე უხანგრძლივებს „სიცოცხლეს“ პროდუქციას, თუმცა „კლავს“ მასში ვიტამინებსა და მიკროელემენტებს. მისი გამოყენებისას ნაყოფს მკვეთრად მბრწყინავი ზედაპირი აქვს. მახვილი ყნოსვით შესაძლებელია გოგირდის სუნის შეგრძნებაც.

ვაშლს, მსხალსა და ციტრუსებს ცვილის, პარაფინისა სორბინის მჟავას ნარევით ფარავენ. ასეთ „მიქსს“ ანტიბაქტერიული ეფექტი აქვს და წარმოადგენს კონსერვანტს. თუმცა სორბინის მჟავამ შეიძლება დაარღვიოს კუჭნაწლავის ტრაქტის მუშაობა.

შეკითხვა ექიმს
<p>გამარჯობა, ვარ 59 კილო და მინდა წონის დაკლება. უკვე საკმაოდ დიდი ხანია არ ვიღებ შაქრის არანაირ სახეობას ხილის გარდა, არ ვჭამ ხორცს (გარკვეული მიზეზების გამო) ზეთში არაფერს არ ვწვავ,მარტო ვაცხობ და ვიკვებები დღეში 3 ჯერ, ვცდილობ დავიკლო წონაში, მაგრამ პირიქით ვიმატებს. იქნებ მირჩიოთ რამე ან დამანახოთ სად ვუშვებ შეცდომას? სიმაღლე 163. დიდი მადლობა წინასწარ.</p>

გარდა ამისა, მცენარეულ პროდუქციას ამუშავებენ ეთილენით. მას მაშინ იყენებენ, როდესაც პროდუქტის „დამწიფებაა“ საჭირო. ადვილად ფუჭებად ბოსტნეულს, ხილსა და კენკროვნებს ჯერ კიდევ დაუმწიფებელს კრეფენ და საწყობში ხელოვნურად მიჰყავთ სრულ მწიფობამდე. თავად ეთილენი ნაყოფის ზედაპირზე იმდენი არ რჩება, რომ ადამიანს ავნოს.

საშიშროებას წარმოადგენს სასუქად გამოყენებული ნიტრატები, რომელიც იწოვება ნაყოფში და შეიძლება სხვადასხვა დაავადება, მოწამვლა გამოიწვიოს.

მიღების წინ ხილი და ბოსტნეული აუცილებლად კარგად უნდა გავრეცხოთ. ნაყოფი უნდა გავწმინდოთ რბილი ჯაგრისით. ცივი წყლით გავრეცხავთ თუ ცხელით, ამას პრინციპული მნიშვნელობა არ აქვს. შეიძლება გამოვიყენოთ ასევე სოდიანი ან საპნიანი ხსნარი ან ძმარი. ეს პესტიციდებს მოაშორებს, მაგრამ დიფენილის გამორეცხვა ასეთი მარტივი არაა, ის იხსნება სპირტში, ეთერსა და ბენზოლში.

ექიმები გვირჩევენ ხილის გათლას. რასაკვირველია, ეს ამცირებს ვიტამინების რაოდენობას, თუმცა ორგანიზმში მავნე ნივთიერებების მოხვედრის ალბათობა მცირდება. თუ ნაყოფის კანის ქვეშ არის ყვითელი ლაქები, ასეთი ხილისა და ბოსტნეულის მიღებისგან თავი უნდა შევიკავოთ.

რაც შეეხება დაობებულ ან ლპობაშერეულ პროდუქციას, გაფუჭებული ფრაგმენტის მოჭრა არაა გამოსავალი, რადგანაც ნაყოფის სხვა ნაწილებშიც უკვე იქნება მავნე სპორები მოხვედრილი.

მწვანილი უნდა ჩავდოთ ცივ წყალში 15 წუთი და წყლი პერიოდულად ვცვალოთ.

კენკროვნები, უნდა მოვათავსოთ თუშფალანგში ერთ ფენად და გავრეცხოთ გამდინარე წყლით 15 წუთის განმავლობაში, შემდეგ კარგად გავრეცხოთ ცხელი და ცივი წყლის მონაცვლეობით.

საყურადღებოა ასევე მწარმოებელი ქვეყანაც. რაც უფრო დიდია ტრანსპორტირების ვადა, მით უარესია პროდუქციის ხარისხი. რომ არ მოვტყუვდეთ, როდის ასაღებენ შემოტანილ პროდუქტს ქართულ ნაწარმად, უნდა გავითვალისწინოთ სეზონურობა.

პესტიციდებით დაბინძურების თვალსაზრისით ყველაზე საშიში პროდუქტი მარწყვია. იგი დიდი ხანია ლიდერობს ორგანიზაცია Environmental Working Group-ის მიერ შედგენილ შესაბამის რეიტინგს.

ტოპში სულ 11 პოზიციაა. მეორე ადგილზეა ისპანახი. შემდეგ რიგითობით მოდის: ვაშლი, ყურძენი, ატამი, ალუბალი, მსხალი, პომიდორი, ნიახური, კარტოფილი, წიწაკა.

ორგანიზაციამ ასევე გამოაქვეყნა იმ პროდუქტების სია, რომლებიც მინიმალური რაოდენობით პესტიციდებს შეიცავს. ყველაზე უსაფრთხო აღმოჩნდა ავოკადო, შემდეგ მოდის ანანასი, კომბოსტო, ხახვი, პაპაია, მანგო, ბადრიჯანი, კივი, ყვავილოვანი კომბოსტო, ბროკოლი და ა.შ.

ლალი ჩხიკვაძე

კომენტარები (1)
ქეთი
ამდენი ხეხვა - რეცხვა და მაინც არა ხარ დარწმუნებული. იქნებ გვასწავლოთ, სად შევიძინოთ ეს პესტიციდების გამზომი ხელსაწყო?
თარიღი : 27-06-2018
გააკეთე კომენტარი
სახელი *
კომენტარი *
*კომენტარი, რომელიც შეიცავს უხამსობას, დისკრედიტაციას, შეურაცხყოფას, ძალადობისკენ მოწოდებას, სიძულვილის ენას, კომერციული ხასიათის რეკლამას, წაიშლება საიტის ადმინისტრაციის მიერ.
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ 2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegexcihqsorul', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegezonfnieurf', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

კატეგორიის სხვა სტატიები

ორაგულის სასარგებლო თვისებები
ორაგულის სასარგებლო თვისებები
ორაგული ორაგულისებრთა ოჯახის გამორჩეული წარმომადგენელია. ამ თევზის სხეული დაფარულია წვრილი ქერცლით.
სრულად
დასავლური დიეტა - ყველაზე მავნე რაციონი
დასავლური დიეტა - ყველაზე მავნე რაციონი
ნაწლავის მიკროფლორა გავლენას ახდენს ჯანმრთელობის ბევრ ინდიკატორზე და დამოკიდებულია კვებასა და ცხოვრების წესზე.
სრულად
სუპერ საკვები უკეთესი საჭმლის მონელებისთვის
სუპერ საკვები უკეთესი საჭმლის მონელებისთვის
საჭმლის მომნელებელი სისტემის ჯანმრთელობის ერთ-ერთი ყველაზე მარტივი რჩევაა ჯანსაღი საკვების მიღება.
სრულად
5 ნიშანი იმისა, რომ თქვენი კვების რაციონი სრულყოფილი და  ჯანსაღია
5 ნიშანი იმისა, რომ თქვენი კვების რაციონი სრულყოფილი და ჯანსაღია
ყოველდღიურად ჩვენმა სხეულმა უნდა მიიღოს სხვადასხვა საკვები ნივთიერებები, ვიტამინები და მინერალები.
სრულად
როგორ ვიკვებოთ, როცა თირკმელში კენჭები გვაქვს
როგორ ვიკვებოთ, როცა თირკმელში კენჭები გვაქვს
თირკმლის კენჭები, ანუ უროლითიაზი, გავრცელებული და მტკივნეული მდგომარეობაა, რომელიც მილიონობით ადამიანს აწუხებს მთელ მსოფლიოში.
სრულად
10 რჩევა მათ, ვისაც წონის სწრაფად დაკლება სურს - რა არის სწრაფი დიეტა
10 რჩევა მათ, ვისაც წონის სწრაფად დაკლება სურს - რა არის სწრაფი დიეტა
წარმოგიდგენთ 10 რჩევას მათთვის, ვისაც წონაში სწრაფად დაკლება სურს.
სრულად
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.b3_desktop */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbhlkrglvj', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

სამკურნალო წერილები

სახსრების დაავადებას ფიჭვის წიწვების საფენი უხდება
სახსრების დაავადებას ფიჭვის წიწვების საფენი უხდება
ასაკში, წონის მატებასთან ერთად, სახსრების პრობლემებიც დამეწყო.
სრულად

სამკურნალო წერილები

გემრიელი წნევის წამალი - დაგჭირდებათ ჭარხალი, თაფლი და შტოში
გემრიელი წნევის წამალი - დაგჭირდებათ ჭარხალი, თაფლი და შტოში
ძალიან მინდა, თქვენს მკითხველებს ვასწავლო ჩემი საყვარელი წამლის რეცეპტი,
სრულად

სამკურნალო წერილები

კამა კლიმაქსის დროს კარგი საშუალებაა
კამა კლიმაქსის დროს კარგი საშუალებაა
კამის წყალი ხელს უწყობს მენოპაუზის უარყოფითი სიმპტომების მოხსნას, ალების რაოდენობის შემცირებას და ძილის ნორმალიზებას.
სრულად

პესტიციდებით დაბინძურების თვალსაზრისით ყველაზე საშიში და უსაფრთხო პროდუქტები - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

პესტიციდებით დაბინძურების თვალსაზრისით ყველაზე საშიში და უსაფრთხო პროდუქტები

კენკროვნებით. თუმცა ლამაზი ყოველთვის სასარგებლოს არ ნიშნავს. ხილი და ბოსტნეული მდიდარია მაკრო, მიკროელემენტებითა და ვიტამინებით, რომლებიც აძლიერებს იმუნიტეტს და მთელი რიგი დაავადებების პროფილაქტიკისთვისაა აუცილებელი. თუმცა, არასწორად შერჩეულმა პროდუქტმა სარგებლის ნაცვლად ზიანი შეიძლება მოგვიტანოს.

საშიშროებას წარმოადგენს ხილისა და ბოსტნეულის მოყვანის დროს ქიმიური ნივთიერებების არასწორი და არაადეკვატური გამოყენება. დღეს მწარმოებლები იყენებენ პესტიციდებს, ჰერბიციდებს (რომლებიც იცავს მცენარეს სარეველასგან), ფუნგიციდებს (სოკოცვანი დაავადების საწინააღმდეგოდ) და ინსექტიციდებს (მავნე მწერებისგან). პესტიციდების საშუალებით მცირდება შრომითი დანახარჯები და იქმნება კულტურის ზრდისა და მოსავლის შენარჩუნებისთვის უკეთესი პირობები.

სხვადასხვა პრეპარატის საშუალებით ნაყოფიც მიმზიდველად გამოიყურება და მისი შენახვაც უზრუნველყოფილია. ამისათვის გამოიყენება კონსერვანტები (E-200 - E-299), მაგალითად არომატული ნახშირწყალი დიფენილი (Е-230). მას გააჩნია ანტიბაქტერიული მოქმედება, არ აძლევს სოკოს, ობს განვითარების საშუალებას და აფერხებს ლპობას, თუმცა კანცეროგენს წარმოადგენს. დიფენილი ტოქსიურია თირკმელების, ღვიძლის, ნერვული და გულსისხლძარღვთა სისტემისთვის, იგი შეიძლება კანის დაავადებების განვითარების მიზეზი გახდეს. ის უფერო, უსუნო ნივთიერებაა, თუმცა ერთი განმასხვავებელი თავისებურება გააჩნია - ნაყოფი ხდება წებოვანი.

გოგირდის გაზიც ასევე უხანგრძლივებს „სიცოცხლეს“ პროდუქციას, თუმცა „კლავს“ მასში ვიტამინებსა და მიკროელემენტებს. მისი გამოყენებისას ნაყოფს მკვეთრად მბრწყინავი ზედაპირი აქვს. მახვილი ყნოსვით შესაძლებელია გოგირდის სუნის შეგრძნებაც.

ვაშლს, მსხალსა და ციტრუსებს ცვილის, პარაფინისა სორბინის მჟავას ნარევით ფარავენ. ასეთ „მიქსს“ ანტიბაქტერიული ეფექტი აქვს და წარმოადგენს კონსერვანტს. თუმცა სორბინის მჟავამ შეიძლება დაარღვიოს კუჭნაწლავის ტრაქტის მუშაობა.

გარდა ამისა, მცენარეულ პროდუქციას ამუშავებენ ეთილენით. მას მაშინ იყენებენ, როდესაც პროდუქტის „დამწიფებაა“ საჭირო. ადვილად ფუჭებად ბოსტნეულს, ხილსა და კენკროვნებს ჯერ კიდევ დაუმწიფებელს კრეფენ და საწყობში ხელოვნურად მიჰყავთ სრულ მწიფობამდე. თავად ეთილენი ნაყოფის ზედაპირზე იმდენი არ რჩება, რომ ადამიანს ავნოს.

საშიშროებას წარმოადგენს სასუქად გამოყენებული ნიტრატები, რომელიც იწოვება ნაყოფში და შეიძლება სხვადასხვა დაავადება, მოწამვლა გამოიწვიოს.

მიღების წინ ხილი და ბოსტნეული აუცილებლად კარგად უნდა გავრეცხოთ. ნაყოფი უნდა გავწმინდოთ რბილი ჯაგრისით. ცივი წყლით გავრეცხავთ თუ ცხელით, ამას პრინციპული მნიშვნელობა არ აქვს. შეიძლება გამოვიყენოთ ასევე სოდიანი ან საპნიანი ხსნარი ან ძმარი. ეს პესტიციდებს მოაშორებს, მაგრამ დიფენილის გამორეცხვა ასეთი მარტივი არაა, ის იხსნება სპირტში, ეთერსა და ბენზოლში.

ექიმები გვირჩევენ ხილის გათლას. რასაკვირველია, ეს ამცირებს ვიტამინების რაოდენობას, თუმცა ორგანიზმში მავნე ნივთიერებების მოხვედრის ალბათობა მცირდება. თუ ნაყოფის კანის ქვეშ არის ყვითელი ლაქები, ასეთი ხილისა და ბოსტნეულის მიღებისგან თავი უნდა შევიკავოთ.

რაც შეეხება დაობებულ ან ლპობაშერეულ პროდუქციას, გაფუჭებული ფრაგმენტის მოჭრა არაა გამოსავალი, რადგანაც ნაყოფის სხვა ნაწილებშიც უკვე იქნება მავნე სპორები მოხვედრილი.

მწვანილი უნდა ჩავდოთ ცივ წყალში 15 წუთი და წყლი პერიოდულად ვცვალოთ.

კენკროვნები, უნდა მოვათავსოთ თუშფალანგში ერთ ფენად და გავრეცხოთ გამდინარე წყლით 15 წუთის განმავლობაში, შემდეგ კარგად გავრეცხოთ ცხელი და ცივი წყლის მონაცვლეობით.

საყურადღებოა ასევე მწარმოებელი ქვეყანაც. რაც უფრო დიდია ტრანსპორტირების ვადა, მით უარესია პროდუქციის ხარისხი. რომ არ მოვტყუვდეთ, როდის ასაღებენ შემოტანილ პროდუქტს ქართულ ნაწარმად, უნდა გავითვალისწინოთ სეზონურობა.

პესტიციდებით დაბინძურების თვალსაზრისით ყველაზე საშიში პროდუქტი მარწყვია. იგი დიდი ხანია ლიდერობს ორგანიზაცია Environmental Working Group-ის მიერ შედგენილ შესაბამის რეიტინგს.

ტოპში სულ 11 პოზიციაა. მეორე ადგილზეა ისპანახი. შემდეგ რიგითობით მოდის: ვაშლი, ყურძენი, ატამი, ალუბალი, მსხალი, პომიდორი, ნიახური, კარტოფილი, წიწაკა.

ორგანიზაციამ ასევე გამოაქვეყნა იმ პროდუქტების სია, რომლებიც მინიმალური რაოდენობით პესტიციდებს შეიცავს. ყველაზე უსაფრთხო აღმოჩნდა ავოკადო, შემდეგ მოდის ანანასი, კომბოსტო, ხახვი, პაპაია, მანგო, ბადრიჯანი, კივი, ყვავილოვანი კომბოსტო, ბროკოლი და ა.შ.

ლალი ჩხიკვაძე