რომელი პროდუქტი ვნებს გულს
(კვერცხი, ცხიმიანი ყველი, ხიზილალა, ღვიძლი, თირკმელი). ეს პროდუქტები, თუ დიდი რაოდენობით მიირთმევთ, გულისთვის მავნებელია. სხვათა შორის, ჯანმრთელობის მსოფლიო ორგანიზაციამ დაადგინა მათი მოხმარების უსაფრთხო ნორმები: კვერცხი კვირაში 2-3 ცალზე მეტი არ უნდა მიირთვათ, კარაქი - დღეში არა უმეტეს 15-20 გრამისა, ხორცის ან თევზის ბულიონით კვირაში 1-2-ჯერ შეიძლება ისიამოვნოთ (მათში ნერვული და გულ-სისხლძარღვთა სისტემების აღმგზნები ბევრი ექსტრაქტული ნივთიერებაა); თევზეული ან სადიეტო ხორცი (მათ შორის - ქათმისაც) დღეში 100 გრამი საკმარისია. შაქარი და მარილი - გულის დიდი ხნის "მტრები" არიან. თუ მათ მოხმარებას მინიმუმამდე შეამცირებთ, გული მადლობელი დაგრჩებათ.
ავტორი დევი დევიძე
იხილეთ სხვა სტატიები რუბრიკაში კარდიოლოგია