რა გავლენას ახდენს მცენარეული ცილები გულის დაავადებებზე
კვლევამ აჩვენა, რომ ადამიანები, რომლებიც იღებდნენ მცენარეულ ცილებს მაღალი თანაფარდობით, ჰქონდათ როგორც გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების, ასევე გულის კორონარული დაავადების ნაკლები რისკი.
მცენარეულ პროტეინებს აქვთ ბოჭკოსა და ჯანსაღი ცხიმების დიდი რაოდენობა და ნაჯერი ცხიმების დაბალი დონე, რასაც შეიძლება ჰქონდეს კარდიომეტაბოლური სარგებელი.
მკვლევარები ამბობენ, რომ დაავადებების რისკის შემცირება სავარაუდოდ გამოწვეულია წითელი ან დამუშავებული ხორცის ჩანაცვლებით მცენარეული ცილის წყაროებით, როგორიცაა თხილეული და პარკოსნები.
ეს მცენარეული ცილები ხშირად ასოცირდება ჯანსაღ ცხიმებთან, ბოჭკოებთან, ანტიოქსიდანტებთან, ვიტამინებსა და მინერალებთან. ისინი ასევე აუმჯობესებენ კარდიომეტაბოლურ რისკ-ფაქტორებს, როგორიცაა ანთებითი ბიომარკერები, არტერიული წნევა და სისხლში ლიპიდები.