ხილი და ბოსტნეული ამცირებს გულის დაავადების რისკს - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

ხილი და ბოსტნეული ამცირებს გულის დაავადების რისკს

მაღალი წნევის, ქოლესტერინის და სიმსუქნის რისკს.

  • ბოსტნეული სავსეა ვიტამინებით, მინერალებით და ანტიოქსიდანტებით, რომლებიც ხელს უწყობენ ჯანმრთელობას.
  • ახალი კვლევის ანალიზმა აჩვენა, რომ ვეგეტარიანული ან ვეგანური დიეტის დაცვამ შეიძლება დიდი დადებითი გავლენა მოახდინოს გულის ჯანმრთელობაზე.
  • შედეგებმა აჩვენა, რომ ვეგანური დიეტა განსაკუთრებით ამცირებს რისკებს, როგორიცაა მაღალი წნევა, მაღალი ქოლესტერინი და სიმსუქნე.

ვეგეტარიანელებში გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების რისკი 15%-ით შემცირდა, ვიდრე არავეგეტარიანელებში.

დიეტა არის ის, რისი კონტროლიც შეგიძლიათ. შეიძლება რთული იყოს მცენარეებზე დაფუძნებული კვება, მაგრამ ეს მნიშვნელოვანია ჯანმრთელობისთვის.

კვლევა ხაზს უსვამს, რომ ვეგანური დიეტა დადებითად მოქმედებს გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების რისკ ფაქტორებზე, როგორიცაა არტერიული წნევა, “ცუდი” ქოლესტერინი, ტრიგლიცერიდები, C-რეაქტიული ცილა და BMI (სხეულის მასის ინდექსი, სიმსუქნის მაჩვენებელი).

მოერიდეთ ულტრადამუშავებულ ვარიანტებს. ულტრა დამუშავებული საკვები შეიძლება შეიცავდეს იზოლირებულ, სინთეზურ საკვებ ნივთიერებებს, დამატებულ შაქარს და მარილებს, რომლებიც არ არის ისეთივე ჯანსაღი, როგორც მთლიანი საკვები მცენარეული პროდუქტები.

მთლიანი მცენარეული საკვები შეიცავს სხვადასხვა სახის ანტიოქსიდანტს, ვიტამინსა და მინერალს, რომლებიც ხელს უწყობენ ორგანიზმის ეფექტურად მუშაობას. მიირთვით სხვადასხვა ხილი, ბოსტნეული, პარკოსნები, თხილეული.

მეტმა ბოჭკომ და ნაკლებმა ნაჯერმა ცხიმებმა ვეგეტარიანულ დიეტაში ასევე შეიძლება ხელი შეუწყოს გულის დაავადების რისკ - ფაქტორების შემცირებას.

შეეცადეთ მიირთვათ იმდენი ხილი და ბოსტნეული, რაც სეზონზეა. დარწმუნდით, რომ შეიტანეთ გარკვეული სახის ცილა და ჯანსაღი ცხიმი ყოველ კვებაში. ლობიო და თხილეული ცილის შესანიშნავი წყაროა. სცადეთ ავოკადო და ზეთისხილი ჯანსაღი ცხიმებისთვის.