რატომ გახშირდა მსოფლიოში გულსისხლძარღვთა დაავადებებით განპირობებული სიკვდილიანობა - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

რატომ გახშირდა მსოფლიოში გულსისხლძარღვთა დაავადებებით განპირობებული სიკვდილიანობა

სიკვდილიანობის რიცხვის ზრდა აღინიშნება.

ამერიკის კვების საზოგადოებაში ამის მიზეზად მიაჩნიათ ადამიანების საკვებ რაციონში ხილისა და ბოსტნეულის სიმცირე. ექსპერტები აცხადებენ, რომ გულის დაავადებით გამოწვეული სიკვდილიანობის დაახლოებით ყოველი მეშვიდე შემთხვევა დაკავშირებულია ხილის მოხმარების დაბალ დონესთან, ხოლო ყოველი მე-12 ბოსტნეულის დეფიციტთან.

ყველაზე გამოხატული უარყოფითი მოქმედება აღინიშნება ახალგაზრდა მამაკაცების შემთხვევაში. ჩვეულებრივ, ქალები უფრო მეტად იღებენ მცენარეულ საკვებს.

დიეტოლოგები ხაზგასმით აღნიშნავენ, რომ ხილი და ბოსტნეული მნიშვნელოვანი კომპონენტია ნებისმიერი ადამიანის კვების რაციონში და მათ ნაადრევი სიკვიდილისაგან ხსნა შეუძლია.

მთელ მსოფლიოში უპირატესობა ენიჭება ადამიანის უზრუნველყოფას კალორიებით, ვიტამინებით. ყველგან გვირჩევენ მარილისა და შაქრის მოხმარების შეზღუდვას.

ამერიკელ სპეციალისტებს მიაჩნიათ, რომ დღეში 300 გრამი ხილისა და 400 გრამი ბოსტნეულის (მათ შორის პარკოსნები) მიღებაა აუცილებელი.

ლალი ჩხიკვაძე