ომეგა-3-ის მაღალი ინდექსი სისხლში COVID-19-ით გარდაცვალების რისკს აქვეითებს
თანამშრომლებთან ერთად მივიდნენ დასკვნამდე, რომ ომეგა-3-ის მაღალი დონე სისხლში აქვეითებს COVID-19–ით გარდაცვალების რისკს. ჩატარებული კვლევის შესახებ დეტალური ინფორმაცია დაბეჭდილია გამოცემაში Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids.
მკვლევარებმა შეისწავლეს კორონავირუსით დაავადებული 100 პაციენტის მდგომარეობა. მათგან იღებდნენ სისხლს ომეგა-3-ის ინდექსის შესამოწმებლად. გამოკვლეულთაგან 14 პაციენტი გარდაიცვალა.
მეცნიერები მიღებული შედეგების ანალიზით ასკვნიან, რომ იმ პირებს რომლებსაც 5,7 %-ზე ნაკლები აქვთ ომეგა-3-ის დონე, 4-ჯერ აქვთ მომატებული COVID-19 –ით გარდაცვალების რისკი, იმ ადამიანებთან შედარებით, რომლებსაც ЕРА და DHA ნორმალური შემცველობა აღენიშნებათ. ЕРА და DHA ომეგა-3-ით მდიდარი პროდუქტებით კვებისას წარმოიქმნება ორგანიზმში.
ომეგა-3 მჟავები აქტიურად ეხმარებიან ორგანიზმს ანთებით პროცესებთან ბრძოლაში, ამცირებენ ცალკეულ გართულებათა რისკს. ამიტომაც, აუცილებელია საკვები რაციონის გამდიდრება ომეგა-3 ცხიმოვანი მჟავებით მდიდარი პროდუქტებით, კერძოდ, ზღვის თევზით, რომელიც განსაკუთრებულად გაჯერებულია აღნიშნული მჟავებით.