რომელი ხილის წვენს აღმოაჩნდა უნიკალური ანტივირუსული თვისება - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

რომელი ხილის წვენს აღმოაჩნდა უნიკალური ანტივირუსული თვისება

დრეზდენის ტექნიკურმა უნივერსიტეტმა და CogniVerde GmbH აჩვენეს, რომ მწვანე ჩაის, შტოშის, ბროწეულის და სხვა ხილის წვენებს შეუძლიათ SARS-CoV-2 ვირუსის განადგურება.

უჯრედულ კულტურაზე ჩატარებულმა ექსპერიმენტებმა გამოავლინეს აღნიშნული სასმელების ანტივირუსული თვისებები (ხელს უშლიდნენ ვირუსის გავრცელებას). კვლევისთვის მეცნიერები ვირუსებს, მათ შორის A გრიპის, მე-5 ტიპის ადენოვირუსსა და SARS-CoV-2 ამუშავებდნენ სხვადასხვა მცენარეული ნივთიერებებით. ახდენდნენ მათ ინკუბაციას ოთახის ტემპერატურაზე და საზღვრავდნენ ინფექციურობას. აღმოჩნდა, რომ ცირცელის წვენი თითქმის 3000-ჯერ აქვეითებდა ვირუსის ინფექციურობას, ბროწეულის წვენი, მწვანე ჩაი და ანწლის წვენი ინფექციურობას 10-ჯერ ამცირებდა. მეცნიერებმა ასევე გამოსცადეს ღორის გრიპის ვირუსის ურთიერთქმედება მცენარეულ ნივთიერებებთან. მათ აღმოაჩინეს, რომ ყველა ზემოთ ჩამოთვლილი წვენები, 5 წუთის განმავლობაში ვირუსების 99%-ის ინაქტივაციას ახდენდნენ.

ცირცელის წვენი SARS-CoV-2-ის ვირუსების 97%-ის ინაქტივაციას ახდენდა 5 წუთის განმავლობაში, ხოლო ბროწეულის წვენი და მწვანე ჩაი ვირუსების 80%. ანწლის წვენი არ მოქმედებდა SARS-CoV-2-ზე. კვლევის ავტორები ფიქრობენ, რომ პირის ღრუში ჩაის ან წვენების გამოვლება შეიძლება მარტივი და ეფექტური სტრატეგია აღმოჩნდეს კორონავირუსით ინფიცირების თავიდან ასაცილებალდ.